A zasto ne pricekas da zatrudis pa odes na komplikacije odmah? Ako ne das izvanredni otkaz nego sporazumni raskid (na to najcesce ljudi misle kad kazu da ce dat otkaz jer je izvanredni otkaz kompliciran) nisi na sluzbenom otkaznom roku. Npr dogovoris se s poslodavcem da 1.8. prestaje ugovor o to potpises. Do tad imas sva prava jer si zaposlenik a nakon tog datuma si nezaposlena i ides na burzu. Ne znam kolka ti je placa ali ako budes nezaposlena mj dana npr. iznos ce ti biti manji od prosjeka place. Vise ti se isplati radit do plusa na testu i otic na komplikacije
Ne mogu više čekati. Ako sljedeći tjedan ne bude plusić dat ću otkaz jer se već predugo mučim. Kad je trudnoća bila uspjela u trećem mjesecu, upravo kad sam se spremala ići na bolovanje dogodio se spontani. Ovo sad je zadnja nada, pa ako uspije super, ako ne, idem pa ću se na miru posvetiti tomu. Kad najranije se može otići na komplikacije?
Ako ti ginekolog odobri mozes odma
Imam jedno pitanje što se DJEČJEG DOPLATKA tiče...
Dragi i ja živimo u obiteljskoj kući s njegovom obitelji. Tu su djed i baka u penziji, njegovi roditelji u radnim odnosima, brat nezaposlen, dragi zaposlen i ja nezaposlena (živimo odvojeno, ali adresa je ista). Znam da imam pravo otkad se bebač rodi na porodiljnu naknadu, ali da li ja imam pravo na dječji doplatak?
To ti ovisi o ukupnim prihodima, nitko ti ne moze reci ovako napamet. Djecji ide po prihodima po clanu kucanstva (svi prijavljeni na adresi, samo ne znam sto je ukoliko je kuca etazirana). Imas na mirovinsko.hr kako se racuna iznost dohodka u odnosu na prihode
Drage žene,
sad tu čitam svagdje svašta, pa sam još zbunjenija. Uglavnom, dajem otkaz (trudnoća nije uspjela i zbog stresa ne mogu više biti na ovom radnom mjestu). U firmi sam već 2 godine. U slučaju da zatrudnim nakon otkaza prijavila bih se fiktivno kod jednog poslodavca i platila mu doprinose, do otvaranja bolovanja, koje on kao poslodavac mora platiti za mene. Kad otvorim bolovanje ono isplaćuje HZZO?
U člancima o novoj promjeni naknada stoji:
"Promjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna. Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja – 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima – i to s 1663 kune na 2328,20 kuna."
Moja situacija bi onda bila da imam staž preko 2 godine (više od 18 mjeseci) ali sa prekidom. U koju grupu onda spadam, odnosno koliko bi bila ta naknada za drugih 6 mjeseci? I što je s prvih 6 mjeseci?
Svaka info je dobrodošla!
Daisy- ako nemaš prekid ia kao ćeš cijelo vrijeme biti prijavljna kod poslodavca, spadaš u grupu zaposlenih, čim ti istekene ugovor u grupu nezaposlenih. Prvih 6 mj ako si zaposlena primaš prosjek zadnjih 6 plaća, a drugih 3990kn maximalno, ako ti je plaća manja od toga onda iznos plaće, ako je veća onda najviše 3990 kn. Ako si nezaposlena cijelo vrijeme dobivaš 2660 kn (svih 12 mj).
Bolovnje radi komplikacija u trudnoci plaća hzzo i iznosi max 4250 kn
Daisy- ako nemaš prekid ia kao ćeš cijelo vrijeme biti prijavljna kod poslodavca, spadaš u grupu zaposlenih, čim ti istekene ugovor u grupu nezaposlenih. Prvih 6 mj ako si zaposlena primaš prosjek zadnjih 6 plaća, a drugih 3990kn maximalno, ako ti je plaća manja od toga onda iznos plaće, ako je veća onda najviše 3990 kn. Ako si nezaposlena cijelo vrijeme dobivaš 2660 kn (svih 12 mj).
Ali u tom i jest svar, nakon otkaza bih bila nezaposlena dok ne zatrudnim. Ukoliko zatrudnim tek tada bih se prijavila kod drugog poslodavca. Znači bio bi prekid...
Onda je bitno u 2 godine imati 18 mjeseci staža, ako ne ispunjavaš taj uvjet onda vjerojatno dobivaš ko nezaposlena, ali možeš dok skupiš uvjet tražiti ponovni obračun ( i komplikacije se onda računaju u staž)
Dobar dan! Da li mozda netko zna za produljenje porodiljnog poslje godinu dana posto je beba vjezbac i imamo svakavih problema sta se tog tice da li mi sta hzzo placa? :s
Sortiraj odgovore
Najstariji