Skraćeni cerviks, mirovanje, serklaža - iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    svea
    06. Siječanj 2023. 18:09

Klarolina nadam se da je bolje! 💪❤️ 
    Lillyy ma ti si zmaj ✨💛

👼 spontani pobačaj 18.tt
    🌈👧2020.
    👶 2022.

• Limuna
    08. Siječanj 2023. 09:53

Pozdrav,
    Ja sam trenutno u prvoj trudnoci,21+ 5, i moja ginekologica me poslala u bolnicu na kontrole jer mi je cerviks skracen(2019. imala LETZ), kad sam radila anomaly scan dr je prvo izmjerila 27 mm pa je dosla druga pa je ona izmjerila 34 mm,kao opustila sam se u tih sat vremena pa se spustio cerviks malo,onda sam kod svoje ginekologice izmjerena na 26,i u bolnici ovaj tjedan 25 mm. Cijelo vrijeme je zatvoren i oblika T. Kao terapija mi je preporuceno strogo mirovanje i 3 x dnevno Utrogestan od 200 mg(a dr u bolnici mi je rekla da nema smisla 3 x dnevno vec samo navecer,jer progesteron isusuje rodnicu).
    S time da sam jos prije Nove pokupila neku virozu i kasalj nikako da prodje.
    Da li je potrebno svaka dva tjedna prckat dolje i gledat cerviks koji je vec pretrpio svasta,meni je malo to kontradiktorno :/ 
    Radim od doma ali jednom tjedno moram do ureda, s obzirom da sam prije ove trudnoce bila jako aktivna ne znam kolko si smijem dopustiti sad svakodnevne radnje-tipa setnja psa,kuhanje..I kak ostat smiren u glavi?

lillyy
    08. Siječanj 2023. 14:35

Drage moje, prijavljujemo 30 tjedana.
    Sutra nove pretrage, novi nalazi, ali (za)sad smo stabilne.
    Limuna, iz kojeg si grada? Dobro je da je unutarnje ušće T oblika. Prečesti pregledi ni meni ne djeluju sigurno. 

• Limuna
    08. Siječanj 2023. 16:09

lillyy

Drage moje, prijavljujemo 30 tjedana.
    Sutra nove pretrage, novi nalazi, ali (za)sad smo stabilne.
    Limuna, iz kojeg si grada? Dobro je da je unutarnje ušće T oblika. Prečesti pregledi ni meni ne djeluju sigurno.

U Zagrebu sam, dr me poslala na Sv Duh. 

lillyy
    08. Siječanj 2023. 17:57

Draga Limuna, meni je pomoglo pročitati ovu temu uzduž i poprijeko. Nisam doktor, već trudnica koja dugo leži u bolnici, ali prvi put čitam i čujem da neki dr preporučuje rjeđu upotrebu Utrogestana. Žene ga obično uzimaju 3x dnevno (ja 2x i popodne pijem).
    Mirovanje shvati ozbiljno. Velim, dobro je da je T ušće, al cerviks je skraćen za te tjedne. Možda bi potražila drugo mišljenje da sam ti. Malo kad čujem da šalju na Sv Duh, obično Vinogradska ili Petrova.

• Limuna
    08. Siječanj 2023. 20:24

lillyy

Draga Limuna, meni je pomoglo pročitati ovu temu uzduž i poprijeko. Nisam doktor, već trudnica koja dugo leži u bolnici, ali prvi put čitam i čujem da neki dr preporučuje rjeđu upotrebu Utrogestana. Žene ga obično uzimaju 3x dnevno (ja 2x i popodne pijem).
    Mirovanje shvati ozbiljno. Velim, dobro je da je T ušće, al cerviks je skraćen za te tjedne. Možda bi potražila drugo mišljenje da sam ti. Malo kad čujem da šalju na Sv Duh, obično Vinogradska ili Petrova.

Mislim uzasno sam zbunjena jer nailazim na oprecna misljenja doktora tipa ko ovo o Utrogestanu a kak mi je prva trudnoca nemam pojma kaj je normalno a kaj ne. 
    Mislim da cu potrazit i drugo misljenje.

• Klaudija22
    08. Siječanj 2023. 20:37

Klaudija22

Pozdrav novim forumašicama, kk1109, Zorka1234. Ovdje svi širimo dobre vibracije i puuuno pozitive🍀
    Zorka, ono što ti ja mogu reći da je super što je cervix T oblika, to znači da si zatvorena..tek ispod 25mm se cervix smatra značajno skraćenim i razmatraju serklažu(bar koliko sam ja upućena, a nemam puno iskustva jer prva mi je trudnoća). Sa tim mjerama u tom tjednu, ja bih se pripazila u smislu naprezanja, dizanja tereta, dugog sjedenja i šetanja, svijanja, čučanja i sl..što si već mogla i da pročitaš ovdje :) pa na sljedećoj kontroli i pitala dr za cervix.
    Mik, Tajicul, Marita, svea znajte da pratim forum i kad nisam toliko aktivna. Drago mi je da se svi držimo super!🥰🥰 Evo nas u 33.tt i mirujemo zaista više nego prije..kontrolu imamo tek krajem sljedeće sedmice! Ja to gledam kao kad odem na kontrolu već ću biti vrlo blizu 35.tj a odmah iza tog su ti sigurni 36,37..😂 u mojoj glavi to je tu nekako, blizu 😂
    E sad, ja se ovih dana brinem zbog učestalih stolica koje imam..da li se nekome dešavalo? Čitam na netu da može biti neko čišćenje pred porodjaj (rano je za porodjaj🥺) ili od vitamina. Ja ponekad uzmem Mg direkt, ne svaki dan..ali recimo veče prije jesam i danas sam stvarno bila zabrinuta zbog te učestalosti. Nije to dijareja, ali je mekša stolica. Oprostite što to sve ovako navodim, ne želim biti prosta niti vulgarna ali sam se zabrinula! Čim pročitam nešto o prijevremenom, mene neka uplašenost savlada.
    I da, neki dan mi nije mogla biti flaša 2,5L vode, tako da unosim blizu 3L, možda i to utiče🙄 Od sutra sam odlučila da pratim baš. Inače smo dobro, osjetim štucanje bebe što mi je jako simpatično, ništa nas ne boli što vjerujem da je dobar znak😇
    Ostanimo u komadu do sigurnijih tjedana..❤️❤️❤️❤️

Drage sve, kao da je juče bilo kada sam pisala ovaj komentar, ni ne sluteći šta će mi jutro poslije njega donijeti.
    Sutradan mi je pukao vodenjak u 10:30h i isti dan u 21:05h je na svijet došao jedan maleni Palčić od 2000g i 48cm. Koliko stresa, straha, neizvjesnosti, borbe, ali i sreće, radosti, ushićenja..svaki njegov osmijeh je moja pobjeda.💜

• Klaudija22
    08. Siječanj 2023. 20:48

Dakle, pokušaću ukratko da kažem sve što bih, a znate da je to meni nije lako😂 
    Primila sam dvije doze deksića, ništa nisu ubrzavali baš zbog njih..a otvarala sam se bezbolno. Da su me svi redom u sali pitali "gospodjo, jel vas stvarno ništa ne boli"..i tako do 9cm otvorenosti. Onda su mi dali nešto da otopi rub grlića i tu su krenule kontrakcije..možda nekih 5-6 malo jačih i beban je bio tu. Sad mi sva ta dešavanja djeluju kao na nekom filmu..ne vjerujem da sam ja bila glavna uloga😂
    Elem, svašta smo prošli, od operacije preponske kile sa 3nj zbog 2 ukliještenja do evo bronhijalitisa zbog kojeg smo u bolnici i sada. 
    Ja sam neizmjerno zahvalna Bogu što sam stigla do tjedana gdje moj sin bio stabilan..bez respiratora, 4 dana inkubatora, samo dan na difuznom kiseoniku (ako se uzmu u obzir samo 2 doze deksića to je premija) i nakon 18 dana na poluintenzivnoj došao svojoj kući sa 2180g. A daanas moj hrabričak, mrvičak ima puna 4mj i 5800, oko 60cm. 
    Sve kontrole (a imali smo ih poprilično) su Bogu hvala u redu. Idemo hrabro dalje kao i do sada, sa puno ljubavi i strpljenja..💜💜

• Klaudija22
    08. Siječanj 2023. 21:04

I sad o meni..o šokovima i mojim doživljajima za tih 18 dana bolnice može se napisati neki kraći roman. Trebaće još vremena da sve iskanališem i da se opustim..a da pomislim na narednu trudnoću tek😅 
    Moj drugi najveći strah (prvi je naravno vezan za život i zdravlje bebe) je bio da više neću moći radjati. Meni je ovo bila prva trudnoća, imam 25 god i znam da ne bih stala na jednoj bebi..ni na dvije😂 ali..
    Onda sam nakon 6tj otišla kod moje dr na redovnu kontrolu, gdje mi je on rekla da je 99% sigurna da imam neki oblik trombofilije, zbog simptoma sa početka trudnoće..i da se žene sa trombofilijom počnu same od sebe ranije otvarati. Uglavnom, ona je mislila da smo mi radili d dimer i da je on bio blago povišen što je valjda normalno za trudnoću(?), a NISMO ga uradile. Nije mi bilo mrsko pregledati sve nalaze..to je nju nešto prebacilo kao da smo mi radile ili me pomješala sa nekom ženom, kad pola grada vodi trudnoće kod nje privatno. Da li bi šta bilo drugačije da smo ga uradile, ne vrijedi razbijati glavu..
    Neka od mama sa foruma je imala trombozu, Tajicul možda? Oprostite ako griješim, malo sam zaboravila..
    Ne znam onda je li ta trombofilija (koju potencijalno imam) mogla uticati na skraćivanje grlića i tunelizaciju..ima mi smisla, ali?
    Dr me utješila pričom da je imala pacijenticu koja je jedva prvu trudnoću dogurala do 35tj i kasnije radili trombofilije, terapije i druga trudnoća do 39tj iznesena. 
    Naravno, to će sve pričekati da se ja psihički ustabilim a moj sin odskoči 😄

• Klaudija22
    08. Siječanj 2023. 21:11

I ovaj posljednji komentar je o malim herojima..palčićima, mrvicama, divovima..kako god ih zvali. Dok mi se nije desio prijevremeni porod, nisam bila svjesna kolika je snaga potrebna i bebama i roditeljima, koliko su te bebe posebne i jake..mi sada imamo drugare sa odjeljenja koji su rodjeni u 29, 31, 35tj..borba je velika ali je njihova želja za životom i snaga još jača. Vjerujte u svoje bebice💜
    Šaljemo vam puno zagrljaja i poljubaca moj hrabri sin i ja💜💜💜💜💜💜

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.