Zvijezdo, mislim da su sobe s 2 kreveta, ne znam jel druge sobe imaju tus i wc, moja nije imala pa sam isla u hodnik gdje je bio posebno wc a posebno kupaona (izgledala mi je kao za invalide), no to mi nije apsolutno smetalo jer je sve bilo jako jako cisto. Sobe nisu nesta moderne, ali stvarno mi to ni nije bilo bitno. Moguce se na to odnosilo na to o cem je par stranica prije bilo rijeci da je Olga "opremljenija". Ovaj put necemo ni mi Familienzimmer jer ce muz biti doma s nasim bebacem od 20mj, jedino ce na porodu biti sa mnom. Sta se tice jednokrevetne sobe, mozes ju nadoplatiti ako zelis samo ako ih u tom trenutku ima slobodnih. Dzabe ti sto rezerviras sobu ako dobis trudove mimo termina ili ako se desi neki hitan slucaj pa su sobe prepune, kao sta je bilo u nasem slucaju. Mi smo slucajno dobili familienzimmer ali velim, vjerojatno je bila jeftinija jer je bila udaljenija od drugih, dosta manja od drugih (ali je normalno stao i drugi krevet za muza), bez tv-a i vlastite kupaonice/wc-a, ako ih uooce imaju. Vidis, to se moze saznati na info veceri.
Ma i meni je najvaznije da bude cisto,opremljenost mi ne igra ulogu,tv i sl.stvarno nije potreba. Bilo bi super da sobe imaju vlastitu kupaonu ali Boze moj,kako bude.
Otici cemo svakako na info vecer ali nikako se nakaniti,stalno odgadjamo.
Moj najveci strah je upravo to da ne bude mjesta. Citala sam u novinama da su na Valentinovo bile prepune bolnice u Stuttgartu i slali su zene u Esslingen i Filderstadt roditi jer nije bilo mjesta.
A kaze moja babica da se najvise djece radja u 5.i 9.mjesecu. Hm.
Haha da ja sam svog bebana rodila u 9mj a sad u 5mj cu curicu. Dobra je ta statistika 😁
Pozdrav cure,
Imam par pitanja. Trenutno smo u 12 tjednu trudnoce i 1.4 selimo iz Hrvatske u Njemacku(Papenburg). Prva mi je trudnoca. Zanima me sta bi trebala jos ovdje u hr od nalaza izvadit, dali sta od papira treba? Kako se prijavit kod ginekologa? Sto sve jos trebam znat, rekli su mi da sama moram trazit babicu,kako to ide,? S obzirom da za pocetak necu imat posao, pokusat cu se prijavit na aok pa da sama sebi placam. Ne pricam bas najbolje njemacki, ali cu se nekako valjda snac 🙄🙄
Pozdrav cure,
Imam par pitanja. Trenutno smo u 12 tjednu trudnoce i 1.4 selimo iz Hrvatske u Njemacku(Papenburg). Prva mi je trudnoca. Zanima me sta bi trebala jos ovdje u hr od nalaza izvadit, dali sta od papira treba? Kako se prijavit kod ginekologa? Sto sve jos trebam znat, rekli su mi da sama moram trazit babicu,kako to ide,? S obzirom da za pocetak necu imat posao, pokusat cu se prijavit na aok pa da sama sebi placam. Ne pricam bas najbolje njemacki, ali cu se nekako valjda snac 🙄🙄
To je prilicno rana trudnoca pa ces ovdje sve napraviti od pretraga. Ponesi ono sto vec imas... Cinjenica da se ovdje dosta toga placa (ovisi o Krankenkassi), ali mozes zaokruzuti na listicu kod ginica koje dodatne pretrage zelis. Ne ide sve po defaultu kao u HR. Kako naci ginica? Kad se prijavis na AOK onda zoves po redu ginice u okolici i molis da te neki primi. Pokusaj doci do info na fejsu (ima grupa Mame u Njemackoj ohne limit) ili na netu jel ima u tvojoj okolici neki nas ginic da ti bude lakse s jezikom (ja sam od pocetka isla njemici bas pa sam nekoliko puteva imala pratnju posto sam razumjela, a nisam bas znala pricati). Isto tako, cim dodjes odmah pokusaj naci babicu, to je ovdje bas puno puta problem, u Google napisi Hebbamen in Papenburg pa ce ti izbaciti popis i zoves onda po redu.
Procitaj si (preleti nebitno) ovaj topic, puno ces saznati o kompletnoj trudnoci, pretragama, povratu novca, prijavi za Elterngeld i Kindergeld na koji imas pravo, o samom porodu i sl...
Pozdrav svima, dolazim iz Kiseljaka (BiH) ,u DE zivim 1.5 godinu.Majka sam djecacica od 8 mjeseci, zivimo u Minhenu.Mozel mi netko dati informaciju kad bi bilo ga najbolje prijaviti za vrtic?Od koje godine je dijete je za vrtic?
Ruki
Pozdrav svima, dolazim iz Kiseljaka (BiH) ,u DE zivim 1.5 godinu.Majka sam djecacica od 8 mjeseci, zivimo u Minhenu.Mozel mi netko dati informaciju kad bi bilo ga najbolje prijaviti za vrtic?Od koje godine je dijete je za vrtic?
Pozz! Mi smo se prijavili u vrtic kad se rodio prije 18mj a na listi smo za dobiti mjesto tek sredinom 2020.god. U Stuttgartu je koma dobiti mjesto. K tome ja ne radim i nisam jos radila ovdje u DE, to je sigurno jedan od razloga zasto tako dugo cekamo... no ionako bih dala dijete u vrtic kad pocne samostalno jesti.
Lp svima :)
Jel ima koja mama u okolici Traunsteina? Doselila sam sam prije 2 mj i ostala trudna,pa me zanima jel ima koja mama iskustva kako to ide jer ja neznam jezik pa me strah kako cu to sve proci kad neznam jezik...u pitanju mi je druga trudnoca ali me strah sto neznam jezik pa neznam kako cu se snaci! Sto sve trebam ponjet u rodiliste i kako to sve kod njih funkcionira?
Bok Suskice_8! Meni ti je povrate rjesavala jedna poznanica koja radi u AOK tako da ja nisam nista slala, a takl ce i ovaj put. No rekla mi je da je kratki dopis, recenica dvije s vlastorucnim potpisom dovoljno. Formular sam ispunjavala jedino za preglede koje sam obavila u HR i to sam dobila 100% love nazad jer se radilo o iznosima manjim od 100€ po racunu. Ono sto znam jest to da je bolje slati vise puta po manje racuna da ne premasuju 100€, jer ako posaljes sve odjednom mogu ti vratiti manje nego da si rascjepkala iznose. Sta se tice Vesne, cula sam za nju da je ok, no jedna je stara Klokanica ovdje pisala da je sklona ne izdavati racune tako da nije mogla traziti povrat. Obavezno trazi racun za sve sta placas. Za zabranu rada ne znam sto bih ti savjetovala (jer nisam jos radila ovdje u DE) osim da direktno trazis/molis ginicu da ti izadje u susret i da ti da ti napise taj papir ako ti je tesko ili ako moras ulagati velike fizicke napore.
Hej Marijana. Kako si? Ja sam upravo sa kontrole i dobila sam zabranu rada od ginekologinje Vesne i sada do augusta uzivam u svojoj trudnoci. Htela sam te jos samo pitati, posto kazes da si se poradjala u Ana Klinik, sta si ti sve morala da nosis sa sobom? Za odg. Se zahvaljujem. 😘
Dijete u vrtic krece sa navrsene 3 godine. prijavi ga sto prije zato sto je velika guzva. mozes i online na kita.de.
Bok Suskice_8! Meni ti je povrate rjesavala jedna poznanica koja radi u AOK tako da ja nisam nista slala, a takl ce i ovaj put. No rekla mi je da je kratki dopis, recenica dvije s vlastorucnim potpisom dovoljno. Formular sam ispunjavala jedino za preglede koje sam obavila u HR i to sam dobila 100% love nazad jer se radilo o iznosima manjim od 100€ po racunu. Ono sto znam jest to da je bolje slati vise puta po manje racuna da ne premasuju 100€, jer ako posaljes sve odjednom mogu ti vratiti manje nego da si rascjepkala iznose. Sta se tice Vesne, cula sam za nju da je ok, no jedna je stara Klokanica ovdje pisala da je sklona ne izdavati racune tako da nije mogla traziti povrat. Obavezno trazi racun za sve sta placas. Za zabranu rada ne znam sto bih ti savjetovala (jer nisam jos radila ovdje u DE) osim da direktno trazis/molis ginicu da ti izadje u susret i da ti da ti napise taj papir ako ti je tesko ili ako moras ulagati velike fizicke napore.
Hej Marijana. Kako si? Ja sam upravo sa kontrole i dobila sam zabranu rada od ginekologinje Vesne i sada do augusta uzivam u svojoj trudnoci. Htela sam te jos samo pitati, posto kazes da si se poradjala u Ana Klinik, sta si ti sve morala da nosis sa sobom? Za odg. Se zahvaljujem. 😘
Suskice8 znaci i ti ces tamo rodit? I ja cu sad opet u 5mj. U bolnicu trebas ponjeti sebi spavacicu za sljedeci dan, poradjas se u njihovoj. Ja sam osobno uzela potkosulje (obicne, makar postoje i one za dojenje u HM) i tajice jer sam se ugodnije osjecala u tajicama koseci onaj ogromni ulozak. Trebas si papuce uzeti, preporucam neke gumene u kojima ces se moci i istusirati (ja sam kupila u DMu) i osobnu higijenu. Ulozaka i mrezastih gacica ima tamo koliko hoces pa to ne treba. Isto tako, ne trebas nikakve kremice za guzu bebi niti sebi za cike jer sve tamo dobijes ako bude potrebno. Vode flasirane isto ima tamo i za vrijeme poroda i cijelo vrijeme boravka tak da ne moras ni to nositi sa sobom.
Sortiraj odgovore
Najstariji