Roditelji Kolumne roditelja 10. prosinca 2018.

Kako je tata postao mama i što sve radi najbolje?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lucija je postala njegov centar, njegov početak i kraj, njegova velika ljubav i odgovornost. I kad vidim koliko se svaki dan veseli Luciji i koliko nas ona s jednakim žarom oboje grli dok nas vidi, znam da je on tata kakvog ona treba

U današnjem baby bloging boomu rijetko tko odluči pisati o očevima, koliki je njihov doprinos u odgoju i odnosu s djecom i kako se oni nose sa svojom novom životnom ulogom. To niti ne čudi, jer blogove pišu majke i prenose vlastita iskustva majčinstva, izazove koje ono nosi sa svim svojim prednostima i manama. Iako se i sama trenutno mogu sjetiti barem pet ili šest tema o kojima bih mogla pisati, a da su vezana za moja iskustva s Lucijom, odlučila sam ipak pisati o njegovom iskustvu s Lucijom, to jest kako ga ja doživljavam iz svoje perspektive - o tati.

7 razloga zašto muža volim još više otkad je postao tata

Dok nemaš svoje dijete ne možeš shvatiti koliko veliku i posebnu ljubav možeš osjećati prema nekome. Iako ću zvučati patetično, uistinu je osjećaj neopisiv dok ga i sam ne doživiš. Sve što se događa oko tebe, sve dobre ili loše vijesti počinješ doživljavati intenzivnije i stvori se ogromna empatija koju do sada možda nisi osjećao prema drugim majkama, očevima i djeci općenito. 

tata dijete Možda te zanima... Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije Roditelji

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Otkad sam zatrudnjela bilo mi je samorazumljivo da će muž biti uz mene na porodu. Bilo je i njemu i oko toga smo se odmah složili. Imam tu sreću da nije tip koji bježi od odgovornosti, koji je gadljiv ili izbjegava nelagodne situacije ne mareći za druge. Da sam mu naredila da nikako ne smije biti sa mnom na porodu iz bilo kojeg razloga, on bi to ispoštovao. No meni je bilo nekako normalno i prirodno da smo zajedno, jer osim što me držao za ruku, nasmijavao (kada je smio) i na moju zapovijed branio primaljama da mi daju epiduralnu (dok nisam sama posustala i uzela ju), ostao je priseban do kraja.

'Pravi muškarac brine o bebi dok mama odmara'

Kad ih gledam, znam da je on tata kakvog ona treba

Lucija je postala njegov centar, njegov početak i kraj, njegova velika ljubav i odgovornost. Neke sitnice postale su dio njegove uloge. Nošenje do auta i iz auta, posebna tehnika uspavljivanja na podlaktici dok je još bila jako mala da bi stala na nju. Obavezna svakodnevna doza plesa s njom u naručju, puno puno grljenja, ljubljenja i nošenja, pričanja i pjevanja pjesmica s netom izmišljenom rimom. Prvo hranjenje krutom hranom, prvo kupanje. Prvi odlazak na more. Rezanje noktića na rukama i nogama. Prvo umakanje nožica u more. 

Kako imamo jedan automobil i radimo relativno blizu jedan drugoga, dolasci i odlasci u vrtić i iz vrtića od početka su zajednički. Kada idemo po Luciju u vrtić nakon posla, on uvijek krene po nju dok ja parkiram auto, da ju vidi čim prije. Onda dođem ja i zateknem ih kako se skupa igraju s nekom igračkom na zidu, pjevaju i smiju se. Teta mu dobacuje kako bi se trebao zaposliti u vrtiću. I kad vidim koliko se svaki dan veseli Luciji i koliko nas ona s jednakim žarom oboje grli dok nas vidi, znam da je on tata kakvog ona treba. 

Možda te zanima... Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći Roditelji

Što sve tata radi najbolje?

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Tata je savršen detektor povišene temperature - na malim bebama i djeci ponekad je teško procijeniti na prvu imaju li povišenu temperaturu, jer ju kao prvo jako dobro podnose za razliku od odraslih. Oni najmanji ne mogu još verbalizirati da im nije dobro ili da ih nešto boli, a najčešće se ponašaju kao i kad su zdravi - zaigrano i veselo. Dobro jedu, spavaju i sve ostale svakodnevne navike obavljaju normalno. Ja još ne bih stigla niti opipati Lucijino čelo, a muž bi spremno dobacio - ima temperaturu. I da, u tim situacijama uglavnom ju ima. 

Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu

Tata najbolje pere zubiće - koliko god se ja trudila Luciji oprati zube, kojim god joj pristupom probala staviti četkicu i trljati, nikada, ali nikada nije dala meni da ih perem, nego je uvijek htjela sama ili je dopustila tati.

Tata kuha najbolje večere - obavljanje kućanskih poslova smo nekako od početka podijelili tako da ja pospremam, a on kuha (plus što to i jako voli), pa poslije posla Lucija najviše voli gledati što će to tata fino skuhati i, naravno, usput nešto jede. 

Tata fotka najbolje - osim što je opće veselje kada tata izvadi fotić jer se Lucija voli slikati, on to odradi profesionalno i napravi vrhunske montaže u photoshopu kojima se ona od srca smije, a i mi skupa s njom.

Tata najbolje glumi planinu za penjanje - najbolja igra u zadnje vrijeme je penjanje po tati. Planinarenje se uči od malih nogu.

S tatom se najbolje pleše - od njezinog rođenja, u pozadini je uvijek neka glazba. Ili doma ili u automobilu ili bilo gdje. Od prvih uspavljivanja smo ju naučili da nije potrebna potpuna tišina niti smo šaptali dok je ona spavala. Glazba je naprosto uvijek uz nju, pa se tako već sada rodila ljubav prema plesu - a najviše voli plesati uz rap, hip hop, kan-kan ili pjevati 'O sole mio. S tatom, naravno.

A najveće veselje je kada tatu ugleda iz daljine i preko cijelog igrališta ga zove "Mamaaaaa!"

tata, beba Možda te zanima... Mama je mama, ali posebna je ljubav između bebe i tate Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.