Roditelji 21. prosinca 2022.

5 jednostavnih koraka za izbjegavanje obiteljskih svađa i rasprava tijekom blagdana

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je najljepše vrijeme u godini - ili nije?

Ako vam Božić s obitelji više nalikuje prazničnom iskušenju nego vremenu mira, ljubavi i radosti - niste jedini. Pomoću pet jednostavnih koraka izbjegnite otrovne obiteljske svađe ovih blagdana. I dok je najljepše doba godine pred vratima, neki se možda ne osjećaju tako... 

Mnogi su zaglavili u beskorisnim ili štetnim obrascima ponašanja sa svojim voljenima. "Iz godine u godinu možemo ulaziti u blagdansko razdoblje nadajući se da će ovoga puta biti drugačije, ali češće nije, i stoga doživljavamo ponavljanje bolnih iskustava", kaže Kate Roberts, britanska hipnoterapeutkinja i trenerica.

Možda te zanima... Zašto je božićno vrijeme najbolje za rad na bebi? Trudnoća

Nikad nije kasno za postavljanje granica.

Ne budite 'dijete'

Čak i ako ste sretni u vlastitoj koži i uspješni kod kuće i na poslu, samo 10 minuta u kući roditelja može biti dovoljno da izvučete svoje unutarnje derište.

"Razumljivo je, Božić može biti pokretač za mnoge. Često rekreiramo obiteljske strukture iz djetinjstva, tako da je lako preuzeti te poznate uloge i skliznuti u stare nesvjesne obrasce ponašanja", kaže Kate za The Sun.

Razmislite o kvalitetama koje vas čine onim što sada jeste, o vašim interesima, uvjerenjima i vrijednostima, predlaže terapeutkinja.

Trik je u tome da priznate da su se stvari promijenile i da ste sada odrasli. "Taktičan razgovor s roditeljima može pomoći, ali najvažnije je podsjetiti se tko si sada, sjetiti se da si jako drugačiji od one verzije iz djetinjstva i pokušati zadržati taj osjećaj dok ulazite u te interakcije", savjetuje.

Da biste to postigli, Kate predlaže da zatvorite oči i mirno udahnete.

"Isprobajte tehniku disanja 4/7/8, udahnite brojeći do četiri, zadržite sedam, zatim izdahnite osam sekundi. Razmislite o kvalitetama koje vas čine onim što sada jeste, razmišljajte o vašim interesima, uvjerenjima, vrijednostima, ključnim osobinama ličnosti. Zamislite sebe iz perspektive autsajdera i osjetite koliko ste osnaženi u drugim područjima svog života. Nakon što u sebi stvorite te dobre osjećaje, otvorite oči i shvatite da ste to vi. Sve ove prekrasne osobine možete unijeti u svoju interakciju sa svojom obitelji", ističe Kate.

Pronađite svog unutarnjeg diplomatu

Razgovor o politici možda neće dobro završiti, pa ako se stvari zahuktaju vrijeme je da pronađete novi način za razgovor. "Kad se dogode rasprave o politici, to je često zato što su pojedinci ukorijenjeni u svojim taborištima i ne žele slušati", kaže Clare Flaxen, kognitivno bihevioralna terapeutkinja.

Ovo je osjetljivo područje jer su ti razgovori o vrijednostima koje se osjećaju važnima ili dodiruju naš osjećaj identiteta, objašnjava.

Pokušajte ovo ne shvaćati osobno i promatrajte situaciju kao zanimljivu raspravu, s različitim gledištima.

"U ovo doba polarizacije važno je moći izraziti suprotna mišljenja i voditi razgovore koji mogu dovesti do veće povezanosti i razumijevanja. Tako dolazi do promjena", ističe Clare.

Međutim, to može biti teško, osobito ako netko govori stvari koje smatrate uvredljivima, donosi The Sun.

"Ako se ne osjećate sposobnim osporiti ova gledišta bez izazivanja svađe, smireno recite da ćete podvući crtu ispod razgovora. Ako se čini previše toksičnim i nesigurnim, jednostavno nemojte razgovarati o politici sa svojom obitelji. Stavite 'razlike' na stranu za taj dan i dogovorite se da ne idete tamo. Ako drugi to rade, ispričajte se i povucite iz razgovora", predlaže terapeutkinja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Podijelite teret

Može nepravedno pasti na istu osobu da obavlja sve kupnje, kuhanje, čišćenje i sve između. Ako ste to vi, progovorite i pobrinite se da se svi uključe. Postavite čvrste granice o tome što želite, a što niste spremni učiniti.

"Razgovor prije 25. prosinca može pomoći da se frustracije svedu na najmanju moguću mjeru i omoguće da dan protekne glatko", kaže Kate.

Predložite raspodjelu posla, na primjer. Dodijelite dužnosti članovima obitelji, poput postavljanja, raščišćavanja stola ili dolijevanja pića.

"Izlazak na božićnu večeru također je opcija. To znači da svi bježe od priprema, dok promjena okoline može značiti da se svi bolje ponašate", istaknula je.

'Oslobodite se'

Ako vaša obitelj osuđuje način na koji se ponašate prema djeci i razbacuje se riječima poput 'razmaženi' kada su darovi u pitanju, to može dovesti do napetih trenutaka, ali postoje načini da se to riješi.

Prvo, zamolite člana obitelji da razgovara s vama nasamo, a ne pred vašim djetetom, ako ima nekih problema. Ključno je da stvari budu mirne i odmjerene te im dajte do znanja da vas njihova mišljenja mogu povrijediti, ali im dajte priliku da se promijene.

Ako to ne uspije, Clare kaže da imate dvije mogućnosti.

"Recite nešto, uzvratite im, jer za dijete može biti moćno vidjeti da se roditelji zalažu za njega. Koristite se 'ja' izjavama i prihvatite ono što govorite, umjesto da upirete prstom",  kaže Clare te dodaje da jasno izrazite svoj stav postavljanjem granice i pokazivanjem drugačije perspektive.

Alternativno, kaže Clare, zanemarite komentare.

"Također je dobro za dijete vidjeti da može izabrati kako će se osjećati kada se radi o tome što drugi misle ili govore. Ne treba svaki negativan komentar uzeti u obzir. Najvažnije je provjeriti da dijete nije previše uznemireno", ističe.

Ako je dijete pak uznemireno komentarima, razgovarajte nasamo s njim. Djeci je najvažnije što njihov skrbnik misli, a oboje se možete nasmijati koliko su djed, baka ili teta dosadni, pojašnjava.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Stavite sebe na prvo mjesto

Ako vam sama pomisao na veselje s obitelji izaziva mučninu, možete napraviti drugačije planove.

"U redu je odlučiti ne provesti Božić sa svojom obitelji, možete od toga odustati", kaže Kate. Radite neke stvari u kojima se osjećate sjajno i uvijek birajte 'sebe'.

"Mogli biste reći nešto poput toga kako znate da obično provodite Božić kod njih, ali ove ste godine odlučili ostati kod kuće i raditi stvari malo drugačije. Očekujte da bi obitelj na ovako nešto mogla odgovoriti razočaranjem, i pokušati vas uvjeriti da učinite drugačije ili bi pak mogli biti ljuti. Ali to je vaša odluka i ne činite ništa loše u davanju prioriteta svojim potrebama", ističe stručnjakinja.

Budite iskreni prema sebi o tome što trebate. Radite neke stvari zbog kojih se osjećate sjajno, bilo da je to susret s prijateljima, vježbanje, meditacija ili čitanje dobre knjige, savjetuje.

Možda te zanima... 8 tipova mama na Božić: Koja mama si ti? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.