Bok svima, evo jos jedne mame sa puno nedoumica i upitnika stoga vas molim za pomoc ako je ikako moguce. Citam zakone raspitujem se na sve strane ali svugdje drugaciji odgovor i tumacenje. Da skratim, ovo je 7. tjedan trudnoce, 2. beba, termin 17.10, osjecam se ko da nisam trudna, sve je super. Tenutno sam nezaposlena, radila sam od 18.11.2014 do 1.12.2015, no sada imam priliku mozda vec od 1.3. biti zaposlena u maloj privatnoj firmi, placa minimalac, nema veze jedva cekam pocet raditi :-) E sad, sto se dogadja ukoliko cu nakon tri cetiri mjeseca (morati) otvarati komplikacije, po mojem zakljucku u tom bi slucaju imala pravo samo na onih minimalnih 830 kn?? I sto u tom slucaju sa porodiljnom naknadom, ostajem li na 1660 ili se gledaju moje place bez obzira na komplikacije, ako me razumijete??? Buduci da bih u bilo kojem slucaju do rodjenja djeteta vjerojatno imala staz od 18 mjeseci s prekidima u dvije godine, zato se i nadam pocet radit odmah sa 1.3., jedino je pitanje bi li do rodjenja djeteta imala 6 isplacenih placa, ukoliko cu moci raditi do kraja. Iskreno se nadam da ce sve biti ok i da cu sve odradit do kraja bez komplikacija, no ipak me kopka sve ovo sto ako... Oprostite na dugom postu, i hvala unaprijed na pomoci i odgovorima :-)
Pozdrav, ako neko možda zna nešto.
Ošla sam na komplikacije u trudnoći tijekom trajanja ugovora o radu na određeno i 29.02.2016. mi zavrsavaju komplikacije u trudnoći jer od 01.03.2016. trebam ići na porodiljni i tu nastaje problem ja sam do 29. 02. U kom. U trud. Imala primanja 4250kn, i sad kad sam se prijavljival na porodiljni morala sam se prijaviti kao nezaposlena mama jer vise nisam pod ugovorom i kaka ce mi sad primanja biti ??? :@ -.-' ! Ako neko ima neku slicnu situaciju???
Tinchy
Tonkica, mislim da bi ti imala pravo i na komplikacije, vidi tu http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-place-za-vrijeme-bolovanja/ (godinu dana staža unutar dvije godine ili devet mjeseci staža neprekidno)
A sto se tice porodiljnog, moraš zadovoljavati uvjet staža (što hoćeš) i minimalno dvije isplaćene plaće. U tom slučaju prosjek za porodiljni bi ti bio prosjek tih dviju plaća, a naknada na komplikacijama na ulazi u prosjek.
nadam se da sam pomogla. I čestitam na trudnoći!
Hjoj..ja sam imala srecu pa mi je ugovor istekao kojih 20 dana nakon što mi je porodiljni otvoren pa imam punu naknadu prvih 6 mjeseci, ali drugih 6 mjeseci cu imati 1663 jer cu se tad voditi kao nezaposlena.
Ako u zadnjih 2 godine imaš 18 mjeseci staža u prekidima trebala bi imati porodiljni kao prosjek zadnjih ne znam tocno koliko placa (meni su računali zadnjih 6 placa) i kao takav primati 6 mjeseci punu naknadu, a onda drugih 6 mjeseci 1663. Stvarno nisam sigurna, ali eto..provjeri s njima na hzzo-u. Oni ce ti sa sigurnošću znati reći šta imaš pravo, a šta ne.
I stvarno mi je žao što te tako snašlo, sretno da što bolje prođeš :)
I ja bi trebala pomoć. Uplaćeno mi je 6 plaća (u 9,10,11,12,1,2mj) od 4000kn a prije toga 1500kn. Od 1.3. sam na komplikacijama i krajem mjeseca nosim doznake na HZZO i izvadak zadnjih 6 plaća za obračunavanje naknade. Dali će mi u obzir uzeti tih 6 od 4000kn jer su mi na par strana rekli da se zadnja uplata ne gleda (ne znam zašto) ili 5 od 4000kn i jednu ovu od 1500kn?!? Hvala
Trebam pomoć.
Bila sam na burzi prijavljena dva mjeseca. Nakon toga počela sam raditi u Konzumu, radila sam svega tjedan dana, onda sam saznala da sam trudna, i pobjegla sam glavom bez obzira jer je fizički rad, a trudna sam i ginekolog mi je rekao da pronađem nešto lakše. Počela sam raditi kod jedne dizajnerice od 29.o2. Trenutno sam trudna 10+1.
Sad me zanima, to s porodiljnim naknadama, budem li imala nekakvo pravo na neku cifru ili ne?!
u svakom ces slucaju imati pravo na najmanje 1660 kuna. to svi imaju, nezaposleni, izvan sustava rada, studenti....
za vise ce ti cure reci, ovisi o stazu... : )
2005. moja najveca ljubav, moja djevojcica <3
2016. zrno papra, mala Cvita <3
Sortiraj odgovore
Najstariji