Vrtić 03. travnja 2023.

Studija je dokazala da strogo roditeljstvo može nanijeti štetu mentalnom zdravlju djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji koji su strogi prema svojoj djeci i primjenjuju uglavnom takav stil odgoja mogu nanijeti moguće i nepopravljivu štetu mentalnom zdravlju svoje djece. Pokazala je to provedena studija.

Znamo već da vikanje na djecu nije posebno učinkovito, a još su manje učinkovite „batine“, odnosno fizičko kažnjavanje. Znamo isto tako da takve posljedice dječjih postupaka nisu ni na koji način korisne za djecu. No, nova je studija dokazala da takav konstantan način odgoja, koji se temelji na strogoći, može itekako negativno utjecati na mentalno zdravlje djeteta.

Znanstvenici su tijekom studije pratili 7500 djece u dobi od 3 do 9 godina, a tijekom višegodišnjeg praćenja ustanovili su da je oko 10% djece pripalo skupini "visokog rizika" što se tiče mentalnog zdravlja. Kod njih su se simptomi pogoršanja mentalnog zdravlja – u rasponu od stalne tuge do ispada bijesa – pogoršavali tijekom godina.

Možda te zanima... Vikanje na djecu ne djeluje i zapravo je prilično štetno Vrtić

No, kad su promatrali djecu čiji su roditelji često koristili stroge mjere odgoja, oštru disciplinu, uključujući vikanje ili fizičko kažnjavanje, vjerojatnost da će završiti u toj skupini bila je kod njih 50 posto viša nego kod njihovih vršnjaka.

Stručnjaci kažu da rezultati, objavljeni u časopisu Epidemiology and Psychiatric Sciences, naglašavaju jednu vrlo važnu stvar: neki roditelji moraju naučiti bolje strategije odgoja kako bi utjecali na ponašanje male djece. To može biti slanje na odmor, odnosno timeout, kako bi se spriječili izljevi bijesa, ali isto tako i postavljanje jasnih i dosljednih pravila ponašanja koja mala djeca mogu razumjeti.

Dosljednost je ključna

Prema ovoj studiji, čini se da je dosljednost u roditeljstvu nešto što ima najpozitivniji utjecaj na mentalno zdravlje djece. Kod obitelji koji su njegovali takav pristup dječjem odgoju, dječje ponašanje i emocionalni problemi u ranom djetinjstvu obično su se poboljšali s vremenom. Stručnjaci smatraju da bi razlog tome mogla biti činjenica da dosljedno roditeljstvo djeci pruža osjećaj predvidljivosti i sigurnosti, što može djelovati kao svojevrsna prepreka pogoršanju mentalnog zdravlja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kada su roditelji dosljedni, to podrazumijeva da imaju pozitivan i siguran odnos sa svojim djetetom, a ujedno su osjetljivi i topli prema svom djetetu, dok postavljaju jasne granice i očekivanja.

Ovo je istraživanje provedeno u Irskoj, na 7500 djece koja su bila dio nacionalne zdravstvene studije. Kad su djeca imala 3, 5 i 9 godina, njihovi su roditelji ispunjavali standardne upitnike koji su procjenjivali dječja "internalizirana" i "eksternalizirana" ponašanja. Internalizirani simptomi povezani su s emocijama – kada su, na primjer, djeca uporno tužna, tjeskobna ili povučena. Eksternalizirani simptomi usmjereni su prema van i uključuju probleme poput agresije, impulzivnosti i prkosa.

Sveukupno, studija je pokazala da je otprilike 10% djece pokazalo obrazac pogoršanja internaliziranih ili eksternaliziranih simptoma tijekom godina. Većina djece - oko 84 % - stalno je bila na donjoj granici spektra za pojavu ovih emocionalnih simptoma i s vremenom je prerasla takva ponašanja u ranom djetinjstvu. Mali postotak djece imao je višu razinu simptoma od normalne, ali su s vremenom pokazali određeno poboljšanje.

Ispostavilo se da je način na koji su roditelji upravljali ponašanjem svog trogodišnjaka bio ključan za smjer u kojem se razvijalo mentalno zdravlje njihova djeteta. Kada su roditelji postigli visok rezultat (prema njihovim vlastitim izvješćima) na ljestvici "neprijateljskog roditeljstva", odnosno strogog odgoja, njihovo dijete je imalo 50% veću vjerojatnost da će pripasti visokorizičnoj skupini, u usporedbi s djecom čiji su roditelji bili nisko na toj ljestvici. Ovo neprijateljsko roditeljstvo može značiti često vikanje, nepredvidivo kažnjavanje, vrijeđanje ili fizičko kažnjavanje djeteta.

Ništa novo...

S obzirom na ono što se već zna o tim taktikama, nova otkrića nisu iznenađenje. Ovakve stroge, pretjerano reaktivne strategije roditeljstva dovode djecu u opasnost. Stručnjaci su primijetili da se načini na koje roditelji upravljaju ponašanjem svog malog djeteta ne mogu smatrati izoliranim slučajevima. Roditelji koji koriste strogoću, možda imaju puno stresa u svojim životima, a možda i vlastitih problema s mentalnim zdravljem, na primjer.

Međutim, čak i kada je to slučaj, roditelji mogu naučiti "alternativne vještine" koje bi mogle pozitivno utjecati na dobrobit cijele obitelji. Naime, kada dijete počne pokazivati ​​da mu ide bolje, to često pomaže i mentalnom zdravlju roditelja.

Važno je, slažu se stručnjaci, biti dosljedan i ostati „hladne glave“. Donesite jasna pravila o tome kako očekujete da se vaše dijete ponaša i budite dosljedni u određivanju i provođenju posljedica za neprimjereno ponašanje. Također, koristite mirne, jednolične tonove umjesto da vičete i prijetite.

Možda te zanima... Zašto je vikanje na djecu dugoročno štetno? Pet je razloga Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.