Drage trudnice i mame, uključila sam se u forum samo iz razloga da svojim savjetima i preporukama pomognem svima koji imaju nedoumica oko uzimanja dodataka prehrani i oko toga što se smije uzimati, a što nije preporučljivo u trudnoći. Inače, mama ću postati početkom travnja, prva beba na putu koja nas jako veseli...imam viška vremena i rado ću pomoći ako imate kakvih pitanja, a ne da vam se do ljekarne:) Slobodno mi se možete javiti i na mail: mummy.pharmacist@gmail.com
FOLNA KISELINA
KADA?
Idealno bi bilo započeti s uzimanjem folne kiseline dva do tri mjeseca prije začeća i obavezno tijekom prvog tromjesečja trudnoće.
KOJA DOZA?
Dnevna potreba za folnom kiselinom kod trudnica je od 400 - 800 mikrograma dnevno.
ZAŠTO?
Nedostatak folne kiseline može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta, poznata kao oštećenje neuralne cijevi. U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda.
PREPORUKA:
Solgar – Folacin (400 µg), 100 tableta
Twinlab – Folna kiselina (600 µg), 100 kapsula
Kal – Folna kiselina + B12 (800 µg), 100 tableta
-1 tableta dnevno uz obrok
MULTIVITAMINSKI PRIPRAVCI
KADA?
Početi piti nakon prestanka uzimanja folne kiseline (od 12.tjedna trudnoće) i uzimati tokom cijele trudnoće i razdoblja dojenja (barem 2-3 mjeseca poslije poroda). Ako se ne uzima folna kiselina, onda počnite s multivitaminima (koji imaju i folnu kiselinu) čim zatrudnite.
ZAŠTO?
Potreba za vitaminima, mineralnim tvarima i elementima u tragovima jako se povećava u vrijeme trudnoće i tijekom dojenja. Uobičajenom prehranom teško možemo zadovoljiti tu povećanu potrebu.
PREPORUKA:
ELEVIT PRONATAL
-30 filmom obloženih tableta
Doziranje: 1 tableta tijekom doručka. Ako patite od jutarnjih mučnina, Elevit možete uzeti i popodne ili navečer.
-jedini registriran kao bezreceptni lijek
-visok sadržaj folne kiseline i željeza
TWINLAB PRE-NATAL
-60 kapsula
Doziranje: 1 kapsula na dan
DIETPHARM – CENTRAVIT PRENATAL
-30 tableta + 30 kapsula omege
-jedini u kategoriji osigurava širok spektar vitamina i minerala u trudnoći uz omega-3 masne kiseline
-ne sadrži magnezij!
Doziranje: 1 tableta i 1 kapsula na dan, poslije glavnog obroka.
SOLGAR – PRENATAL
-60 tableta
-pogodan za vegane
Doziranje: 2 tablete na dan uz obrok
OMEGA
KADA?
Omega-3 preporuča se za vrijeme cijele trudnoće, ali je u zadnjem trimestru pojačani unos neophodan zbog razvoja živčanog sustava bebe. Preporuka je uzimanje i za vrijeme dojenja.
ZAŠTO?
-poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta (neophodne su za rast i razvoj mozga)
-smanjuju rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije i postporođajne depresije kod majke
PREPORUKA:
CENTRAVIT PRENATAL
-30 kapsula
-1 kapsula sadrži: EPA (24 mg) i DHA (172 mg)
Doziranje: 1 kapsula dnevno
NATURAL WEALTH – OMEGA-3 NATAL
-60 kapsula
1 kapsula sadrži 100 mg DHA
Doziranje: 2 kapsule dnevno
NAPOMENA:
Potrebno je uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina s omjerom EPA i DHA posebno prilagođenim potrebama majke i djeteta u omjeru 1:5. Na deklaracijama bi trebalo točno pisati koliko ima EPA, a koliko DHA. U ovom slučaju, za bebu je puno bitnija DHA od EPA. Na našem tržištu jedino Centravit prenatal ima taj idealan omjer. Ja osobno naručujem preko iHerb-a od Childlife-a Prenatal DHA (80 EPA : 500 DHA) iz razloga što jedem jako malo ribe (trebalo bi 2-3 puta tjedno i paziti koju). Kod nas se više ne može nabaviti ta od Childlife-a.
Ostale kvalitetne omege (npr. od Solgara, Twinlaba, Kal-a) imaju više EPA od DHA, što je u redu sve do pred kraj trudnoće kada bi ipak trebalo preći na Dietpharm ili NW jer EPA produžuje vrijeme zgrušavanja krvi (pa je treba svesti na najmanju moguću mjeru).
Oni preparati koji nemaju naveden sastav EPA i DHA su za izbjegavati. Cijena u ovom slučaju opravdava kvalitetu jer je čišćenje ribljeg ulja od teških metala zaista jako skupo.
Uzimanje vitamina/minerala i omega-3 ne bi trebalo biti u isto vrijeme. Svi vitaminsko-mineralni preparati uzimaju se uz obrok (najbolje doručak), a omega-3 između obroka (može čak i natašte) zbog bolje resorpcije.
[table][tr][td] [/td][td]Elevit[/td][td]TW-prenatal[/td][td]Centravit prenatal[/td][td]Solgar prenatal[/td][/tr][tr][td]Kalcij[/td][td]125[/td][td]200 [/td][td]150[/td][td]650[/td][/tr][tr][td]Magnezij [/td][td]100[/td][td]100 [/td][td]-[/td][td]225[/td][/tr][tr][td]Željezo[/td][td]60[/td][td]10 [/td][td]9[/td][td]14[/td][/tr][tr][td]Folna[/td][td]800[/td][td]400[/td][td]600[/td][td]400[/td][/tr][/table]
Uz multivitaminski prenatalni dodatak prehrani nekad je potrebno uzimati dodatni kalcij, željezo i magnezij.
KALCIJ
- važan za razvoj kostiju vaše bebe, kao i zdrav rast mišića, živaca i srca te pravilno zgrušavanje krvi
-tijekom trudnoće potrebe za kalcijem rastu, tako da je preporučena dnevna količina oko 1000 mg kalcija
- ukoliko spadate u skupinu trudnica koje ne konzumiraju dovoljno mlijeka i mliječne proizvode, i ako niste sasvim sigurni da dobivate dovoljno kalcija putem svoje prehrane (četiri obroka hrane bogate kalcijem na dan), osigurajte uredan dnevni unos kalcija putem dodataka prehrani
MAGNEZIJ
- pospješuje rast maternice te zdrav razvoj bebinih kostiju i organa, sprječava pojavu preuranjenih kontrakcija maternice, kod grčeva u listovima, pomaže ublažiti opstipaciju
- u trudnoći se svakako preporučuje uzimati dodatne količine magnezija, i to u dozi od 350 do 400 mg/dan, a u fazi dojenja 300 mg na dan.
- žene koje unose nedovoljno magnezija prehranom, trebaju svakako uzimati nadomjesni pripravak magnezija svakodnevno
- S obzirom na to da magnezij smanjuje kontrakcije maternice, današnja je preporuka ginekologa prestati uzimati magnezij tjedan dana prije očekivanog termina poroda, kako se porod ne bi prenio
ŽELJEZO
-budući da su velike količine željeza nužne za krvnu opskrbu ploda i trudnice, razdoblje trudnoće je vrijeme kada ćete trebati željeza više nego ikad u svom životu. Ukoliko će vaše krvne vrijednosti pokazivati snižene vrijednosti željeza u krvi usprkos kvalitetne prehrane, nužno je koristiti i dnevnu dopunu željeza.
- tijekom trudnoće potrebno je unositi 30 mg željeza dnevno. Neki liječnici svim trudnicama propisuju dodatak željeza tokom drugog i trećeg trimestra kako bi izbjegli anemiju
- dodatak željeza može uzrokovati zatvor
- izbjegavajte uzimati željezo s mlijekom jer kalcij sprječava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom od naranče ili nekim drugim izvorom C vitamina, lakše će se apsorbirati
Prije svega, hvala na preporukama.
I drago mi je da si spomenula iherb jer i ja planiram naručiti omegu preko njega.
Ono što me još zanima jest što misliš o Vitamin Code Raw Prenatal kapsulama (isto sa iherb-a)? Privukle su me jer osim vitamina imaju još i ekstrakte hrpe povrća i voća, đumbira i probiotika.
Odlicno! Ja pijem samo elevit prenatal.
Imam i zeljezo od twinlaba ali me strah piti ih iako me stalno nesto bolucka zbog sirenja maternice. Mislila sam piti donat mg ali zaboravim uvijek. Kakav je twinlabov magnezij? Pise da je magnezijev oksid na kutijici, guglala sam ali nisam nasla ništa o njemu za vrijeme trudnoce.
https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u
imam i ja jedno pitanje... ja sam kupila sensilab vitamine i minerale (kupuju se preko neta jer ih nema u ljekarnama) pa me zanima kakvo je tvoje mišljenje o tom preparatu vezano za planiranje trudnoće, odnosno trudnoću?
I meni treba savjet.
Pijem centravit prenatal i magnezij sumeci. Sve popijem odjednom nakon glavnog obroka. Da li je to ok ili bi bilo bolje da pijem odvojeno, omegu, pa tabletu pa magnezij?
Koji je Vas savjet kada sta piti?
Sortiraj odgovore
Najstariji