Pozdrav, imala bih jedno pitanje za vas.
U 11+4 nedjelji trudnoće, radila sa tsh i bio je povisen 4.23, dok je ft4 u granici normale kao i slobodni trijodtironin.
Odmah nakon dobijenog nalaza takodje u 11 nedjelji trudnoće javila sam se endokrinologu, odradila mi je UZV koji je bio uredan, urednih dimenzija, uredne ehostrukture i CD signala i bez fekalnih promjena, nije mi propisala nikakvu terapiju sem toga sto me je poslala opet da izvadim nalaz tsh, ft3 i ft4 sa objasnjenjem da je tsh u svakom trimesteu drugacije vrijednosti a ja sam na prelazu iz prvog i drugi. Da li ima straha za brigu i paniku, molim za vasa iskustva. Hvala unaprijed drage zene.
Sonymyboy nadam se da je endokrinologica povecala dozu, jer iako su jos fT3 i fT4 u normali sa povisenim TSH je izgledno da ce se nekada smanjiti. idealno jeste za trudnocu nekih TSH 1-2, ali to ne znaci da se sa vecim TSH, naravno dok je u granicama normale zajedno sa fT3 i fT4. ne moze zatrudniti i iznijeti trudnocu. iz iskutsva: vecina pacijenta se osjeca najbolje sa nekim TSH 1-2. A sa TSH od 98 je prilicno nemoguce iznijeti zdravu trudnocu.
Anchika fT3 i fT4 referetne vrijednosti su i trudnoci isti, samo su TSH malo modulirali da ne bi trebao ici preko 2.5 u prvom trimestru i preko 3.5 u ostatku trudnoce. Meni bi TSH od 4.32 bio povisok i ja bih ti u svakom slucaju uvela/povecala terapiju
👩🏻⚕️40 👨🏻⚕️53
Pozdrav, imala bih jedno pitanje za vas.
U 11+4 nedjelji trudnoće, radila sa tsh i bio je povisen 4.23, dok je ft4 u granici normale kao i slobodni trijodtironin.
Odmah nakon dobijenog nalaza takodje u 11 nedjelji trudnoće javila sam se endokrinologu, odradila mi je UZV koji je bio uredan, urednih dimenzija, uredne ehostrukture i CD signala i bez fekalnih promjena, nije mi propisala nikakvu terapiju sem toga sto me je poslala opet da izvadim nalaz tsh, ft3 i ft4 sa objasnjenjem da je tsh u svakom trimesteu drugacije vrijednosti a ja sam na prelazu iz prvog i drugi. Da li ima straha za brigu i paniku, molim za vasa iskustva. Hvala unaprijed drage zene.
za paniku definitivno nema straha, jer su za razvoj zdrave trudnoce najbitniji fT3 i fT4 koji su u normali. ali se definitivno ne slazem sa endokrinologicomda ne treba uvesti terapiju, jer TSH od 4.23 bi meni ipak bio malo povisok. Cak se za trudnocu ne preporucuje TSH veci od 3.5. kao sto sam pisala tako da bih ja u svakom slucaju uvela terapiju levothyroxinom od nekih 50mikrograma za pocetak i kontrola za 4tj pa odatle vidjeti dalje. Ne znam zelis li to traziti od ginekologa ili od dr opce prakse, ali bih ja u svakom slucaju to trazila. a kao sto samvec pisala iz iskutsva: vecina pacijenta se osjeca najbolje sa nekim TSH 1-2.
Nije neobicno da TSH raste tokom trudnoce jer se produciraju i luce specijalni proteini koji se onda zalijepe za hormone stitne a oni su bio aktivni samo u slobodnoj formi (f u fT4/fT3 =free), tako da nastupa relativni manjak a s druge strane koristis hormone za dvoje tako da nekad nasa stitna nije u mogucnosti proizvesti hormona koliko bi trebalo i treba malo pripomoci
👩🏻⚕️40 👨🏻⚕️53
Hvala puno:) i jos jedno pitanje, iz iskustva jel netko zna koliko smo plodne 11. i 12. dan ciklusa ako je ovulacija 14. Dan?
Jeste li sve bas gadale ovulaciju, ili se i ovi dani prije mogu ulovit?
Hvala:)
Sto mislite, moze li se istati trudna ako je tsh malo iznad, nor 6?
naravno da se moze, ali nije bas najzdravije za trudnocu. ako imas toliki TSH i ostala si trudna moras pod hitno uvesti/povecati terapiju. ako planiras trudnocu isto bi bilo pametno uvesti/povecati terapiju sto prije, jer je vjerovatnoca zaceca puno veca ako je TSH napr. 2 nego ako je visi. za uredan razvoj trudnoce su puno vazniji fT3i fT4 od samog TSH, a kod TSH od 6 ili vec nisu vise u normi ili to uskoro nece biti. i obavezna kontrola svaka 4tj i po potrebi uredjivanje terapije.
za plodne dane: kad aovulacija nastupi sto znaci da je folikel pukao i jajna stanica je otpustena imas 6h (!) vremena da se ta jajna stanica oplodi, s druge strane spermiji mogu prezivjeti do 5 dana (pa cak i do 7) u zenskom tijelu tako da ipak dodje do oplodnje iako je vremensi okvir mogucnosti poslije ovulacije jako uzak. ako imas redovne cikluse i hormonski status ti je u redu onda je ovulacija 14 dana prije dolaska menstruacije, jer je lutealna faza 14 dana dok folikularna seta.
nadam se da sam ti pomogla, ako imas jos pitanja javi
👩🏻⚕️40 👨🏻⚕️53
Jako lijepo objasnjeno, najljepsa hvala na trudu:)
molim lijepo
ako te jos sto zanima, a ti pitaj
👩🏻⚕️40 👨🏻⚕️53
Pa ajde kad imas volje:) vidim 2 djecice, jel znas po prilici koje si dane ostala trudna ili si bas isto isla na sve dane plodne pa
Kad se uhvati?
Sortiraj odgovore
Najstariji