Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 25. listopada 2019.

'Razumna fizička sila': Još jedna zemlja u kojoj će se na udaranje djeteta gledati kao na kazneno djelo?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Škotskoj je roditeljima i starateljima, za sada, omogućeno korištenje "razumne fizičke sile" prilikom discipliniranja djece

Prva zemlja u svijetu, koja je 1979. godine zabranila tjelesno kažnjavanje djece bila je Švedska. Početkom studenog, točnije 3. studenog, u Škotskoj se održava glasovanje za usvajanje prijedloga zakona koji će u potpunosti zabraniti "razumno kažnjavanje."

Naime, u Škotskoj je roditeljima i starateljima, za sada, omogućeno korištenje "razumne fizičke sile" prilikom discipliniranja djece.

Izglasavanjem navedenoga zakona Škotska bi mogla postati prva zemlja u Velikoj Britaniji u kojoj bi fizičko kažnjavanje djece predstavljalo kazneno djelo.

To za roditelje znači suočavanje s kaznenim progonom zbog bilo kakve tjelesne kazne nad djecom.

mama dijete prijetnja kazna Možda te zanima... 5 stvari koje trebamo znati kada pričamo o udaranju po guzi Roditelji

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Nacrt zakona inicijalno je predložila Scottish Green stranka, a potporu je dobila i izvan svojih krugova, tako da su šanse za usvajanje novoga zakona veoma velike. Jedina stranka koja se do sada otvoreno suprotstavila navedenom zakonu jest konzervativna stranka Scottish Conservatives, prenosi Independent.

Možda te zanima... Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite Vrtić

'Razumna fizička sila' je udaranje po tijelu, ali ne po glavi

U praksi, "razumna fizička sila" označava udarac po tijelu, dok su udarci po glavi ili udarci predmetima već sada zabranjeni.

Problem dolazi kada je osoba optužena za napad na dijete. Mnogo optuženika tada se brani argumentom "razumnog kažnjavanja" nad djecom mlađom od 16 godina. Zbog toga, došlo je do mnogo slučajeva izbjegavanja kaznenih prijava i obustava kaznenoga progonjenja.

Zanimljivo je i da anketa, koja je provedena među stanovnicima Škotske, prikazuje kako se 53% Škota protivi navedenoj zabrani.

"Zapanjujuće je da su naši najmanji i najugroženiji građani jedini ljudi koji trenutno nemaju tu zaštitu, a sada je vrijeme da se to popravi", rekao je John Finnie, škotski političar.

 

kazna Možda te zanima... Argumenti roditelja za i protiv fizičkog kažnjavanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.