Roditelji 22. ožujka 2024.

10 stvari koje većina djece ne zna o svojim mamama

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad postanemo mame, puno tog se novog pojavi u našem životu i puno tog se promijeni. Često sve ono što je bilo prije, odnosno određene aspekte, jednostavno ne govorimo djeci. Jednog će dana saznati…

Onog trenutka kad ugledaš taj plus ili dvije crtice na testu za trudnoću, sve se mijenja. Naravno, ne baš i apsolutno sve, ali puno tog. Nekad plačeš zato što je ta crtica tu, od sreće, nekad od straha, u trudnoći zbog hormona i možda ju teško podnosiš, na porodu trpiš bolove i ne možeš dočekati da sve to završi… A onda postaneš mama.

Možda te zanima... 18 stvari koje sigurno želiš da tvoja djeca jednog dana kažu o tebi Roditelji

I tada se opet sve mijenja. Tvoj život postaje niz uspona, padova, suza, smijeha, straha… Neke stvari će tvoje dijete saznati o tebi, a neke mu možda nikad nećeš reći baš onako kako su se odigrale. I to s razlogom. I to ostaje samo tvoja mala tajna.

Ovih 10 stvari većina djece nikad neće saznati o svojim mamama – a možda bi trebali.

1. Zbog tebe je plakala… puno.

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je dok te rađala. Plakala je kad te prvi put držala. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od brige. Plakala je jer osjeća tako duboke osjećaje prema tebi. Osjetila je tvoju bol i tvoju sreću i podijelila je to s tobom, bez obzira na to jesi li ti svjestan ili-ili ne.

2. Htjela je taj posljednji komad kolača.

Ali kad je vidjela kako to gledaš tim velikim očima i oblizuješ se tim malenim jezikom, nije mogla to pojesti. Znala je da bi je puno više usrećilo da vidi kako ti to sa slašću jedeš, nego da ona to pojede.

3. Boljelo je.

Kad si je povukao/la za kosu, boljelo je. Kad si je zgrabio/la onim oštrim noktima koje je nemoguće rezati, boljelo je. Kad si je ugrizao/la dok te dojila, i to je boljelo. Udarao/la si je pod rebra kao pravi boksač s unutarnje strane trbuha, razvlačio/la si joj trbuh devet mjeseci, natjerao/la si njezino tijelo da proživi dotad nezamislivu bol dok si stizao na ovaj svijet.

4. Uvijek se bojala.

Od trenutka kad je saznala da postojiš u njenoj utrobi, učinila je sve što je u njezinoj moći da te zaštiti. Štitila te kao mama medvjedica. Kad su te drugi htjeli primiti u naručje, ona je toliko htjela reći 'ne' jer te u njezinoj glavi nitko nije mogao zaštititi kao ona. Srce joj je preskočilo nekoliko otkucaja kad je vidjela tvoje prve korake. Ostala je budna do kasno kako bi bila sigurna da si sigurno stigao/la kući i probudila se rano da te isprati u školu. Za svaki pad, svako i najmanje spoticanje, ona je bila blizu, spremna uhvatiti se. Ona je bila tu kad su te proganjali ružni snovi i groznica od temperature. Bila je tu da se uvjeri da si dobro.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

5. Ona zna da nije savršena.

Ona sama sebe najviše kritizira. Ona zna sve svoje mane i ponekad mrzi samu sebe zbog njih. Ipak, najstroža je prema sebi kada si ti u pitanju. Ona želi oduvijek biti savršena mama, ne raditi ništa loše - ali budući da je čovjek, povremeno čini greške. Vjerojatno si još uvijek pokušava oprostiti zbog njih. Svim srcem želi da se može vratiti u prošlost i učiniti stvari drugačije, ali ne može, stoga budi dobar/ra prema njoj i znaj da je učinila najbolje što je znala.

6. Gledala te dok spavaš.

Bilo je noći kad je bila budna do kasno u noć i molila se da ti konačno zaspiš. Jedva je držala oči otvorene dok ti je pjevala i molila te "molim te, molim te, zaspi". Zatim, kad bi konačno zaspao/la, sav njezin umor nestao bi na trenutak dok bi sjedila kraj tvog kreveta gledajući dolje u tvoje savršeno lice, osjetivši više ljubavi nego što je znala da je moguće, unatoč svojoj iscrpljenosti.

7. Nosila te puno duže od devet mjeseci.

Trebao/la si je. Pa je to radila. Naučila je držati te dok čisti, naučila držati te dok jede, čak bi te držala dok je spavala jer je to ponekad bio jedini način da i ona odspava. Ruke bi joj se umorile, leđa bi je boljela, ali držala bi te mirno jer si želio/željela biti blizu nje. Grlila te, voljela, ljubila i igrala se s tobom. Osjećao/la si se sigurno u njezinu naručju, bio/la si sretan/na u njenom naručju, znao/la si da si voljen/a u njenom naručju, pa te držala onoliko često i koliko ti je trebalo.

8. Slomilo joj je srce svaki put kad bi plakao/la.

Nije proizvodila tužni zvuk kao ti svojim plačem niti je prizor bio tako strašan kao kad su suze tekle niz tvoje lice. Učinila je sve što je bilo u njenoj moći da te spriječi da plačeš, a kada nije mogla zaustaviti tvoje suze, srce bi joj se razbilo u milijun komadića.

9. Stavila te na prvo mjesto.

Nekad si nije priuštila hranu, tuš, san. Uvijek je tvoje potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi cijeli dan zadovoljavajući tvoje potrebe, a do kraja dana ne bi imala više energije za sebe. Ali sljedeći dan bi se probudila i ponovila sve iznova jer joj toliko značiš.

10. Sve bi ponovila.

Moraš znati da je biti mama jedan od najtežih poslova koje netko može raditi i ponekad te dovede do granice izdržljivosti. Plačeš, boli te, pokušavaš, ne uspijevaš, radiš i učiš. Ali istovremeno doživljavaš više radosti nego što si mislila da je moguće i osjećaš više ljubavi nego što je tvoje srce mislilo da može. Unatoč svoj boli, tuzi, kasnim noćima i ranim jutrima kroz koje si izložio svoju mamu, moraš znati da bi ona sve to ponovno učinila za tebe jer si joj vrijedan/na toga.

Možda te zanima... Jesam li loša majka ako se ne volim igrati sa svojom djecom? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.