Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. prosinca 2018.

Pokazivanje ljubavi nakon udaranja djeteta donosi više štete nego koristi?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaključak istraživanja je da djeci na ovaj način roditelj šalje različite signale te da to može pojačati anksioznost i agresiju

Ako roditelj disciplinira dijete tako da ga udari ili ga lupa po guzi, a onda pokušava sve ispraviti dodatnom ljubavlju ili brižnošću ne čini ništa što bi moglo pomoći djetetu da se osjeća bolje ili zaboravi. Istraživači sa Sveučilišta Duke intervjuirali su 1000 djece i njihove mame u osam zemalja (Sjedinjene Države, Kina, Tajland, Filipini, Italija, Kenija, Jordan i Kolumbija) kako bi ocijenili na koji način fizičke kazne utječu na njihovu sklonost anksioznosti i agresiji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, a otkrili su da iako su geste ljubaznosti smanjile stres kod djece u dobi od 8 do 10 godina, agresija i tjeskoba su i dalje ostale prisutne. Zapravo, što je roditelj pokazivao više ljubavi nakon fizičke kazne, dijete je bilo više tjeskobno. Što je kazna bila teža pojačane su agresija i anksioznost. "Općenito, dječja tjeskoba postaje gora kad roditelji postanu puni ljubavi uz korištenje fizičke kazne", kaže dr. Jennifer Lansford. 

nasilje kazna kažnjavanje Možda te zanima... Stručnjaci: Odgajajte djecu bez udaranja Roditelji

Zbunjujuće poruke

Nije utvrđeno zašto majčina blizina i ljubav ne smiruju dijete, ali postoji jedna teorija. "To je previše zbunjujuće i obeshrabrujuće za dijete koje je udareno i voljeno u istom domu", objašnjava Jennifer Lansford, znanstvenica na Institutu za društvene znanosti Sveučilišta Duke. Različite poruke djetetu su zbunjujuće, tako da nije šok ako dijete ne reagira na mamine poruke ljubavi.

"Ako vjerujete da možete tresti ili ošamariti dijete, a zatim glatko ispraviti stvari s ljubavlju ili brižnošću, vi ste u zabludi. Brižnost s djetetom kojeg ste udarili rijetko stvari čine boljima", rekla je dr. Lansford. Zato stručnjaci naglašavaju da se djecu ne smije fizički kažnjavati.

dijete tuga Možda te zanima... Ignoriranje djeteta opasnije je od fizičkog zlostavljanja Vrtić

Fizička kazna ne rješava probleme

Psihologinja Ana Mužak objasnila je kako roditelji ponekad izmoreni od dječjih nepodopština pribjegavaju fizičkoj kazni, ali naglašava kako to ne rješava problem i ne govori djetetu što nije dobro ili što treba popraviti. "Fizička kazna omalovažavajuća je za dijete i narušava odnos s roditeljima, jer u toj situaciji odrasla osoba samo naglašava svoju moć i autoritet. Tako učimo dijete da je nasilje opravdan način rješavanja konfliktnih situacija. Različita istraživanja govore da fizičko kažnjavanje nije učinkovita odgojna metoda i ne djeluje dugoročno na ponašanje."

tužno dijete Možda te zanima... Otkud nam poriv da udarimo dijete? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.