Cure, citala sam nesto da ce svi koji nisu na hzz isgubiti pravo ma hzzo. Vrijedi li to i za nas koji placamo hzzo, a nismo na hzz? Zna li koja ista o tome?????????
Otkud ti to? Prvi glas.. To je mene brinulo nekad davno, kad sam prvi put bila trudna i na relaciji Zagreb/Copenhagen.. Izbacili me bili sa burze. Kad sam ih pitala jel ja sad gubim pravo na zdravstveno, rekli su da ne jer hzz nema nikakve veze sa hzzo. Tako da ne znam zašto bi se to sad odjednom promjenilo. Stvarno nebi bilo fer.
To je najava nove reforme zdravstva.
Prema procjenama 300 000 ljudi ce ostati bez istog.
Prvo se odnosi na one koji rade i zive vani, dakle ne uplacuju zdravstvo u RH gubit ce pravo na njega.
Drugo je da svi koji nisu na hzz i ne traze posao isto gube pravo.
No, ima i drugih modela po kojima mogu biti osigurani tipa na supružnika, ako je zaposlen u RH.
Stvarno svašta! Od kad to njesra stupa na snagu? Što ako netko ima troje malodobne djece kod kuće, uz to treba uskoro roditi, nije na burzi godinama niti se ne planira prijavljivati, kamoli tražiti posao u neko skorije vrijeme? Ili recimo da muž zarađuje i više nego dovoljno za dvoje? Moj je stranac sa stranom firmom, a firma ima više sjedišta, međuostalim jedna od adresa je i u Zg. Znači ja ću se morati osigurati preko njega?? Nismo u braku, već vanbračnoj zajednici i za sad još nema stalno nego samo privremeno prebivalište.
Be the change you wish to see in the world.. 💚
Znaci ja nisam na hzz i gubim pravo iako placam svaki mjesec zdravstveno?!🤯
Ah nis neg prek muza onda.
Hvala curke na odgovorima
Pa ako ga plaćaš onda ga sigurno nećeš izgubiti…
Gubit će ga oni koji ne plaćaju, niti imaju namjeru…
Kako misliš ne plaćaju?? Pa zdravstveno je besplatno, plaća se dopunsko?? Ja svoje osnovno zdravstveno koliko znam ne plaćam. Imam dopunskog koje platim za cijelu godinu pa sam mirna.
OMERTA ja sam se sada naletala oko zdravstvenog jer nisam imala pravo nikakvo ni po jednoj osnovi osim prebivalista ako ti je muz/decko Hrvat mozes preko njega dobiti. Cak iako ima Bosansko drzavljanstvo jer imamo uredjene odnose s njima. Ima puno tih caka
Ja svoje placam jer sam se bila odjavila zbog odlaska van i vratila sam se nazad i sad placam osnovno zdravstveno plus dopunsko svaki mj.
Kako misliš ne plaćaju?? Pa zdravstveno je besplatno, plaća se dopunsko?? Ja svoje osnovno zdravstveno koliko znam ne plaćam. Imam dopunskog koje platim za cijelu godinu pa sam mirna.
Omerta, uvijek postoje komplicirane situacije - stvarno ne znam kako će se tvoje voditi.
Ne, osnovno zdravstveno nipošto nije besplatno. Uplaćuje ti ga poslodavac ili sam ili imaš pravo po nekoj drugoj osnovi. (Na roditelje, na supružnika ...)
Dopunsko se dodatno uplacuje.
Zato se i ide za tim tko ga ne uplacuje u Rh nece ga ni imati više.
Čuj mene, troje djece.. Dodala si još jedno dijete. Mislila sam dvoje i treće na putu. No kako bilo.. Baš me zanima kakva ću ja onda prava imati kao nezaposlena osoba koja nije na burzi, ne misli biti na burzi jer koja svrha te iste burze ako trenutno i u sljedeće bar 2 godine vjerojatno neću aktivno tražiti posao. A zna se šta rade ako nisi aktivan u traženju posla, izbace te sa te iste burze. Mislim da stvarno nije uredu da se tako ukida osnovno zdravstveno nekome tko cijeli život živi u Hr. Očito da je kriza i to velika pa gledaju gdje bi sve i na kome uštedjeli.
Čuj mene, troje djece.. Dodala si još jedno dijete.Mislila sam dvoje i treće na putu. No kako bilo.. Baš me zanima kakva ću ja onda prava imati kao nezaposlena osoba koja nije na burzi, ne misli biti na burzi jer koja svrha te iste burze ako trenutno i u sljedeće bar 2 godine vjerojatno neću aktivno tražiti posao. A zna se šta rade ako nisi aktivan u traženju posla, izbace te sa te iste burze. Mislim da stvarno nije uredu da se tako ukida osnovno zdravstveno nekome tko cijeli život živi u Hr. Očito da je kriza i to velika pa gledaju gdje bi sve i na kome uštedjeli.
Inače, ako stvarno nećeš imati pravo (a ja to ne tvrdi, jer uvijek ima iznimka) , i da su ti to sad ukinuli prije porodiljnog nebi imala ni na njega pravo.
Jer porodiljni i isplata su vezani uz osnovno zdravstveno osiguranje.
Ja svoje placam jer sam se bila odjavila zbog odlaska van i vratila sam se nazad i sad placam osnovno zdravstveno plus dopunsko svaki mj.
Ja sam živjela vani sa prekidima godinu dana 2013/2014 pa onda još 2 godine 2017. do 2019. Relacija Zg/Copenhagen. Znali smo u tom periodu doću u Hr i na tri mjeseca pogotovo ljeti.. Nikome ništa nisam prijavljivala niti se odjavljivala, niti me itko išta pitao niti u Danskoj niti u Hr. Imala zdravstveno i tu i tamo. A možda sam samo imala sreće što me nisu "skužili". Iskreno nisam niti znala tada da je obavezno odjavljivati se ako odeš van. Pošto sam tad još imala prebivalište i sve dokumente na adresi svojih roditelja, niti sam znala koliko ćemo gore ostati.. Sve je ovisilo od partnerovog posla.
Omerta, uvijek postoje komplicirane situacije - stvarno ne znam kako će se tvoje voditi.
Ne, osnovno zdravstveno nipošto nije besplatno. Uplaćuje ti ga poslodavac ili sam ili imaš pravo po nekoj drugoj osnovi. (Na roditelje, na supružnika …)
Dopunsko se dodatno uplacuje.
Zato se i ide za tim tko ga ne uplacuje u Rh nece ga ni imati više.
Omerta, uglavnom reforma je tek u najavi.
Dakle tebi će sigurno porodiljni krenuti po starim uvjetima i sad imaš pravo na 3 godine.
U tom periodu ne vjerujem da će ti itko dirati status na način da ga gubiš ili da te sile na hzz.
A kad se to završi - tko zna što će biti pa ćeš se prilagoditi.
Moje je mišljenje da si za sad mirna.
Omerta E ja sam se odjavila skroz svuda a otisla 2018. Takoder dolazila svake god po 3,4 mjeseca. Vani nisam imala nikakvo zdravstveno i sada sam ga jedva dobila u RH, jer nemam namjeru trenutno se zaposliti posto sam trudna i poslije kad rodim nemam namjeru. Dobila sam na osnovu prebivalista i to svaki mj placam 650kn 🙄
Sortiraj odgovore
Najstariji