Roditelji Baka i djed 04. veljače 2018.

Djeca trebaju provoditi više vremena s bakama i djedovima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bake i djedovi su ovo sigurno već znali i prije novog istraživanja, ali dijete koje ima kvalitetan odnos s bakama i djedovima ima pozitivno mišljenje o starijem ljudima i starenju

Kad djeca imaju dobre odnose s bakama i djedovima njihov život će biti puno bogatiji, a prednosti tog odnosa su daleko više od toplih osjećaja i velikih božićnih darova. Ispada da ti bliski odnosi utječu na to kako djeca općenito doživljavaju starije osobe. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Child Development, otkriva da djeca koja s bakama i djedovima provode kvalitetno vrijeme imaju bolje mišljenje o starijim ljudima.

10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi

Istraživači sa Sveučilišta Liege u Belgiji pratili su 1,151 dijete u dobi od 7 do 16 godina. Pitali su djecu što misle o starijim osobama i kako oni općenito doživljavaju starenje. Također, djeca su odgovarala i na druga pitanja; što misle o svojim bakama i djedovima, kakvo je njihovo zdravlje i koliko su često u interakciji s njima. 

Možda te zanima... Vječna briga: Baka će razmaziti dijete Roditelji

MIšljenje i stavovi djece o starijim ljudima

Pokazalo se da su djeca koja su provodila kvalitetno vrijeme s bakama i djedovima imala najbolje mišljenje o starijim osobama. Sveukupno, djeca od 10 do 12 godina koja viđaju baku i djeda barem jedno tjedno imala su najpozitivnije stavove o starijim osobama. A djeca koja su svoje donose s bakama i djedovima opisali od dobrih do jako dobrih imala su pozitivne stavove o starijim osobama. Nažalost, djeca koja su imala bake i djedove koji su u lošem zdravstvenom stanju imala su negativne stavove o starijim ljudima.

'Volim svoje kćeri, ali unuci su nešto posebno'

Kvaliteta važnija od učestalosti

"Pitali smo djecu da opišu kako su se osjećaju kada vide svoju baku i djeda. Oni koji su se osjećali nesretno imali su slabi kontakt s njima. Kada smo došli na pitanja vezana s godinama, shvatili smo da je kvaliteta kontakta važnija od učestalosti", kaže voditeljica istraživanja Allison Flamion.

Možda te zanima... Foto: Posebna veza bake i djeda s unucima Roditelji

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta?

Ovo istraživanje napravljeno je samo na području Belgije i ne može se reći da pokazuje sliku u cijelom svijetu. No, ipak pokazuje koliko je važno kvalitetno provođenje vremena različitih generacija. "Za puno djece, bake i djedovi su prvi i najčešći kontakt sa starijim osobama. Naši rezultati upućuju na potencijal baka i djedova da budu dio međugeneracijskih programa koji mogu spriječiti predrasude prema starijim osobama", objašnjava u priopćenju koautor istraživanja profesor Stephane Adam.

baka dijete vrt Možda te zanima... Savjeti za mame: Dragocjeni 'baka servis' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.