Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Gogaa_V
    31. Srpanj 2019. 18:43

crnokosa

Gogaa_V

Crnokosakad si spomenula AOK pričaj s njima da iskoristis baby bonus za neke preglede, čak prenetale i slično. Mozes i raditi testove poput double ili tako neki što se do sad plaćalo ali ne placaju se od ove godine nego ih osiguranje pokriva taj baby bonus. Mislim da bi trebala primati i nesto do poroda od poslodavca ali u to već nisam sigurna, možda neko od mama koje su radjale i rade ovdje zna. Ja sam imala sreću da nisam morala raditi, sad od rujna idem samo u školu da naucim jezik dok svakako odmaram i cuvam bebicu, a nakon poroda i kad beba odraste me svakako ceka posao. Ovde sam nepunih godinu, kraj 8 mjeseca bit će tačno godina. 🤗 snalazim se super, bez obzira na ne poznavanje jezika, znam druga 3 jezika pa mi ide. Muz mi je Njemac pa on prevodi Njemački ako zapnem negdje. Putovala sam i prije stalno negdje i hodala tako da mi se nije bilo teško prilagoditi sada ovdje. Koliko si ti u De? Jesi se ti snašla? Često sam znala ici do Karlsruhe, onda je to negdje vec na pola puta do tebe. 😋 sad moram malo mirovati imala sam krvarenje ali sve ce biti ok. Kako ide kod tebe, jel sve ok?

Zaboravila te citirat i gore iznad komentaru 🙈
    Inače trudnoca do sad sve uredno .
    Hvala Bogu.
    Prva mi je trudnoca.
    Normala mucinine svakodnevne i pospanost ali osim toga nista zasad.😊
    Jel ides ti na onaj Gesundheits Kurs za trudnice.
    Ja misla pitat za plivanje.
    Osiguranje placa jedan dio.
    Pa eto.
    Inace volim sport i cesto vjezbam pa bi voljela i u trudnoci kolko je moguce 😊

Ne idem  na taj kurs za trudnice, a nisam  planirala  bilo kakve aktivnosti  u t. sad osim  setanja  sa psićem. Malo me strah kako sam krvarila  pa ću obici aktivnosti za sada. Inače  prije t sam stalno trenirala  i bila baš aktivna, pa si sad mogu  priuštiti da malo i odmaram jer imam kondicije. Kako kod tebe  tako  dugi traje taj kurs jezika? Kod mene taj neki intenivni 6 mjeseci i to je to, znam da sa njim  mogu  raditi  ili u struci  ili bilo gdje. Odakle  si ti inace? Ako želiš  pridruži  nam se na grupi zimske  bebe 2019/2020,  tamo sam aktivna  i imamo super druzenja  izmedju  sebe,  podrzavamo  se savjetujemo   i tako. Moj termin je 24.1 , a i ti nam spadas  po tjednima  u zimske bebice, pa dobro  došla.

31. Srpanj 2019. 20:23

Eto me tamo onda😊😉

• mary55
    01. Kolovoz 2019. 09:57

Pozdrav trudnice i mame!
    Vidim vecina vas se dobro snalazi..ja sam u Njemackoj mj dana i kcer treba krenuti u skolu u 2 razred pa sam htjela pitati kako se knjige nabavljaju i da li se placaju..tek trebamo dogovorit termin za otic u skolu jer su im sad godisnji a skola se blizi.. trebamo ici u skolu koja nije u nasem mjestu nego mjestu do pa me zanima da li pokrivaju troskove prijevoza, da li se ima mogucnost dodatnog ucenja jezika i da li se to placa..
    Jezik znam osnove i jako mi brzo pricaju..
    Htjela bih mozda tecaj upisati al ne znam uopce kako se organizirati jer jos imam malenog od godinu i tri mj.. a cula sam da se tesko dobije mjesto u jaslicama ako se ne radi. Nema mi ga tko cuvati muz radi svako dan do 5..
    Eto ako se kome da pisati kako ste se vi snasle u slicnim situacijama i na pocetku bila bih vam zahvalna
    Pozdrav svima 🙂

03. Kolovoz 2019. 11:41

mary55

Pozdrav trudnice i mame!
    Vidim vecina vas se dobro snalazi..ja sam u Njemackoj mj dana i kcer treba krenuti u skolu u 2 razred pa sam htjela pitati kako se knjige nabavljaju i da li se placaju..tek trebamo dogovorit termin za otic u skolu jer su im sad godisnji a skola se blizi.. trebamo ici u skolu koja nije u nasem mjestu nego mjestu do pa me zanima da li pokrivaju troskove prijevoza, da li se ima mogucnost dodatnog ucenja jezika i da li se to placa..
    Jezik znam osnove i jako mi brzo pricaju..
    Htjela bih mozda tecaj upisati al ne znam uopce kako se organizirati jer jos imam malenog od godinu i tri mj.. a cula sam da se tesko dobije mjesto u jaslicama ako se ne radi. Nema mi ga tko cuvati muz radi svako dan do 5..
    Eto ako se kome da pisati kako ste se vi snasle u slicnim situacijama i na pocetku bila bih vam zahvalna
    Pozdrav svima 🙂

Mary55
    Bas mi svekrva rekla da je sluzbeno izglasan zakon u njemackoj od 1.8
    Svakom djetetu placene knjige i topli obrok
    I prijevoz ako je ukljucen u van skolske aktivnosti.
    😊

• mary55
    03. Kolovoz 2019. 14:12

Hvala crnokosa na informaciji! Dobre vijesti 😉

03. Kolovoz 2019. 21:23

Nema na cemu.jesi uspjela pitati u skoli za upis djeteta?

• mary55
    04. Kolovoz 2019. 11:16

Nisam jos..
    Javlja im se sekretarica, vjerojatno su na godisnjem, pa cemo pokusati ovaj tjedan 😉

• Deva
    05. Kolovoz 2019. 01:29

Gogaa_V

Deva

Pozdrav drage mame!
    Ne znam da li sam na pravom mjestu ali imam jedno pitanje. Majka sam devetomjesecnog djecaka. U Njemackoj sam tri godine. Nisam nikada radila ovdje,boravisnu dozvolu imam na osnovu supruga koji je drzavljanin Njemacke. Od rođenja naseg sina nasi su odnosi zahladnili i usuđujem se reci da je nas zajednicki zivot postao pakao. Ne postoji tema o kojoj mozemo razgovarati da se ne zavrsi svađom. Jako mi je zao djeteta i ne znam sta dalje. Da li je neka mama prosla kroz razvod ovdje? Kakva prava ima? Gdje se obratiti za neki pravni savjet?
    Znam da mi je situacija totalno nezavidna,imajuci u vidu moju finansijsku ovisnost o suprugu i plasim se najgoreg- gubitka starateljstva nad djetetom. Pozdrav i oprostite ako sam ovdje "zalutala" .

Pozdrav! Neovisno o tvojoj finans. ovisnosti ti imaš pravo da se razvedes od supruga, pogotovo ako je prisutno psihicko maltretiranje. Tek tada ima da se naplaća. Mozes da tražiš pomoc od države (gdje postoji mogućnost da ti ponognu sa stanom potragom posla,) moj savjet je da se javis u Caritas obavezno i kazes svoju situaciju, zatim u udrugu žena (ne znam u kojoj si pokrajini u Njemackoj). Isto tako bilo bi dobro da poznaš jezik i da se zaposlis dok ti dijete npr bude u jaslicama. To moze biti i neki mini job za početak. Isto tako nadam se da primas 350 eura od države kao majka (neovisno da li si radila ili ne, i djeciji dodatak od 210 eura (od ove godine). Vjerujem da si se poturdila da dobiješ bar to, obzirom da ne radis, imaš pravo na ta primanja. Isto tako u slucaju razvoda muz bi trebao placati alimentaciju. Ako imas boravak ili vizu predpostavljam na 5 godina, niko ti taj boravak ne moze uskratiti do isteka, plus na osnovu djeteta mozes tražiti državljanstvo. Ne bih ulazila u to zasto nisi ostvarila radni odnos u 3 godine, ali mozes ispraviti gresku sada i zapoceti novi zivot kakav mislite da zaslužuje sa svojim djetetom.
    P.s bicu slobodna da napišem savjet licni. Ja sam uvijek za to da se brak održi, i vidite ako postoji ikakva mogućnost da obnovite odnos sa partnerom. Ako bas nema šanse onda u svakom slučaju bolje i razvedena nego u losem braku. Nadam se da sam pomogla. Sretno!

Hvala Vam  puno na odgovoru,kao i savjetu. 
    Ja sam u pokrajini  Hesen i rado bih kontaktirala udrugu zena, ukoliko postoji u ovoj pokrajini. Taj podatak nisam znala. Pozdrav i hvala jos jednom.  

• Jopa123
    05. Kolovoz 2019. 03:01

Moze pristupnica za bipo klub ja sam ga trazila ali nema ga na stranici bipo klub 

• Slavi2019
    10. Kolovoz 2019. 19:03

Zdravo svima.Nova sam ovde i molila bih vas za savjet i pomoc.Da li neko ima iz Homburga.Trebam na Uni Klinik u Homburg a neznam pricat.Imam probleme u trudnoci pa zato moram tamo.A drugo me zanima za savjet.Posto sam pitala za posao i primili su me u starackom domu da radim kao pomocna negovateljica a sada sam ostala trudna a potpisala sam ugovor sta da radim da li da idem i kad da im kazem za trudnocu.Ja se dobro osjecam samo sto moram primati imunogloboline u trunoci da bi se rodilo zdravo dijete.Duga prica al eto.Pa ako mozete da mi pomognete bila bih zahvalna.Znaci Homburg ne Hamburg.Lijep dan vam zelim

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Odustani