Porodiljna naknada

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    barbs
    26. Travanj 2017. 09:39

Gledaju oni plaču od 6 mjeseci, ali i moju prijateljicu je muž prijavio, ali mi je rekla da na kraju nije imala pravo na puni porodiljni jer nije radila MISLIM 12-13 mjeseci u zadnjih 18 mjeseci..... Stvarno ne znam.... Najbolje da ideš pitati na HZZO... Sve će ti one objasniti ili da se tvoj poslodavac obrati knjigovođi jer je prijateljici i mužu njihova knjigovođa sve objasnila. 

• Lela
    26. Travanj 2017. 11:37

Pozdrav :)
    Evo mlada sam trudnica, u pocetku trudnoce sam 9+1 :) 
    Posto nemam neku pomoc sta se tice toga da mi neko objasni sta da radim, zanima me da li je neko bio u slicnoj situaciji ili zna nesto...
    Dakle, radila sam od 1.12., 15ak dana sam na ocuvanju trudnoce zbog komplikacija koje su hvala bogu jos malo iza nas, ali 30.4. mi ugovor istice, poslodavac ga nece produzit, dakle idem na burzu, zanima me koja dokumentacija i procedura je potrebna, trebam li i na HZZO ici? Kakva naknada se uopce dobiva od tamo i ocu li imati pravo na to?
    Također ako neko zna, sta je s dopunskim u trudnoci, posto iako se vodim kao zaposlena jos par dana, kad sam dosla u ljekarnu rekli su mi da nemam dopunsko, koje sam normalno imala kako sam radila, pretpostavljam da sef nije uplatia dopunsko, koje je ocito prije placa, jer kako sam napisala, imala sam to dopunsko...
    Hvala vam na odgovorima, stvarno sam u problemu, a niko nista ne zna oko mene.

violeta1
    26. Travanj 2017. 11:56

Lela

Posto nemam neku pomoc sta se tice toga da mi neko objasni sta da radim, zanima me da li je neko bio u slicnoj situaciji ili zna nesto…
    Dakle, radila sam od 1.12., 15ak dana sam na ocuvanju trudnoce zbog komplikacija koje su hvala bogu jos malo iza nas, ali 30.4. mi ugovor istice, poslodavac ga nece produzit, dakle idem na burzu, zanima me koja dokumentacija i procedura je potrebna, trebam li i na HZZO ici? Kakva naknada se uopce dobiva od tamo i ocu li imati pravo na to?
    Također ako neko zna, sta je s dopunskim u trudnoci, posto iako se vodim kao zaposlena jos par dana, kad sam dosla u ljekarnu rekli su mi da nemam dopunsko, koje sam normalno imala kako sam radila, pretpostavljam da sef nije uplatia dopunsko, koje je ocito prije placa, jer kako sam napisala, imala sam to dopunsko…

Najbolje idite u HZZO objasnite im situaciji o sve ce vam tamo tocno reci, dali imate pravo na komplikacije nakon otkaza ili idete na burzu. Sto se tice dopunskog u trudnoci, sve sto se tice trudnoce je besplatno, a sto se tice prehlade, ako nogu polomite ili drugih tegoba nije besplatno. Zato sam ja i dalje nastavila placati dopunsko zdravstveno osiguranje.

• Lela
    26. Travanj 2017. 16:14

Hvala :)

barbs
    26. Travanj 2017. 16:54

Lea, ja imam dopunsko pa i dalje plaćam lijekove kao npr vaginalete, ali cijena je manja... Neke stvari plaćaš neke ne. Ne znam po kojoj logici idu... 

• eGo4
    28. Travanj 2017. 13:03

barbs

Lea, ja imam dopunsko pa i dalje plaćam lijekove kao npr vaginalete, ali cijena je manja… Neke stvari plaćaš neke ne. Ne znam po kojoj logici idu…

to sto se plati manje za je samo doplata za lijek koju svi placaju. da nemate dopunsko platili bi za svaki lijek jos 10kn. ako lijek ima doplatu nazalost cete morati platiti i za malu bebu. 

Pinkica93
    28. Travanj 2017. 17:27

Lela

Posto nemam neku pomoc sta se tice toga da mi neko objasni sta da radim, zanima me da li je neko bio u slicnoj situaciji ili zna nesto…
    Također ako neko zna, sta je s dopunskim u trudnoci, posto iako se vodim kao zaposlena jos par dana, kad sam dosla u ljekarnu rekli su mi da nemam dopunsko, koje sam normalno imala kako sam radila, pretpostavljam da sef nije uplatia dopunsko, koje je ocito prije placa, jer kako sam napisala, imala sam to dopunsko…

Leia kod mene slična situacija samo što su meni još dva puta produžili ugovor od kako sam na komplikacijama. Pošto ste na komplikacijama, Na HZZO-u se vodite sve do 45 dana prije poroda. Kada dođete prijaviti porodiljni na HZZO, dobijete neki papir s kojim idete na mirovinsko i tek se dan kasnije idete prijaviti na burzu. Ja sam baš bila prije Uskrsa i tako mi rekli. Naknadu do porodiljnog dobivate od HZZO-a ovisno o tome koliko imate radnog staža i kolika vam je plaća. Nakon poroda ista stvar. Što se tiče dopunskoga, nažalost je onako kako je violeta rekla. Ono što se strogo tiče trudnoće je besplatno i ne treba se imate dopunsko, ali za sve ostalo je potrebno. Za sve lijekove vrijedi kako je eGo4 rekla. Samo se plaća nadoplata ako imate dopunsko. Za osnovno dopunsko obavezno ići na HZZO u roku od 30 dana od prestanka ugovora.
    Nadam se da sam pomogla bar malo.

• Irena00
    03. Svibanj 2017. 16:02

Pozz curee,mozee pomooccc..
    Termin mi je pocetak 8.mj., sada se trenutacno vodim kao zaposlena ( ali sve zajedno do poroda imat cu 12.mj staza ali s prekidima u zadnje dvije godine)
    Planiram ovaj mjesec otvorit komplikacije, pa porodiljni onaj 45 dana.
    Dali onda kada odem na porodiljni imam prava na punu placu( prvih 6.mj) jer sam bila na kompli ili nemam?!?
    Ili vrijedi onaj zakon bez obzira na sve ( za punu placu moram imat 18. S prekidima u 2 god, ili 12 neprekidno).?!?! Pa cu dobivat minimalac,?!

NevaNevičica
    03. Svibanj 2017. 20:15

Irena00, mislim da su ti to dvije različite stvari. Zakon po kojem se određuje radi staž za punu plaću po meni ne bi trebao imati veze sa time da li si bila na komplikacijama ili radila skroz do porodiljnog. Sad jedino ako ti radni odnos prestaje pa onda ideš na komp, tu onda ne znam kako stvari stoje. Ali najsigurnije ti je pitati u hzzo, možda ti kažu i neku caku kako da dobiješ punu plaću prvih 6.mj. Ja sam imala isto sto pitanja u vezi moje situacije i svaki put su mi bez problema na sve odgovorili. Ja sam na mirovanju pa te stvari dragi ispituje, već ga one žene u hzzou znaju koliko je puta bio tamo 

Charmed
    06. Svibanj 2017. 07:27

Pitanje ako netko zna, u slučaju da firma (d.o.o) u kojoj sam zaposlena na neodređeno, odluči staviti ključ u bravu za vrijeme dok ja koristim rodiljni dopust (prvih 6mj.), da li ja mogu koristiti i drugih 6mj. roditeljskog dopusta? Ili se tada (drugih 6mj) vodim kao nezaposlena osoba?

I da li mi u tom slučaju firma mora isplatiti neiskorišteni GO i otkazni rok? Thnx!

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.