Roditelji 23. kolovoza 2023.

Mame s tri kćeri manje su zadovoljne životom – pokazalo istraživanje, vjerovali ili ne

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se o tom ne govori puno, mnogi roditelji će često poželjeti imati barem jednu djevojčicu i barem jednog dječaka. No, nekima se dogodi da su sva djeca istog spola, ma koliko ih imali. I ljubav je jednaka! Ali mora se tu upetljati i istraživanje…

Razlike između djevojčica i dječaka postoje, na raznim područjima i u brojnim aspektima, ali niti jedni niti drugi nisu – bolji od drugih. Ipak, nekad roditelji poželje imati barem jednog sina ili barem jednu kći. Bez obzira na to kojeg su spola njihova djeca, roditelji će s ponosom govoriti o njima i voljeti ih bez obzira na spol. No, oni koji imaju više djece istog spola, često će barem pomisliti kako bi bilo da dobiju dijete drugog spola…

Možda te zanima... Najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Redoslijed rođenja utječe na karakter djeteta Školarci

To je u redu i ne treba se tog sramiti niti groziti. Velik broj roditelja koji imaju, na primjer, dvije djevojčice, odlučit će se na još jedno dijete kako bi možda dobili – dječaka. Isto tako i obrnuto. I ako se to ne dogodi, moguće je da se dogodi – rodno razočaranje. Odnosno roditelji se razočaraju zbog tog što su očekivali dijete drugog spola. E, pa upravo je tom posvećeno jedno od novijih istraživanja.

U studiji su pokušali odgovoriti na pitanje ovisi li sreća obitelji o tome dobiju li nakon najmanje dvoje djece istog spola i dijete drugog spola. Pokazalo se, sasvim neočekivano, da kod većine to ne utječe na raspoloženje i blagostanje obitelji – osim kad se radi o mamama triju djevojčica. Inače, studija je nazvana "Sve što želimo je zdrava beba - dobro, i ona koja je suprotnog spola od onih što već imamo", a objavljena je u posljednjem broju časopisa The Journal of Behavioral And Experimental Economics.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

U ovoj se studiji zapravo u obzir uzimalo podatke dvaju studija u Velikoj Britaniji, pa su to podatci oko 34.000 osoba, a u obzir je uzeto "subjektivno blagostanje" roditelja s dva dječaka, roditelja s dvije djevojčice, roditelja s tri dječaka i roditelja s tri djevojčice.

Otkrili su da dok su majke i očevi triju dječaka, kao i očevi triju djevojčica, svi imali približno isti osjećaj blagostanja, majke triju kćeri osjećale su se malo (ali značajno) manje zadovoljne životom deset godina nakon završetka školovanja djece.

No, nije ovo najčudniji dio rezultata studije. Naime, roditelji dvoje djece istog spola (dva dječaka ili dvije djevojčice) iskazali su veće zadovoljstvo životom nego roditelji s troje djece istog spola, kao i roditelji s drugim kombinacijama djece. Istraživači vjeruju da postoji dosta prednosti koje imaju roditelji dvoje djece istog spola, uključujući ekonomsku uštedu.

Teže je odgajati djevojčice? 

Mogli bismo čak reći da rezultati studije pokazuju da bi roditeljima s dvoje djece koji žele treće dijete različitog spola dugoročno bilo bolje – ostati na dvoje djece. Ili bi to moglo značiti da društvena sklonost dječacima u mnogim zapadnim kulturama zapravo šteti obiteljima, posebno majkama i obiteljima s isključivo kćerima.

Iako je teško za povjerovati, voditelji studije smatraju da bi razlog uistinu mogao biti ovaj potonji, odnosno da je ovo nezadovoljstvo posljedica zastarjele sklonosti dječacima. No, važno je imati na umu da je ova studija rezultat istraživanja samo britanskih roditelja, te da odražava njihovo razmišljanje i njihovu kulturu, dok bi u ostalim zemljama moglo biti potpuno drukčije.

No, osim tog, razlog bi se mogao kriti i u načinu na koji svijet gleda na kćeri, u odnosu na način na koji gleda na sinove. Činjenica je da je u brojnim kulturama i u brojnim zemljama i dalje teže odgajati – kćeri.

Treba naglasiti još jednu stvar, a to je uzorak osoba koje su odgovarale na pitanja u anketi. Naime, to su uglavnom generacije boomera i generacije X, a to su generacije koje su ipak još uvijek sklone razmišljati kao i njihove prethodne generacije. Da su na pitanja odgovarali milenijalci, koji možda manje pridaju težinu spolu i rodu, rezultati bi možda bili drugačiji.

Možda te zanima... Znanost je utvrdila koje dijete po redu upada u nevolju češće nego ostali Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.