Pozdrav,nova sam ovdje i u svemu vezano sa trudnocu. Nezaposlena sam i prijavljena na burzu ali zbog sporazumnog otkaza nisam dobila onu redovnu naknadu koja se dobiva po placi,pa dali to vrijedi i za porodiljnu nakon rodenja djeteta ili nju dobivamo bez obzira na otkaz?
dorasuga-dobivaš porodiljni do 1 godine djetetovog rođenja bez obzira na sve :)
malazvjezdica-ne znam da li sam dobro shvatila pitanje, ali pošto si nezaposlena porodiljni ces primati 1663 kn od dana djetetovog rođenja bez obzira na sve :)
Pozdrav,
imam puno pitanja i ista ne kuzim :) ako mi ikako mozete pomoc ili ako je netko imao sličnu situaciju pliz spasite...
Ovako trenuto sam zaposlena u školi kao zamjena i nedavno sam doznala da sam trudna( jeeej). Osoba koju mjenjam trebala bi se vratiti 10.6. te tada meni istjeće ugovor. U protekle dvije godine imam toćno 17 mjeseci i 3 dana staža sta znaci da mi jako malo fali da ostvaim uvjet staža. U hzmo kažu da ako otvorim komplikacije dok sam u radnom odnosu bez obzira na istek ugovora primam punu plaću dok sam na komplikacijama no kad otvorim porodiljni prelazim na 1600.
Sad mene zamima :
Da li ovo za komplikacije i 100% plaće vrijedi i ako ne ispunjavamam uvjet staža od 18 jeseci?
Ako se ja prijavim kod nekog drugog poslodavca da skupim tih dvadesetak dana hoce li mi se to priznat i koliko dugo bi kod tog poslodavca trebala biti prijavljena da ostvarim pravo?
Da li kod tog poslodavca moram ostat prijavljena cijelo vrijeme dok primam naknadu?
Što ukoliko imam uvjet staža a tijekom komplikacija mi istekne ugovor koliko onda primam za vrijeme porodiljnog?
Nadam se da ste me razumili :D Dajte savjet sta mi je najbolje radit s obzirom na situaciju....
Hvala unaprije!
Guralica, imas vise opcija. Znaci mozes prije isteka ugovora otvorit komplikacije i onda primat mislim 4200 il tako nesto sve do 45 dana prije termina. Masimalno se moze imat 4200, tipa ako ti je placa tj. zadnje 3 place idu u prosjek, 3000 kn onda ces na komplikacijama primat 3000, a ako ti je placa 5000 primat ces 4200, ja sam to tako shvatila. Onda ti 45 dana prije poroda zavrsavaju komplikacije, pocinje porodiljni i primas 1600.
Ako ti ugovor traje npr. do dana iza nakon sto ti pocinje porodiljni tj ako si jos uvijek pod ugovorom kad otvaras porodiljni onda ti se uzima prosjek posljednjih 6 placa i dobivas 100% iznos prvih 6mj. Pa npr. mozes nac nekog da te prijavi fiktivno, ti mu placas doprinose, a ugovor i staz idu. Tada ti ugovor moze zavrsit i 3 dana nakon sto si otvorila porodiljni a to tada nece utjecat na tvoj iznos od 100% naknade place.
Ono na sto ti je vazno paziti je da u posljednje dvije godine koje se racunaju ako nisi na komplikacijama 28 dana prije termina ili ako si na komplikacijama 45 dana prije termina. npr. 1.9.2016 ti je 28 dana prije termina, tada ti pocinje porodiljni, staž gledas unazad dvi godine od tog datuma. Ako imas u komadu 12 mjeseci ili 18 mjeseci s prekidima u tom periodu onda ostvarujes pravo na naknadu u visini prosjeka posljednjih 6 isplacenih placa.
Nadam se da sam to ok objasnila.
Meni ce npr. za 18 mjeseci s prekidima falit 3 dana
url=https://lilypie.com]
Pozdrav, zanima me da li itko zna da li staž od 12 mjeseci na stručnom osposobljavanju uračunavaju u staž od 18 mjeseci koji je potrebno imati (rad sa prekidom) da bi ostvarila pravo na porodiljnu naknadu u iznosu 100%plaće? Muž i ja planiramo bebu i nigdje ne mogu naći taj podatak.. Naravno, tete na hzzo-u se ne javljaju. Unaprijed hvala na odgovoru :)
Zna li netko kako se kreće porodiljna naknada i jednokratna pomoć u Virovitici? Bila bih zahvalna
Ako neko zna please..
Podnjela sam zahtjev za drugih 6 mjeseci porodiljnog dopusta, odnosno roditeljski dopust, i stiglo mi je danas rjesenje medjutim ne pise u rjesenju cifra koju cu dobivat drugih 6 mjeseci.
Na dva mjesta mi pise samo da se dobiva 100% naknade place odnosno maximalno 80% proracunske osnovice sto iznosi 2660kn ili minimalno 50% proracunske osnovice sto iznosi 1650kn il kolko vec, ali nigdje ne pise koji cu od tih iznosa ja dobivati, maximalni ili minimalni, ili mozda neki u izmedju.
Naime, placa mi iznosi 3300kn, toliko mi je i porodiljna sad bila prvih 6 mjeseci.
Ako sam ja dobro skuzila ono sto pise na hzzo stranici, trebala bi dobivat ovih 2660kn(znaci ovu maximalnu cifru), jer je moja placa visa od tog iznosa, jel da?
Da mi je placa niza od tih 2660kn dobivala bih onoliko kolika mi je placa. A da mi je placa niza od ovih minimalnih 1650kn dobivala bi tih 1650kn.
Jesam ja to dobro skuzila?!
Sortiraj odgovore
Najstariji