Roditelji Sretna mama 28. listopada 2015.

Što kad majka postane baka, a kći majka?

baka, mama, kći
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Baka najbolje zna što treba s malim djetetom? Majke često misle da kćeri nisu odrasle, iako jesu. Ako je kći odrasla, onda se majka boji da ona gubi svoju ulogu pa (ne)svjesno ne želi da se to dogodi

Majka mora imati svoj život i interese neovisne o djeci. Ona mora dopustiti kćeri da samostalno odlučuje i prihvatiti je kao odraslu osobu. A odrasla kćer ne treba sprečavati svoju majku da živi svojim životom niti je pretvarati u 24-satni baka-servis, napisala je prof. Ljubica Uvodić Vranić u svojoj kolumni na portalu Zdrava Krava.

Kad dijete dođe na svijet, sve se još više zakomplicira. Baka najbolje zna što treba s malim djetetom? Majke često misle da kćeri nisu odrasle, iako jesu. Ako je kći odrasla, onda se majka boji da ona gubi svoju ulogu pa (ne)svjesno ne želi da se to dogodi. Ili, ako se to dogodilo, majka svojim poricanjem želi to izbrisati. Kći želi odrasti kako bi imala više slobode i prostora za donošenje samostalnih odluka.  Kako kći želi odrasti, ona tvrdi da je odrasla i u vrijeme dok još samo sanja odrastanje. Ako kći u tom vremenu dok želi odrasti pogriješi, tada se majka "ulovi" za tu pogrešku i još jače tvrdi kako joj je kći mala, nezrela i da ne može sama donositi odluke. Ne možemo naučiti donositi odluke, ako ne vježbamo. A dok vježbamo griješimo.

Katkad kći povjeruje majci da je mala i nezrela čak i kad to više nije tako pa odlučivanje prepusti majci. A kad su odluke donesene, tada se još bolje vidi koliko su, možda, neprimjerene. Kad dođu i (negativne) posljedice tih odluka, tada je to još jasnije. Neke se pogreške mogu promijeniti, a neke su odluke previše važne i ostave krupne posljedice. Ako se donese pogrešna odluka za neka važna pitanja poput: koju srednju školu upisati, koji fakultet, s kim imati djecu, trebam li se preseliti u (daleku) stranu zemlju i tako dalje, cijeli jedan život može se okrenuti u pogrešnom ili u ne baš najboljem smjeru.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.