Roditelji Zanimljivosti 09. prosinca 2022.

Može li dijete dobiti previše poklona za Božić? O, da! Postavimo granice

Foto: Shutterstock ; Može li dijete dobiti previše poklona za Božić?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Malo je dana u godini koji su poput Božića. Ne, pogrešno – nema dana u godini koji je poput Božića. Logično je da se tad potrudimo dati najljepše uspomene djetetu. No, pretjerujemo li s poklonima?

Božićno jutro, lampice na boru, kolačići na stolu – i kava, naravno, jer buđenje je ranom zorom. Osmijesi na dječjem licu, uzbuđenje kakvog nema, veselje zbog ispunjenih želja. To su uspomene koje svaki roditelj čuva u srcu (i mobitelu, naravno) još dugo, dugo. No, pretjerujemo li nekad u toj želji da vidimo to veselje na dječjem licu? Dobije li dijete previše poklona?

Ono što sigurno možemo reći je da u ovom slučaju od viška boli glava, prazni se novčanik, a veselje može biti tu i s puno manje „doživljaja“. Poklanjanje previše poklona djetetu stvarno može biti problem u božićnom razdoblju. Da, znamo, dali bismo im sve, i zadnju kunu za njihovu sreću i nećemo požaliti, ali to jednostavno nije dobro.

Možda te zanima... Zašto se dijete manje igra kad ima više igračaka? Vrtić

Ako misliš da smo u krivu, razmisli ovako: je li ti draže kad imaš jednu ili dvije veste ili kad ih imaš 15? Možeš li jednako cijeniti dvije veste i 15 vesti? I, osim tog, ako ih imaš 15, hoćeš li biti zadovoljan/na bilo kojom idućom ili će iduća morati biti spektakularna da bi ti se svidjela? Iskreno odgovori.

Previše poklona se manje cijeni

Isto je s poklonima. Ako ih dijete dobije previše, neće ih jednako cijeniti kao u slučaju da ih dobije manje ili čak samo jedan. Veselje će biti vjerojatno veliko, ali vrlo kratkotrajno. Osim toga, napravit ćeš sam(a) sebi medvjeđu uslugu i podići ljestvicu očekivanja još više. Idući Božić neće moći proći s manje poklona, nego samo više. Pa koji je onda prihvatljiv broj poklona?

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Naravno da će broj poklona pod borom ovisiti od obitelji do obitelji, ovisno o onom što si mogu priuštiti, ali neke su granice svima jednake i vrijede za sve. Važno je znati što i koliko si može tvoja obitelj priuštiti i ne prelaziti te granice. Važno je biti realan, jer u protivnom će netko ili nešto već ispaštati zbog troškova Božića, a to je tako daleko od smisla ovog blagdana!

Ključ je u umjerenosti i činjenici da je kvaliteta uvijek važnija od kvantitete. Tvoje dijete ne treba 20 poklona da bi bilo sretno. Dovoljna su dva ili tri, pa čak i jedan, ako je pažljivo smišljen, ako je željen i ako zadovoljava želju upućenu Djedu Božićnjaku, te ako je poklonjen s ljubavlju.

Odredi pravila i granice

Pravila i granice su važne u svemu, pa i u poklanjanju. Odrasli su tu da smisleno odrede što i koliko dijete može dobiti i to može vrijediti za svaki Božić. Na primjer: jedan poklon od Djeda Božićnjaka, jedan od roditelja, jedan od bake/djeda/tete koji nisu u blizini i djeca ih neće vidjeti tijekom blagdana. Ili, ako ste vjernici, jedan može biti od Isusa, odnosno u skladu s obiteljskim vjerovanjem.

Možda te zanima... 8 tipova mama na Božić: Koja mama si ti? Roditelji

Važno je odrediti i financijske granice. Ako si ne možete priuštiti dati 500 kn za poklone djetetu, onda to jednostavno nemojte učiniti. Smanjite doživljaj i pokušajte želju ispuniti s manje novca, onoliko koliko si obitelj može priuštiti. Naravno, starije dijete može dobiti malo skuplji poklon, ali to ne mora biti vidljivo na poklonima.

Razmislite o doživljaju

Ono što roditelji sve češće prakticiraju, a mi se nadamo da će biti još i češće, je pokloniti iskustvo, odnosno doživljaj. To može biti kratko putovanje, posjet mjestu koje dijete veseli, možda odlazak u vodeni park ili na vikend. Možda neki koncert koji dijete želi, neka velika predstava ili slično. Roditelj će najbolje znati što dijete silno želi i što bi ga veselilo.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Na primjer, ako znaš da dijete želi vikend na sanjkama, možda jedan poklon može biti neki prihvatljiv s popisa, a drugi karta za putovanje koju ćeš izraditi, na kojoj piše kamo se i kad ide.

Pomognite s pismom Djedici

Kad tvoje dijete piše pismo Djedu Božićnjaku, budi mu od pomoći. To što ćeš pomoći djetetu, znači zapravo da ćeš ga usmjeriti i „smanjiti“ doživljaje koji su pretjerani. Ako dijete napiše da želi najveći mogući Lego set, a vi znate da si to ne možete priuštiti, onda je važno to pokušati ublažiti. Reci, na primjer, da Djedica mora i drugoj djeci donijeti legiće, pa da bi možda bilo bolje tražiti neki manji set, kako bi i druga djeca dobila priliku uživati u legićima. Naravno, objašnjenje će ovisiti o dobi djeteta.

Neka sanjaju „veliko“

To što ćeš im poklone i želje postaviti u okvire i granice, to ne znači da ne smiju maštati o raznim poklonima. Neka na vrijeme počne zapisivati popis želja, pa kad nešto vidi ili se nečeg sjeti, neka zapiše. No, upozori na vrijeme da na popisu može biti, na primjer, 3 poklona. Kad dođe vrijeme da se pismo mora poslati, dijete mora odlučiti koji su mu pokloni najvažniji, a koje će maknuti.

Ne brini se, ovo nije okrutno, nego vrlo mudro i poučno. Ono što je važno je ne osjećati krivnju zbog činjenice da ne možeš djetetu ispuniti sve želje. Nikom nikad nisu ispunjene sve želje i upravo to je ono što nas tjera naprijed. Neke želje se ispune, neke ostanu želje, i to zauvijek. To je isključivo poučno.

Možda te zanima... Roditelji su rekli svojoj djeci da Djed Božićnjak ne postoji, evo i zašto Roditelji

Osim toga, ako ove godine pokloniš djetetu 4 poklona, i to ona skuplja, veća, iduće će godine dijete očekivati 5 poklona i 4 ga više možda neće zadovoljiti. Zato je važno da dijete zna od koga dolazi koji poklon, odnosno koji je smisao kojeg poklona. Može dobiti i samo jedan poklon, od Djedice, i to je to. Iduće će godine očekivati isto.

Važno je ne zaboraviti da smo mi roditelji ti koji usmjeravaju dijete, mi smo oni koje djeca gledaju i upijaju i kopiraju kako će se osjećati. Ako se u našim mislila vrti ideja da je dijete dobilo premalo poklona i osjećamo grižnju savjesti zbog tog, dijete će to „nanjušiti“ i neće biti zadovoljno.

Božić je veselje, Božić je uzbuđenje, Božić su zagrljaji. Bez obzira na to koliko kuna potrošili na kutije koje stoje pod borom.

Možda te zanima... Trikovi kako potrošiti što manje za dječje rođendane Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.