S predavanja - Pedijatar / Neonatolog
Do prije 10 godina sva novorođenčad(se odmah nakon poroda kupala u vodi. Međutim takva se praksa ukinula jer je dokazano da je neoprana beba zaštićena od bakterija bijelim slojem kojim je bila zaštićena u majčinoj utrobi. Stoga se bebu danas samo obriše toplim ručnikom, i odmah ju se stavlja "skin to skin" na majčina prsa. U slučaju carskog reza, rođena beba se stavlja ocu na prsa u sobi izvan operacijskog bloka, najčešće je to soba intenzivne njege u kojoj će majka provesti prva 24 sata. Ova metoda je uvedena zbog pothlađivanja, odnosno puno bolje adaptacije novorođenčeta koje se tako bolje adaptira na temperaturu. Sjetimo se, ono je izašlo iz mračnog i mirnog mjesta, a stiglo je na vrlo svjetlo i bučno mjesto, pa za bebu to znači svojevrsan šok.
Nakon što prođe 2 sata nakon poroda bebu će nam uzeti kako bi se nad njom obavila sva potrebna mjerenja i metode koje su obvezne u svim hrvatskim rodilištima.
Prema APRAG ljestvici se ocjenjuje dijete - sve ocjene od 8-10 su odlične ocjene za dijete. Sve ispod 7 su one koje imamo neki razlog za zabrinutost. Ne mogu sva djeca dobiti 10, jer jednostavno nisu sva djeca ista, što ne znači ako beba ima ocjenu 8 da imamo razloge za brigu. Po kojim kriterijima se ocjenjuje, prilažem u nastavku. Najčešće to su: težina , visina(duljina), opseg glave… Kada se još jednom provjeri broj narukvice s majčinom, srce, pluća, usna šupljina, te kada se djetetu daju protuinfekcijske kapi za oči, te injekcija vitamina K beba ide kod mame u sobu.
Zašto se injekcija vitamina K daje svim bebama u razvijenom svijetu?
Dijete se rađa sa nerazvijenom jetrom, i zbog toga je jedan dio populacije umirao netom nakon rođenja jer su se zbog nezrele jetre događanja unutarnja i vanjska krvarenja u 1.tjednu djetetova života (Hemeroaglična dijareza). Nezrela jetra uzrokuje i dječju žuticu.
norovođenče se također cijepi sa BCG od kojega će na ruci imati prisutnu krasticu još naredna 2-3 tjedna
Svakom djetetu rođenom u Hrv.rodilištima će se automatski vaditi krv za biokemijski probir
Svi uzorci se automatski šalje na KBC Rebro gdje se provjeravaju sve moguće prisutne metaboličke bolesti, koje se mogu u ovoj fazi prepoznati. To je test na 20 nasljednih metaboličkih nasljednih bolesti. Mnoge od njih se mogu na vrijeme spriječiti, baš zbog ove metode ranoga otkrivanja, i mnoge od bolesti su upravo zbog ove metode gotovo iskorijenjene.
Moj Blog - Mamina čarolija http://bit.ly/maminacarolija-mojblog
U rodilištu se djetetu radi i rani probir sluha.
Tek 1-3 novorođenčadi na 1000 ima nekakve smetnje sluha. Takvi slučajevi se direktno upućuju na SUVAG i nadležne liječnike da se krenu pripreme za liječenje već u ranoj fazi.
Bebama se radi probir tkz. ultrazvuk kukova.
Samo u slučaju kada je to majci jasno naglašeno je potrebno široko povijanje.
Ako rađate kod kuće, što je sve češći trend, vodite računa na sve ove nužne postpuke koje se s bebom moraju obaviti u bolnici. Najčešće majke koje su rodile kuće dolaze u rodilište nakon više od 3 dana što zna biti kasno.
Što ćemo još sigurno primjetiti na našim bebama?
Svima je prilikom rođenja izduljena glava. To je zato što im fontanele (kosti glave) nisu srasle! One morjau biti otvorene do 18 mjeseci djetetovog života jer to omogućuje razvoj i rast bebinog mozga. Ukoliko su kosti glave srasle, to se onda treba operirati. Upravo te kosti se trebaju stisnuti i mogu se preklopiti prilikom poroda što bebi omogućuje prolaz kroz uzak prostor.
Često prilikom ili netom nakon poroda bebin nosić, oči, brada i vrat djeluju deformirano, što je posljedica poroda i ispravlja se u prvih nekoliko dana. Imaju najčešće jako kratak vrat i dlačice na prsima i leđima koje vrlo brzo otpadnu.
Na očima i vratu bebe znaju dobiti kapilarne nevluse "crvenilo" koji se još zovu "ugrizi rode" - također nestaju za nekoliko dana, ne treba stvarati paniku.
Kroz nekoliko dana bebama se javljaju bijele točkice i mjehurići. To je dobar znak, jer označava razvoj masnih željezda lojnica i znojnica.
5-6% djece se rađa sa zubima.
Muška novorođenčad mogu imati povećana spolovilo, posebno jaja, to se zove hidrokela, nakupina vode. To se najčešće samo povlači i ne primjenjuje se ništa do prve godine djetetova života.
Ženska novorođenčad zna pod utjecajem majčinih hormona imati svoju prvu menstruaciju, pa pelena može biti "krvava". U tom slučaju također ne treba paničariti, nego će se majku uputiti koji joj je od hormona koji prenosi dojenjem pojačan, te će simptom vrlo brzo nestati.
bozepetra, za koji model si se na kraju odlucila? Mislim da ste se mozda svi samo krivo shvatili i ajmo zaboraviti ranije postove 😊 ja sam danas primjetila pojacan bjelkasti iscjedak, nema mirisa ni popratnih tegoba i koliko znam, ne bi trebalo biti problematicno. Ali svakako sam na pregledu u srijedu pa cemo vidjeti sta doc kaze! (strah me vaganja u srijedu) 🐷🐖
url=https://lilypie.com]
mene ufatila neka briga da nemam dovoljno bodića i gegica, a da sam kupila previše kompletića. vjerojatno sam si samo umislila, ali ziher ću kupovati još i onda mali neke stvari neće nijednom obuć 😁
Strudlice,
i ja ga imam. Nekad vise, nekad manje. A prevrnula sam sve apoteke kod nas, da li imaju test/uloske za plodnu vodu i nemaju :/ Kao nisam prva sto trazim ili bilo je nekada, nema sad. Ne razumijem zasto ne nabavljaju toliko bitan proizvod, koji razlog 😶
Jesi to spomenula svom ginekologu? Meni je kontrola tek za 2 tjedna... A kad sam probala s prstom ulaz u rodnicu ostane mi prst mokar baš i malo bijelkastog u tragovima...pa poludila sam. Ma da sam prije to malo mokro pripisivala znoju od vrućina,ali vidim da je to neovisno o tome.
mene ufatila neka briga da nemam dovoljno bodića i gegica, a da sam kupila previše kompletića. vjerojatno sam si samo umislila, ali ziher ću kupovati još i onda mali neke stvari neće nijednom obuć 😁
Ja nisam spremila nigdje nijedan post o tome koliko mi čega treba. Računam da imam još vremena, ali ne znam oko kojeg da se broja po veličini vrtim.
facebook.com/mamaimak/
klikerice, ovo mi je full zanimljivo! Pojma nisam imala ovaj postotak djece rodjene sa zubicima i ovo za krvavu pelenu 😱
url=https://lilypie.com]
zar mi ne napadamo LIDL ujutro?
klikerice, ovo mi je full zanimljivo! Pojma nisam imala ovaj postotak djece rodjene sa zubicima i ovo za krvavu pelenu 😱
zato vam i pretipkavam sve zanimljivo što sam zapisala, jer pola toga ni ja pojma nisam imala, i ono prvi put sam čula... evo sada sam i slajdove koje imam stavila. Nadam se da nisam predosadna. Tečaj je završio, tako da neću više maltretirati sa edukacijom
Sortiraj odgovore
Najstariji