Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Marijana12345
    26. Veljača 2019. 14:10

Tecaj, ako ces ga pohadjati, isto moras dosta ranije rezervirati. Mi smo ga rezervirali u 18tt. No daju ga pohadjati tek od 28tt, bar je ovdje u Stuttgartu tako.

TinaZg1211
    26. Veljača 2019. 14:58

Marijana u kojoj bolnici si rodila ? Ja sam razmišljala o Anna klinik jer sam i lezala gore na pocetku radi hematoma i svidjele su mi se zenice i osoblje ali svi mi govore da je bolje da idem u Olgu. Pa sad nisam pametna. 

Marijana12345
    27. Veljača 2019. 08:50

TinaZg1211

Marijana u kojoj bolnici si rodila ? Ja sam razmišljala o Anna klinik jer sam i lezala gore na pocetku radi hematoma i svidjele su mi se zenice i osoblje ali svi mi govore da je bolje da idem u Olgu. Pa sad nisam pametna.

U st.anna klinik sam rodila i opet cu. Tamo imam i ginicu gore na 3.katu. Prvu trudnocu sam imala spontani i kiretazu su mi napravili isti dan (!!), sve odlicno, profesionalnoni brzo. Porod je odlicno prosao, samomsto je dugo trajao (20h)... zaprimili su me u 5 ujutro jer mi je pukao vodenjak, inace da nije, i da sam imala samo trudove, poslali bi me doma dok se ne ucestale. No obzirom da je pukao, i da sam imala trudove od pocetka na cca 3min odmah su me zaprimili, dobila dorucak i rucak (koje je muz pojeo), setala oko bolnice, isla u kadu za opustanje  pa na onu stolicu kao ljuljacku, pa u radjaonu s krevetom 160x200 bas veliku i ugodnu poput sobe... u 17h kad vise nisam mogla, nakon povracanja i skoro nesvjestice su zvali anesteziologa i dobila sam epiduralnu. Nakon toga jos dvije jer se nisam otvarala, a oko 23h oksitocin (drip) da se otvorim. Porodila me nakon ponoci babica, njezno unatoc bolovima jer je epi popustila, nisam nigdje rezana (ovdje u DE ak te puste da popucas mozes tuzit bolnicu), istu vecer sam vec hodala, tusirala se i sve super. Sestara i cistacica ima nasih, jako ljubazne. Jedino mala zamjerka sto su imale puno posla pa nisu bile 100% predane pokazivanju dojenja, no sad vidim da treba biti dosadan i stiskati onaj gumbic da dodju na svaki poziv, to im je posao. Spasila me babica koja mi je dosla u nedjelju ujutro i zahvaljujuci kojoj smo sprijecilk mastitis. Po cemu ti, koji ti predlazu Olga Hospital, misle da je bolja??

TinaZg1211
    27. Veljača 2019. 13:30

Tako si lijepo sve opisala. I meni ne prvi porod bio sličan. Samo što je bio u Hr. Isto u ponoć primljena ali ja bez pucanja vodenjaka ali sa trudovima na 2 min i 3 prsta otvorena. Mučila se sama do 7 ujutro (povracala,trcala u wc,trgala ctg sa sebe) dok mi nisu poslali oko 8 ujutro dva anesteziologa da me pitaju jel hoću epiduralnu.  I na kraju mi dali drip i busili  vodenjak tako da sam u podne rodila. 12h muke kao vječnost. Isto sam gubila svijest već izmucena bolovima i povracanjem.  

E sad to je bilo prije 7 godina,strah mi je nestao što se tiče poroda ali me strah jedino što smo u drugoj državi sada. Pa nitko mi konkretno nije dao razlog nego tipično ono " anna nije na nekom glasu,bolja i opremljenija je olga". Čak su mi hvalili i robert bosch ali kao bolje nemoj jer ako nešto nedaj bože bude bebi sele je u olgu a ja ostajem u bosch.  Tako da bosch mi otpada odmah. U Anna sam kažem ležala i ne samo što mi je blizu kuće nego mi se i svidjelo nekako je manja gužva (barem mi tako djeluje) i opustena aatmosfera a i znam dosta zenica i muškaraca naših što rade gore .

Ovo mi se svidja što si napisala za kadu ,ljuljacku i krevet 😍 savrseno.  To bi generalno svaka bolnica i u hr trebala nudit a ne nude nažalost. Reci mi koliko prije poroda si se prijavila u bolnicu za porod ? Jesi gore odmah ispunila papire ili poslje poroda ? 

• AnnaBella
    27. Veljača 2019. 21:51

Lijep pozdrav svima! Nova sam na ovome forumu, trudna sam 8+4 prema ovulaciji, ali to cemo jos potvrditi kod gin. u pon. Procitala sam unazad 30-ak stranica, ali jos uvijek imam pitanja. Naime, za sad sam na probnom radu jos mjesec i pola, nakon toga imam ugovor za stalno. Da li ja moram svom poslodavcu dati potvrdu o trudnoci? Kakva su mi prava po tom pitanju? Bojim se da ne dobijem otkaz i rado bih da se nekako zastitim, a opet s druge strane ne bih da poslodavac zna za trudnocu koliko god dugo mogu to zadrzati... Unaprijed hvala na odgovoru 😊

TinaZg1211
    28. Veljača 2019. 08:21

Hej AnnaBella , ja ću ti napisati moje iskustvo. Ja sam bila u istoj situaciji kao i ti. I odlučila sam raditi i nosit široko kolko god dugo mogu a da ne primjete.  Isto mi je falilo točno mj i pol dana ali sa probnog ugovora na neogranicen.  Nikome ništa nisam govorila. I onda mi se desilo da sam na poslu prokrvarila. I to obilno . Hvala bogu pa je bio kraj smjene . Doslovno su mi se noge odsjekle i uopće se ne sjećam kako sam došla ravno do bolnice. Tamo su mi ustanovili ogroman hematom. Puštena sam kući uz lijekove. Naravno otvorila sam bolovanje i čekala da mi moj poslodavac da otkaz. Kolegice koje su me zvale njima sam muljala da imam upalu bubrega . I u bolnici i moja dok mi je rekla da nisam obavezna uopce navodit poslodavcu razlog bolovanja. I tako sam vukla to 2 tjedna i u strahu strepila dal da se vratim na posao,sta cu,kako ću,svi su mi rekli nemoj riskirat bolje im priznaj ali bilo me strah i bilo mi je žao da izgubim neka prava. I onda se desilo ponovno krvarenje i završila sam u bolnici na čuvanju trudnoće.i dalje poslodavcu nisam rekla, samo sam produžila na još tjedan dana bolovanje. Samoj sebi sam rekla ma ako mi se sad nadaju otkaz neće nikad . Po izlasku iz bolnice otišla sam mojoj doktorici po doznake za taj tjedan i rekla mi je da dođem (karikiram petak) zadnji dan bolovanja i da će mi otvorit zabranu rada. I tako sam taj papir,tj zabranu ja poslala poštom na posao. I čekala. Od tada mi se više nitko ne javlja,ni sefovi ni kolegice ali lohn i placu uredno svaki mjesec dobivam puni iznos. Možda sam ja imala samo srece i dobre šefove. Ali isto me bilo strah. Mislim da je mene spasila ova zabrana rada jer navodno mi pod njom zakonski nesmiju dat otkaz. Nisam pametna u tvom slučaju šta da radiš. Ako nemaš tegobe i težak posao pokušaj izdrzati još mj dana.

Marijana12345
    28. Veljača 2019. 12:01

TinaZg1211

Tako si lijepo sve opisala. I meni ne prvi porod bio sličan. Samo što je bio u Hr. Isto u ponoć primljena ali ja bez pucanja vodenjaka ali sa trudovima na 2 min i 3 prsta otvorena. Mučila se sama do 7 ujutro (povracala,trcala u wc,trgala ctg sa sebe) dok mi nisu poslali oko 8 ujutro dva anesteziologa da me pitaju jel hoću epiduralnu. I na kraju mi dali drip i busili vodenjak tako da sam u podne rodila. 12h muke kao vječnost. Isto sam gubila svijest već izmucena bolovima i povracanjem.

E sad to je bilo prije 7 godina,strah mi je nestao što se tiče poroda ali me strah jedino što smo u drugoj državi sada. Pa nitko mi konkretno nije dao razlog nego tipično ono " anna nije na nekom glasu,bolja i opremljenija je olga". Čak su mi hvalili i robert bosch ali kao bolje nemoj jer ako nešto nedaj bože bude bebi sele je u olgu a ja ostajem u bosch. Tako da bosch mi otpada odmah. U Anna sam kažem ležala i ne samo što mi je blizu kuće nego mi se i svidjelo nekako je manja gužva (barem mi tako djeluje) i opustena aatmosfera a i znam dosta zenica i muškaraca naših što rade gore .

Ovo mi se svidja što si napisala za kadu ,ljuljacku i krevet 😍 savrseno. To bi generalno svaka bolnica i u hr trebala nudit a ne nude nažalost. Reci mi koliko prije poroda si se prijavila u bolnicu za porod ? Jesi gore odmah ispunila papire ili poslje poroda ?

Gle... to sto je bolnica eventualno opremljenija, u kojem god smislu to bilo, to ne znaci da ces imati bolji tretman. Trebala bi bas cuti iskustvo zena koje su tamo rodile. Ima na fejsu grupa Mame u njemackoj ohne limit pa bi bilo dobro tamo postaviti pitanje, sigurno ima mama iz stuttgarta koje su rodile u olgi. Sta se tice prijave, mislim da sam to obavila tak oko 35.tt tamo dolje u prizemlju u rodilistu gdje sam ispunila papire i obavila kratak razgovor sa sestrom. Sve ostalo vezano za kindergeld i elterngeld ti moze muz obavit cim se beba rodi, koliko znam nemru se unaprijed s predvidjenim datumom poroda ispznjavat zahtjevi. Kad smo vec prakticki susjede (ja isto nisam daleko od anna klinik), ako imas volje i zelje mozemo se i upoznati, ako si ZA posalji mi zahtjev na fejs na ime Marijana Glavica. Nisam pohvatala jedino u kojem si tt? Kad ti je termin?

• AnnaBella
    28. Veljača 2019. 15:55

TinaZg1211

Hej AnnaBella , ja ću ti napisati moje iskustvo. Ja sam bila u istoj situaciji kao i ti. I odlučila sam raditi i nosit široko kolko god dugo mogu a da ne primjete. Isto mi je falilo točno mj i pol dana ali sa probnog ugovora na neogranicen. Nikome ništa nisam govorila. I onda mi se desilo da sam na poslu prokrvarila. I to obilno . Hvala bogu pa je bio kraj smjene . Doslovno su mi se noge odsjekle i uopće se ne sjećam kako sam došla ravno do bolnice. Tamo su mi ustanovili ogroman hematom. Puštena sam kući uz lijekove. Naravno otvorila sam bolovanje i čekala da mi moj poslodavac da otkaz. Kolegice koje su me zvale njima sam muljala da imam upalu bubrega . I u bolnici i moja dok mi je rekla da nisam obavezna uopce navodit poslodavcu razlog bolovanja. I tako sam vukla to 2 tjedna i u strahu strepila dal da se vratim na posao,sta cu,kako ću,svi su mi rekli nemoj riskirat bolje im priznaj ali bilo me strah i bilo mi je žao da izgubim neka prava. I onda se desilo ponovno krvarenje i završila sam u bolnici na čuvanju trudnoće.i dalje poslodavcu nisam rekla, samo sam produžila na još tjedan dana bolovanje. Samoj sebi sam rekla ma ako mi se sad nadaju otkaz neće nikad . Po izlasku iz bolnice otišla sam mojoj doktorici po doznake za taj tjedan i rekla mi je da dođem (karikiram petak) zadnji dan bolovanja i da će mi otvorit zabranu rada. I tako sam taj papir,tj zabranu ja poslala poštom na posao. I čekala. Od tada mi se više nitko ne javlja,ni sefovi ni kolegice ali lohn i placu uredno svaki mjesec dobivam puni iznos. Možda sam ja imala samo srece i dobre šefove. Ali isto me bilo strah. Mislim da je mene spasila ova zabrana rada jer navodno mi pod njom zakonski nesmiju dat otkaz. Nisam pametna u tvom slučaju šta da radiš. Ako nemaš tegobe i težak posao pokušaj izdrzati još mj dana.

Hvala ti na odg., TinaZg1211 😊
    Jedino nisam pohvatala u kojem si tt sad? Drzim palceve da ce ti trudnoca nadalje cim urednije proteci 😊
    A meni izgleda ostaje da pricekam pon., pa da sva svoja pitanja zasipam na svoju gin. 😁

TinaZg1211
    28. Veljača 2019. 19:08

Ma imala sam fb profil nekada ,više ga nemam 🙁
    Bila sam i u toj grupi. Malo previše vremena sam provodila na fb i znam kad bih ga opet otvorila da bi se navikla opet na njega 😂 zato sam tu. Ali na temi ljetnih beba (ovdje) ,sve su se zenice preselile na fb neki dan. 
    Ma to za kindergeld i ostalo mi je jasno da nemogu unaprijed,mislila sam te formulare od bolnice dal ispunjavam kod prijave da bi rodila tamo,ili tek kad dodje do termina i kad rodim tamo (ono,opće informacije,ime oca itd). U Hr sam sve ispunila tek kad sam rodila. 

Ja sam ti u Munsteru, kod rathausa. A gdje živiš ti. Bilo bi lijepo da se upoznamo. Imam ja sestru i prijateljice ovdje ali nijedna nije "noseca" i nema djece pa nemamo neke teme a ja i ne izlazim baš kao one 😂

Sad sam 28 tjedan 

Marijana12345
    28. Veljača 2019. 20:17

TinaZg1211

Ma imala sam fb profil nekada ,više ga nemam 🙁
    Bila sam i u toj grupi. Malo previše vremena sam provodila na fb i znam kad bih ga opet otvorila da bi se navikla opet na njega 😂 zato sam tu. Ali na temi ljetnih beba (ovdje) ,sve su se zenice preselile na fb neki dan.
    Ma to za kindergeld i ostalo mi je jasno da nemogu unaprijed,mislila sam te formulare od bolnice dal ispunjavam kod prijave da bi rodila tamo,ili tek kad dodje do termina i kad rodim tamo (ono,opće informacije,ime oca itd). U Hr sam sve ispunila tek kad sam rodila.

Ja sam ti u Munsteru, kod rathausa. A gdje živiš ti. Bilo bi lijepo da se upoznamo. Imam ja sestru i prijateljice ovdje ali nijedna nije "noseca" i nema djece pa nemamo neke teme a ja i ne izlazim baš kao one 😂

Sad sam 28 tjedan

Ajme onda bismo mogle biti i cimerice ako nam se potrefi i ak se odlucis za Anna Klinik. Meni je danas 28+5 😁 obje imamo sredinom/krajem 5mj termin. Ja sam na drugoj strani, u Untertürkheimu, no sve je to blizu... ako hoces javi mi se na marijanahaler@gmail.com. Ja nisam bila aktivna ovdje na topicu ljetne bebe, nego na jesenske 2017 i isto smo se prebacile na fejs, puno je lakse pratiti teme, jos da sam u jednoj to bi mi bilo too much, a iskreno ni ne da mi se ponovno pisat i citat o robici i kremicama... sve mi je to frisko, uostalom s drugim djetetom se nikad ne pretjeruje kao s prvim hahaha 😁😁

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.