Roditelji 19. travnja 2024.

Britanski pedijatri žele zabraniti svako tjelesno kažnjavanje djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udaranje djece trebalo bi biti zabranjeno u cijeloj Ujedinjenom Kraljevstvu jer su trenutni zakoni "nepravedni i opasno nejasni" - zbog čega je teže prepoznati kada su djeca zlostavljana, rekli su pedijatri.

U izvješću Kraljevski koledž za pedijatriju i dječje zdravlje (RCPCH) poziva ministre u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj da slijede primjer Walesa, gdje su zakonodavci u ožujku 2022. zabranili bilo kakvu vrstu tjelesnog kažnjavanja, uključujući šamaranje, udaranje i tresenje. Slična zabrana na snazi je u Škotskoj od studenog 2020, javlja SkyNews.

Profesor Andrew Rowland, pedijatar savjetnik i službenik RCPCH-a za zaštitu djece, rekao je: ""Zakoni o fizičkom kažnjavanju u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj nepravedni su i opasno nejasni. Stvaraju sivu zonu u kojoj neki oblici fizičkog kažnjavanja mogu biti zakoniti, a to nisu." Dodao je i da mogu otežati identificiranje slučajeva zlostavljanja djece.

"Zbog nejasne prirode zakona, vrlo je teško razgovarati s obiteljima o tome koja su pravila u vezi s fizičkim kažnjavanjem djece, što otežava razgovor o najboljim interesima djece. Ovaj nedostatak zakonske jasnoće može čak dodati dodatni sloj složenosti kada se pokušava identificirati slučajeve zlostavljanja djece", rekao je.

Možda te zanima... Koliko udaraca s povodom/bez povoda točno određuje što je kažnjavanje, a što zlostavljanje? Vrtić

Profesor Rowland je rekao da su se pogledi društva na kažnjavanje promijenili tijekom vremena, a većina odraslih se slaže da je fizičko kažnjavanje djece neprihvatljivo. Dodao je da "ne smije postojati sivih zona kada je u pitanju zaštita djece", a promjena zakona u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj "dat će nam apsolutnu jasnoću".

Joanna Barrett iz NSPCC-a rekla je da su djeca u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj "i dalje izložena zakonskoj rupi koja može potkopati njihovo osnovno pravo na zaštitu pod krinkom 'razumnog kažnjavanja'".

Ali Simon Calvert iz kampanje Budi razuman tvrdi da su pozivi na promjenu zakona "motivirani ideologijom, a ne kliničkim dokazima" i da ih izabrani predstavnici moraju odbiti. "Sadašnji zakon strogo zabranjuje svako nasilje nad djecom, a istovremeno štiti roditelje od kaznenog progona zbog nevinih i bezopasnih roditeljskih odluka", rekao je.

Možda te zanima... Zašto kad se udari odrasla osoba to zovemo nasiljem, a kad se udari dijete to zovemo odgojem? Roditelji

Glasnogovornik odjela za zdravstvo Sjeverne Irske rekao je da će promjena zakona zahtijevati suglasnost izvršne vlasti Sjeverne Irske.

"Ministarstvo zdravstva nastavlja igrati važnu ulogu u potpori roditeljima i skrbnicima djece i mladih, a posebno u promicanju pozitivnog roditeljskog ponašanja", dodali su.

Glasnogovornik odjela za obrazovanje rekao je: "Svaki oblik nasilja prema djetetu potpuno je neprihvatljiv i imamo jasne zakone koji to sprječavaju. Odgovornost je roditelja disciplinirati svoju djecu, primjereno i unutar granica zakona.

I u Hrvatskoj je zakonski zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasiljem u obitelji smatra se, između ostalog, tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci.

Možda te zanima... Pedijatri složni: Udaranje po guzi sasvim je nedjelotvorno i štetno Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.