Za početak hvala na savjetima! Ja zivim u Italiji i preporučili su mi DHA Materna od Nestle (www.nestlebaby.it/prodotti/mamma/integratori-alimentari/nestle-materna-dha) koji ima 200 mg DHA i 30 mh zeljeza. Radila sam neki dan krvnu sliku i zeljezo mi je malo nize ali nista zabrinjavajuce. Sad razmisljam da li da predjem na Elevit jer si rekla da sadrzi najvise zeljeza ili da si uzmem neki dodatak za zeljezo, npr. Heferol, vidjela sam da ga savjetuju trudnicama.
Za početak hvala na savjetima! Ja zivim u Italiji i preporučili su mi DHA Materna od Nestle (www.nestlebaby.it/prodotti/mamma/integratori-alimentari/nestle-materna-dha) koji ima 200 mg DHA i 30 mh zeljeza. Radila sam neki dan krvnu sliku i zeljezo mi je malo nize ali nista zabrinjavajuce. Sad razmisljam da li da predjem na Elevit jer si rekla da sadrzi najvise zeljeza ili da si uzmem neki dodatak za zeljezo, npr. Heferol, vidjela sam da ga savjetuju trudnicama.
Draga Tinka, Elevit ima dvostruku visu dozu željeza: 60 mg pa ukoliko ti je željezo malo niže, možeš se prebaciti na Elevit. A kolika ti je vrijednost željeza? Heferol ide jedino na recept, po uputi liječnika ako vidi da je željezo dosta nisko i da ne bi došlo do anemije...a kako si napisala da ti je samo malo nize, sumnjam da si kandidat za Heferol...no, najbolje provjeri s ginekologom...:-)
Odlična tema i savjeti! Hvala mummy.pharmacist!
Odlična tema i savjeti! Hvala mummy.pharmacist!
Nema na cemu! Drago mi je da je tema korisna! :-)

Draga mummy.pharmacist! Potaknuta jednim komentarom s foruma vezano uz Elevit pronatal, malo sam se zabrinula... Inače, pijem ga 2 mjeseca. Prešla sam na njega na preporuku svoje dr. odmah nakon prvog tromjesečja i folne kiseline. U njegovu sastavu piše da sadrži 3600 IU vitamina A, a vaša preporuka ako sam dobro pričitala je 4000 IU istog vitamina. E sad, to je sve ok, ali šta je s onim vitraminom A koji unesemo hranom tijekom dana. Još sam malo čitala o njemu i navodno se on taloži u organizmu, a tada može biti toksičan. Zanima ma vaše mišljenje o tome i ispravite me slobodno ako sam u nečem pogriješila...
[table][tr][td][/td][td][/td][/tr][/table]
Draga mummy.pharmacist! Potaknuta jednim komentarom s foruma vezano uz Elevit pronatal, malo sam se zabrinula… Inače, pijem ga 2 mjeseca. Prešla sam na njega na preporuku svoje dr. odmah nakon prvog tromjesečja i folne kiseline. U njegovu sastavu piše da sadrži 3600 IU vitamina A, a vaša preporuka ako sam dobro pričitala je 4000 IU istog vitamina. E sad, to je sve ok, ali šta je s onim vitraminom A koji unesemo hranom tijekom dana. Još sam malo čitala o njemu i navodno se on taloži u organizmu, a tada može biti toksičan. Zanima ma vaše mišljenje o tome i ispravite me slobodno ako sam u nečem pogriješila…
[table][tr][td][/td][td][/td][/tr][/table]
Draga Baby1, kopirati ću što piše u MSD priručniku dijagnostike i terapije (pisan pod pokroviteljstvom hrvatskog liječničkog zbora).
Kronična toksičnost u odraslih se obično razvija nakon što su doze >33.000 μg (>100.000 i.j.)/dan uzimane mjesecima. Mogući uzrok je liječenje megavitaminima, jer u njihovim metabolitima postoje velike dnevne doze vitamina A (50.000 do 120.000 μg [150.000 do 350.000 i.j.]), koji se ponekad primjenjuje zbog akni ili drugih kožnih bolesti. U djece žena koje su tijekom trudnoće primale izotretinoin (koji je povezan s vitaminom A) za liječenje akni uočene su prirođene anomalije.
Premda se karoten pretvara u tijelu u vitamin A, preveliko uzimanje karotena izaziva karotenemiju, a ne toksičnost vitamina A. Karotenemija je obično bez simptoma, ali može izazvati karotenodermiju, kod koje koža postaje žuta.
U trudnica i dojilja, profilaktičke i terapijske doze ne smiju prelaziti 4500 μg (13.500 i.j.)/ dan, zbog izbjegavanja mogućeg oštećenja fetusa ili dojenčeta.
Znači, sve u svemu, ovih max 4000 IU se preporučuje u obliku dodataka prehrani, naravno da su oni računali da osobe uzmiju dosta vitamina A i putem hrane. Na više mjesta sam našla da ukupna doza vitamina A ne bi smjela prelazati 10000 IU. Ovdje je navedeno čak 13500 IU.
Elevit ima 3600 IU, i to je sasvim u redu doza. Naravno, bilo bi bolje da je iz beta karotena, ali nije toliko velika količina da bi trebali biti u strahu. Elevit je godinama na našem tržištu, i nisam nikad čula ni pročitala da je kod nekog došlo do intoksikacije vitaminom A. Eventualno ne treba jesti jetru, ali sve ostalo se može. Pogotovo voće i povrće (koje sadrže vitamin A u obliku beta-karotena).
I vitamin A, kao i ostali vitamini imaju svoju funkciju, potreban je pravilan rast i razvoj fetusa i ima puno drugih važnih zadaća. Možda treba biti malo oprezniji s njegovim uzimanjem, ali ono što je godinama na tržištu i pokazalo se kao kvalitetno i dobro, nema razloga da se ne uzima. Alternativa vam je Centravit prenatal od Dietpharma koji uopće ne sadrži vitamin A ako vam nisam uvjerila da je Elevit siguran

Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji