Skraćeni cerviks, mirovanje, serklaža - iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kruna23
    15. Srpanj 2025. 12:14

Dea3 kako si? Jesu ti uradili serklaz? Ja imam sutra pregled pa ćemo vidjet što i kako dalje..

Prijevremeni porod 24tt 👼

• dea3
    15. Srpanj 2025. 17:59

Jesu, jucer primljena u bolnicu, danas odradili.
    Dobro sam, ima nešto krvi na wc papiru, ali kažu da je danas to normalno. I sad par dana bolnice i to krevet, wc pa pregled pa ako će biti ok, dalje doma. 
    Sretno ti sutra.

• ana2012
    24. Srpanj 2025. 11:44

Pozdrav cure, ja sam nedavno pisala.

Evo, da podijelim “update”. Meni je rađena serklaža u 24 tjednu kad mi je cerviks bio 11 mm i za vrh prsta prohodan, UU u y obliku. Moglo je biti i ranije jer je od 21. do 24. tjedna prije bio zatvoren i 18 mm, ali su me u Merkuru katastrofalno savjetovali da samo lagano mirujem…
    Sad sam skoro 32. tjedan, u 28. tjednu je ustanovljeno da je serklaža lagano popustila (za vrh prsta) pa su mi još stavili i pesar. U 30. tjednu je stanje bilo srecom isto i evo sad imam pregled idući tjedan kad sam 32+4. Sve ovo vrijeme sam na mirovanju doma na čemu sam jako zahvalna jer imam stariju curicu, a od 28. tjedna je to baš strogo, samo wc i tuširanje svaki drugi, treći dan. Od terapije imam sada samo cordipin i još naravno magnezij.
    Guramo dan po dan, tjedan po tjedan i nadam se dogurati do skidanja serklaže.

Dea3, kako je prošla bebica koju si rodila u 34 tjednu? Vjerojatno će i kod mene biti prijevremeni porod oko tih tjedana.

• dea3
    24. Srpanj 2025. 12:51

Ana2021 ajde da nas ima još 🙈 ovako imam osjećaj da sam sama...

Ja sam baš danas bila na pregledu, šav drži i napravili smo anomaly... Meni su nešto skidali datum, pa se racuna da sam dana 20+4, ali je beba uvijek veca za par dana...iskreno i bolje da si mislim da sam manje nego što jesam...ima čak 460 grama što je super za te tjedne.
    Meni je skraćeni cerviks otkriven vec sa 16+3 kad je bio 23 mm. No, to mene prati od prve trudnoće. Serklažu smo radili sa 19+2...

Druga trudnoća je bila bez serklaže pa je onda došlo do poroda u 33+4, iako je mali procjenjen još za skoro tjedan manje. Tako je pokazivalo na skoro svim uzv.
    Kad se rodio imao je 2100 g, a max smo pali na 1800g. Trebalo mu je par dana pomoć kisika. Krvarenje u mozgu drugog stupnja 
    Ukupno smo u bolnici bili 16 dana, pušteni doma sa 2100. 
    Imali smo na početku dana kad baš nismo napredovali, ali srećom nikad nije bilo da je baš u nekoj velikoj opasnosti. 
    Jednostavno mu je trebalo da uzme zamah, ja sam se izdajala skroz. Kasnije je svaki mjesec lupal po kilu, kilu i pol.
    Od 3.mjeseca smo krenuli na vježbe. Bili do prohodavanja.
    Sa dvije godine prošli sve druge procjene i sve je bilo super, čak i napredniji za svoju dob, što ja pripisujem upravo tim vježbama koje očito jako pozitivno stimuliraju mozak. 

Ako se to desi, inzistiraj da krenete na njih što ranije 
    Nama je fizijatrica cim smo došli rekla, budući da ste došli tako rano procjenjujem gotovo 100% oporavak, da ste došli s 8-9. Mj. Kak neki tek stignu, veli da pola toga više ne može popraviti ili traje puno, puno duže ...

Doktor veli da nam je prvi veliki cilj doći do 30 tt. A ja sam si to u glavi rascjepkala još na puno manjih ciljeva tako da mi je onda lakše dočekati.
    Isto trenutno 80% dana preležim, ostalo malo po kući sim tam čisti da ne poludim.
    Naravno, ako bilo što osjetim odmah legnem, bez iznimke. 

• Kruna23
    25. Srpanj 2025. 18:01

Evo cure da sa i ja javim.. Sljedeći tjedan mi rade serklazu kad budem 17tt točno. Zasad sve super izgleda osim naravno skraćenog cerviksa koji kod mene ni ne može biti duzi ( oko 3cm je i T oblika, skroz zatvoren). Nakon serklaze ostajem na mirovanju u bolnici i nadam se najboljem.. 
    Ana2021 ti si već lijepe tjedne dostigla ( meni se čine ko godinama daleko). Nadam se da ćete izdrzati barem preko 35. 
    Dea3 ja isto ko ti imam zasad neke svoje male ciljeve..zasad da serklaza prodje ok pa onda prvi cilj je 28tt,a sve ostalo kako bude.

• dea3
    25. Srpanj 2025. 18:29

Kruna skroz planiraju da ostaneš u bolnici?? 

Moram priznati da je uz dobru logistiku koju imam (muž i mama) meni doma ipak lakše...nekako imam osjećaj da brže prođu dani.
    Ti si još dobra ako si na 30 i nešto mm i zatvorena.
    Ja sam već sa 18 tt bila na 17 mm i u oblik...onaj najotvoreniji.
    Ali evo sad sam već tjedan dana doma i rekla bi da je sve dosta mirno. Znam imati jedino bolove kad je stolica u pitanju...jer koliko god mješam sve i svašta da ju potaknem bude i po 3-4 dana da je nema pa mi jedino onda to stvara manji problem.
    Super mi je što je beba već jučer na uzv bila 480 g... Što je i veća za svoje tjedne...

• ana2012
    25. Srpanj 2025. 18:31

Meni je prva trudnoća bila skroz uredna, pa mi je ovo bio totalni šok. Cerviks minse u tri tjedna skratio za skoro 3 cm i to bez ikakvih simptoma. 
    Ja mirujem od 21. tjedna, tad mi se činilo da neće nikad proći, a sad smo evo već blizu. Meni su isto pomagali ti manji ciljevi, prvi prag mi je bio 28. tjedan pa 30., sad evo 32. i onda mi je svaki tjedan plus. Nadam se da će mi možda smanjit to mirovanje ako sve bude u redu bar da jednom odem s dijetetom u park i na sladoled. U svakom slučaju sam presretna jer sam serklažu imala doslovno u zadnji čas i negdje sam čitala da hitna serklaža statistički kupuje barem 8-10 tjedana, a meni evo drži već 8 tjedana i valjda će još i duže.
    Preventivna naravno daje bolje rezultate jer tu još nema otvaranja, tako da samo pozitivno cure.

@Dea3 hvala na podijeljenom iskustvu, definitivno ćemo s vježbicama krenut privatno i što ranije. Bebica mi je na 50. centili cijelu trudnoću tako da se nadam da je već sad prešao 2 kile i da ćemo dogurat do tih nekih 35 tjedana, moj nećak je rođen u 35. tom tjednu i sve je bilo okej, išli su kući treći dan.

• Kruna23
    25. Srpanj 2025. 18:46

Tako jeAna2012, ostajem u bolnici na mirovanju jer smo se tako ja i dok dogovorile. S obzirom da su me prvi put sa serklazom ( doduše hitnom, bila sam otvorena i bez cerviksa) pustili doma nakon 10ak dana i popustila je za 3tj sada ne želim riskirati jer nisam iz Zg-a i za sam odlazak na pregled bi mi trebalo 2h vožnje. Kod kuce nemam dijete kao ti, samo muža pa mi ostanak u bolnici za viši cilj ne predstavlja problem. 

• dea3
    25. Srpanj 2025. 19:06

Kruna23

Tako jeAna2012,ostajem u bolnici na mirovanju jer smo se tako ja i dok dogovorile. S obzirom da su me prvi put sa serklazom ( doduše hitnom, bila sam otvorena i bez cerviksa) pustili doma nakon 10ak dana i popustila je za 3tj sada ne želim riskirati jer nisam iz Zg-a i za sam odlazak na pregled bi mi trebalo 2h vožnje. Kod kuce nemam dijete kao ti, samo muža pa mi ostanak u bolnici za viši cilj ne predstavlja problem.

Ma jasno! 
    Ja sam racunajuci da će mi se sve moguce opet ponoviti isto imala u glavi, ako će trebati bolnica, bez obzira na djecu i sve, odmah ostajem.
    Nama je ovo zadnje dijete (planirano 🫣) i planiram napraviti sve sa svoje strane da uspije. No, doktor je misljenja da mogu i doma tako da i to, barem za sada dosta dobro funkcionira. Pa idemo dan po dan! 
    Mislim, ja imam već to iskustvo iza sebe.
    Prvi put ležala od 20 do 37 tt.
    Drugi put kraće, od 29 do 33tt.
    Zato me sad zadesilo od 17 tt. 

• ana2012
    25. Srpanj 2025. 19:18

Ma joj, da mi nije curice, ja bih isto rado ostala u bolnici. Tih par dana kojih sam bila nakon serklaže sam se osjećala najbolje i najsigurnije. I puno znači za psihu da tamo stalno i prate bebu i vade krv i općenito si pod kontrolom, još ako su dobre cimerice stvarno se da izdržati.
    Meni su baš izašli u susret s obzirom na popuštanje šava, mislim da je malo i do gužve na odjelu…isto imam oko 45 min do bolnice, ali srećom stvarno me na svakom pregledu puštaju preko reda i organizirala sam si kućno vađenje krvi preko breyer laboratorija pa baš maksimalno izbjegavam kretanje…ali kad si doma onda se onako pridržavaš svega strogo nakon pregleda pa se lagano opuštaš, sve više se dižeš itd. Dobro da su mi pregledi na dva tjedna pa ne stignem napravit štetu 
    Samo sam vam htjela preporučiti da pijete preventivno d-manozu i omnibiotic flora plus radi prevencije infekcija (pogotovo u bolnici). Ja ih pijem od serklaže i sve mi je do sad uredno, a dosta su bili zabrinuti zbog tog s obzirom da imam i pesar i šav i još sam malo otvorena.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.