Porodiljna naknada

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gala_28
    26. Lipanj 2017. 14:36

Hvala ti. Po ovome što piše na linku, usudim se čak biti optimistična. Poslala sam im i upit mailom sa kratkim opisom situacije. :)

26. Lipanj 2017. 14:45

gala_28

Hvala ti. Po ovome što piše na linku, usudim se čak biti optimistična. Poslala sam im i upit mailom sa kratkim opisom situacije. :)

Nema na cemu
    Javi sta su ti rekli 😉

• gala_28
    28. Lipanj 2017. 09:29

Dalmatinka

gala_28

Nema na cemu
    Javi sta su ti rekli 😉

Odgovorili! Kopirali su mi članak sa tog linka i onda u produžetku potvrdili da imam pravo. :) Huuuh, lakše se diše!

LittleG
    28. Lipanj 2017. 09:47

Gala provjeri, ali mislim da ti honorari ulaze u prosjek porodiljne naknade prvih 6 mj. Moraš priložiti ugovore i iz banke ispis uplata ili bar od poslodavca onaj obrazac uplate poreza i doprinosa... Mislim IP obrazac.

• gala_28
    28. Lipanj 2017. 12:31

LittleG

Gala provjeri, ali mislim da ti honorari ulaze u prosjek porodiljne naknade prvih 6 mj. Moraš priložiti ugovore i iz banke ispis uplata ili bar od poslodavca onaj obrazac uplate poreza i doprinosa… Mislim IP obrazac.

Misliš da bi mi je mogli osporiti ili u smislu izračuna postatka  kao u zaposlenih? Napisala sam im da sam radila na autorske ugovore ali inače sam van sustava. Poslodavca nemam, to je preživljavanje na projektima sa raznih strana. Prošle godine sam recimo manje radila i dobila sam nedavno od porezne dopis o povratu. Tamo piše o kojem zarađenom (sramotnom) iznosu se radi, za cijelu godinu. Ove godine sam bitno više zaradila i iskreno bojala sam se da će me netko pitati o kojem iznosu se radi pa mi osporiti porodiljnu no zavod za zdravstveno (njima su me poslali sa burze) mi ništa nije spomemenuo u mailu. Znači, meni kad kapne nešto onda rastežem tu cifru, može biti manje ili više...nemam stalan izvor prihoda, imam jedino ugovore ali to nije radni odnos u klasičnom smislu.

LittleG
    28. Lipanj 2017. 13:09

Eh ovako ja ne znam ništa o tome,  jer to mi nije struka. Nego govorim iz iskustva koje sam imala. Ja imam stalni posao, ali i povremeno radim i honorarno i na ugovor o djelu. Kada sam predavala prosjek plaće nitko mi nije rekao da bi prosjek, a samim tim i naknada prvih 6 mj mogla biti viša jer i ta primanja ulaze u obračun. To sam slučajno našla na netu i to ima u zakonu. Zato sam naknadno još pisala zahtjev za novi izračun sa dokazom o radu na taj način.  Eh sad ne znam, je li tebi ta info od pomoći. U biti sam ti rekla to da znaš ako možeš izvući što više naknade. Ja sam naravno sve otkazala od kada sam na komplikacijama, baš zbog mogućnosti da mi ukinu naknadu. 

• gala_28
    28. Lipanj 2017. 13:24

Aha, kužim. Mislim da mi nošenje tih papira može samo odmoći. Dok nisam saznala da ne ide preko burze rada, baš sam bila u strahu zbog tog zadnjeg povelikog honorara jer sam čula svakakve priče.
    Jedino mi je bilo čudno što mi je žena na info telefonu burze rada rekla da će me sa zdravstvenog poslati vjerojatno njima opet na prijavu za nezaposlene pa ću morati čekati onih 9 mjeseci u komadu. To me skroz raspametilo. No evo, odgovorili su mi da na zdravstvenom samo predajem zahtjev u roku 30 dana nakon rođenja djeteta. 
    I ona stara cifra naknade bi nam bila od pomoći za troškove oko maloga, a kamoli ova koju su sad izglasali. :)

• daisy88
    06. Srpanj 2017. 09:06

Bok!

Imam niz pitanja. Naime, radim u firmi već dvije godine, i toliko mi je stresno i grozno da više ni dana ne mogu izdržati, svaki je gori od prethodnog. Jednu trudnoću sam već izgubila zbog stresa, a na drugoj trudnoći radimo :). Sljedeći tjedan ću provjeriti rezultate je li uspjelo. Sad me zanima, ako uskoro dam otkaz (što planiram što prije) i nakon toga zatrudnim kakva su moja prava glede naknada? Isto tako, što ako dam otkaz a otkazni rok je mjesec dana i u tih mjesec dana saznam za trudnoću? Molim vas za bilo kakvu informaciju, luda sam već...

pozzz

LittleOne
    06. Srpanj 2017. 09:54

A zasto ne pricekas da zatrudis pa odes na komplikacije odmah? Ako ne das izvanredni otkaz nego sporazumni raskid (na to najcesce ljudi misle kad kazu da ce dat otkaz jer je izvanredni otkaz kompliciran) nisi na sluzbenom otkaznom roku. Npr dogovoris se s poslodavcem da 1.8. prestaje ugovor o to potpises. Do tad imas sva prava jer si zaposlenik a nakon tog datuma si nezaposlena i ides na burzu. Ne znam kolka ti je placa ali ako budes nezaposlena mj dana npr. iznos ce ti biti manji od prosjeka place. Vise ti se isplati radit do plusa na testu i otic na komplikacije

• daisy88
    06. Srpanj 2017. 11:53

LittleOne

A zasto ne pricekas da zatrudis pa odes na komplikacije odmah? Ako ne das izvanredni otkaz nego sporazumni raskid (na to najcesce ljudi misle kad kazu da ce dat otkaz jer je izvanredni otkaz kompliciran) nisi na sluzbenom otkaznom roku. Npr dogovoris se s poslodavcem da 1.8. prestaje ugovor o to potpises. Do tad imas sva prava jer si zaposlenik a nakon tog datuma si nezaposlena i ides na burzu. Ne znam kolka ti je placa ali ako budes nezaposlena mj dana npr. iznos ce ti biti manji od prosjeka place. Vise ti se isplati radit do plusa na testu i otic na komplikacije

Ne mogu više čekati. Ako sljedeći tjedan ne bude plusić dat ću otkaz jer se već predugo mučim. Kad je trudnoća bila uspjela u trećem mjesecu, upravo kad sam se spremala ići na bolovanje dogodio se spontani. Ovo sad je zadnja nada, pa ako uspije super, ako ne, idem pa ću se na miru posvetiti tomu. Kad najranije se može otići na komplikacije?

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.