salate mi baš pašu, i bilošta sa hrpom luka i češnjaka
jučer sam tikvice pohala, e nakon toga ni nemam grižnju savjest iako je pohano :D
ups sori na dupliću!
ide mi na jetra kak se na ovom forumu ne mogu editirati i/ili obrisati poruke
Imstah ja sam baš puno vremena provela u istraživanju i znanstvenih članaka i svačega. Srodne sam struke pa sa morala sve istražiti. Kod zdravih ljudi u principu ne radi problem, ne ostaje o organizmu (osim kod starijih osoba, osoba s AIDS-om i takvih rizičnih skupina). Problem kod trudnica je taj jer ima afinitet na polodove ovoje i na plod. Isto tako kod životinja uzrokuje pobačaje. Da npr.radiš na farmi krava i imaš problem s pobačajima odma bi posumnjala na Brucelu ili Listeru. Liječnici nažalost nisu uopće baš upoznati s takvim bakterijama. Znači najveći problem je ako se zaraziš u trudnoći, onda ona može ostati u organizmu dok se ne izlječiš. DIjagnosticira se iz brisa cerviksa, mogla bi se i iz plodne vode, plodovih ovoja al nitko se toga ne sjeti tj. ne znaju. Može se dijagnosticirati i iz krvi, al to u Hrvatskoj više ne rade.
Ne radi se kao dio normalnih pretraga jer nitko ne raspoznaje problem. Čitala sam da se jedna doktorica u Srbiji izborila da ju uvedu kao obavezni bris u trudnoći. No mi smo očito daleko još od toga.
Ovaj običan bris se nasađuje na jednu hranjivu podlogu, a Listeria mora ići na posebnu. Jer u običnoj hranjivoj podlozi nema tvari koja njoj omogućuje da raste. Meni su u toj prvoj trudnoći brisevi bili cijelo vrijeme sterilni.
Kad su mi dijagnosticirali bila sam već u 16. tjednu druge trudnoće i tad sam krenula s terapijama. Sin je rođen savršeno zdrav i sad je sretni trogodišnjak. Vjerojatno da nije bilo te doktorice koja je predložila pretragu ne bi ga danas bilo.
ajme divno da su uspjeli naći i da je sin rođen zdrav! baš budem sutra na pregledu pitala za to, možda se može ekstra platiti pa da se napravi. takvih stvari me stvarno strah, uvijek si misliš ma to je rijetko, neće se meni desiti.. vidiš, ovo da su trudnice posebno podložne nisam ni znala, na CDC stranici piše da dobiju 10x više čak nego ostali.
hvala ti puno na info!!
Radi ti HZJZ, ovo piše na njihovim stranicama:
Bakteriološke pretrage
1. Metode izravne bakteriološke dijagnostike
a) Izolacija i identifikacija patogenih bakterija
[ul]
[li]iz uzoraka stolice[/li]
[li]iz uzoraka dišnog sustava[/li]
[li]iz uzoraka spolnomokraćnog sustava[/li]
[li]iz uzoraka aspirata, punktata, rana i dr.[/li]
[li]pleuralni punktat, različiti drugi bioptati[/li]
[/ul]
Ako se sumnja na bakterije koje se rjeđe pojavljuju kao uzročnici infektivnih stanja kao što su Listeria, Clostridium, Bordetella, Mycoplasma pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, Neisseria meningitidis,Vibrio cholerae, Legionella pneumophila i druge, molimo da se posebno naznači na uputnici.
Samo da te upozorim da će ti gin vjerojatno odmahnuti rukom i reći kaj će ti to. Tak je meni moja socijalna rekla, da u nikad u karijeri nije slala da bris i da budu niš našli. Pa je ostala šokirana. Sad vidim da privatno radi i poliklinika Labplus.
Red fox bas mi je zao sto si imala takvo iskustvo. Ali neka je poslije, i sad sve u redu ❤️
Hvala na informacijama. 😊
S takvim gustom bi pojela pastetu i rajcice ali sam negdje procitala da nije dobro u trudnoci pa se suzdrzavam do pregleda dok ne pitam doktoricu 😂
💙
super, hvala na info!
hmm ali to moram kod svoje doktorice ili kod privatnika ići prvo napraviti bris, pa onda to tamo nositi u labos ili?
ma joj ja trenutno niti nemam socijalnu, sve moram preko privatnika dok se valjda ovi svi ne vrate sa godišnjih pa se možda netko i javi na telefon. pitati ću sutra i za ove druge, "normalne" briseve, sigurno ih ima još nekoliko koje bi trebala poobavljati
mrva kolko sam čitala, samo one paštete koje su kvarljive odnosno u frižideru moraju stajati se ne preporuča, ove druge može. za rajčice ne znam zakaj ne bi mogla, ak su dobro oprane
Za HZJZ ti mora socijalni ginekolog dati uputinicu, a privatno možeš nositi od privatnika.
Samo čitajte deklracije, sve pasterizirano i sterilizirano se smije. Paštete su 90 % sterilizirane. Osim toga mogu se i salame tipa poli jer su to obarene kobasice što znači da su termički obrađene, kuhane šunke, prešane šunke i slično. Povrće samo dobro oprati. Ne preporuča se svježe zelje jer se ne pere,pogotovo u restoranima i slično, a blizu je zemlje pa može biti kontaminirano.
Red Fox taman sam krenula curama pisati o listeriji i onda procitam tvoj detaljan post, jako mi je zao cuti sto si prosla, ne mogu niti zamisliti. Nazalost, imam u bliskom okruzenju 2 trudnice koje su prosle isto sto i ti, prijevremeni porod u visokoj trudnoci i bebe umrle zbog listerije. Cure moj najiskreniji savjet vam je istoda to ozbiljno shvatite. Prva je pojela svjezi sir od kumice s place a druga- za nevejrrovati- dinju! Kod obje pronadjena listerija.
Dakle, pravilo je ovakvo- nista sto nije termicki obradjeno i pasterizirano, a voce i povrce mora biti jaaako dobro oprano (ja namocim u sodu bikarbonu i onda dobro isperem). Takodjer izbjegavam svo voce i povrce koje ide iz zemlje ako nije termicki obradjeno- dakle lubenice, dinje, salatu.. obzirom na to sto sam cula- mozda pusem na hladno ali izdrzat cu 9 mj bez toga, sto je sigurno je sigurno. Takodjer ne jedem nista suhomesnato ako nije termicki obradjeno, svjezi sir samo pasterizirani iz ducana, nista domace ne dolazi u obzir. Logicno je pomisliti obratno- kupit cu domace, zdravije je, ali nazalost nije zbog listerije. Red Fox je sve detaljno objasnila pa se necu ponavljati, ali eto, moj je savjet takodjer da listeriju ozbiljno shvatite..
Sretno svima🍀
👩 33
👨35
09/22 Missed Ab, 10. tt, prva T 👼🙏😢
TSH 1,5 (Euthyrox terapija, prvi nalaz 3,6)
6/2023➕🌈❤️🙏
Panorama Low risk, it’s a girl🩷💞
Sortiraj odgovore
Najstariji