Roditelji 23. srpnja 2024.

Ovo je 8 navika koje moraš odbaciti ako želiš ostati u dobrim odnosima s djecom kad odrastu

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako djeca rastu, tako se mora mijenjati i naš pristup njima, odnosno naš način na koji funkcioniramo s njima. No, na neke stvari moramo misliti unaprijed…

Put od roditeljstva, odnosno „roditeljevanja“ maloj djeci, pa do odnosa s djecom kad su malo veći, pa onda i puno veći nije nimalo lak i povremeno je vrlo, vrlo kompliciran. Činjenica je da se temelji rade od malena i da sve što radimo otpočetka gradi naš odnos i prikuplja nam bodove za neke kasnije godine i prilike.

Možda te zanima... Tata poručio sinovima, kad odrastu: 'Uvijek se možete vratiti doma.' Školarci

Iako pristup u kojem su roditelji i djeca „frendovi“ nije najbolji mogući i ima puno minusa, važno je zadržati kroz godine neki oblik tog prijateljstva. No, ako ga želiš zadržati, moraš se odreći određenih ponašanja. U prvom redu, to je ovih 8 navika kojih se trebaš odreći ako želiš skladan odnos sa svojom djecom kad odrastu. Počni na vrijeme!

Evo 8 navika koje moraš prestati raditi.

1. Pokušavaš kontrolirati njihove živote

Prirodno je željeti najbolje svojoj djeci i voditi ih prema onome što misliš da je ispravno. Međutim, ključno je zapamtiti da u nekom trenutku oni prestaju biti djeca koja trebaju upute na svakom koraku. Ako ih pokušaš kontrolirati ili donositi odluke umjesto njih, to može dovesti do ljutnje i napetosti u vašem odnosu.

U nekoj dobi djeca imaju pravo na vlastite izbore, čak i ako ponekad pogriješe. Umjesto tog, ponudi savjet kad to zatraže i podrži ih u izborima.

2. Prelaziš osobne granice

Osobne granice ključni su dio svakog odnosa, pa tako i onog s odraslom djecom, ali se temelji grade još dok su ipak mali. Nauči poštivati dječje granice. Ako se igra s prijateljicom u sobi, pokucaj prije nego što uđeš. Ako se želi sam/a presvlačiti, omogući to i ne navaljuj.

3. Ne priznaješ njihova postignuća

Priznanje postignuća je važna ljudska potreba i izravno je povezana sa samopoštovanjem i motivacijom. To vrijedi i za djecu. Kada ne priznaš djetetova postignuća, to može dovesti do osjećaja ljutnje i osjećaja da ih ne cijeniš. Prepoznavanjem njihovih postignuća, velikih ili malih, pokazuješ da si ponosna na njih i da cijeniš njihov trud. Ovaj jednostavan čin može jako doprinijeti jačanju odnosa s djecom.

4. Ignoriraš djetetova mišljenja

Razmjena ideja i mišljenja temeljni je aspekt svake zdrave veze. Ignoriranje mišljenja (odrasle) djece ili zanemarivanje njihovih stavova može učiniti da se osjećaju kao da ih ne čuješ i kao da ih omalovažavaš. Potiči otvoreni dijalog, poštuj njihovo stajalište i cijeni njihov doprinos.

5. Pamtiš i brojiš greške iz prošlosti

Svi griješimo. To je dio ljudskog bića. A ponekad te pogreške mogu izazvati bol i nesporazum. Pamćenje i spominjanje pogrešaka koje su tvoja djeca napravila u prošlosti može stvoriti prepreku u vašem odnosu. To može otvoriti stare rane, ali i spriječiti rast i razumijevanje. Otpuštanje grešaka iz prošlosti, opraštanje i kretanje naprijed ključni su za održavanje prijateljskog odnosa s djecom.

6. Odbijaš se ispričati

Isprike mogu biti teške. Biti roditelj ne znači uvijek biti u pravu. Roditelj može biti u krivu, a prepoznavanje toga znak je snage, a ne slabosti. Kada se odbiješ ispričati, to može stvoriti ljutnju i narušiti odnos s djecom. Priznavanje svojih pogrešaka i isprika pokazuje poniznost i poštovanje prema njihovim osjećajima.

7. Uspoređuješ ih s drugima

Svaki pojedinac je jedinstven, sa svojim jakim i slabim stranama, uključujući i tebe i partnera i vašu djecu. Ako ih uspoređuješ s njihovom braćom i sestrama, prijateljima ili kolegama to može biti štetno za njihovo samopoštovanje. To bi moglo stvoriti nepotreban pritisak i gorčinu u vašem odnosu. Umjesto toga, slavi njihovu individualnost i jedinstvenost. Potakni ih da budu najbolja verzija sebe, a ne kopija nekog drugog.

8. Ne izražavaš dovoljno ljubav i privrženost

Ljubav je najsnažnija veza koja te povezuje s djecom, bez obzira na to koliko stara bila. Ako im ne izražavaš dovoljno svoju ljubav i privrženost, to im može dati do znanja da ih ne cijeniš dovoljno. Nemoj se suzdržavati i izrazi svoju ljubav prema njima - riječima, gestama ili djelima. Daj im do znanja koliko ti znače. Tako možeš stvoriti toplo, poticajno okruženje u kojem se njeguje prijateljski odnos pun ljubavi.

Možda te zanima... 10 stvari koje većina djece ne zna o svojim mamama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.