Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Mira2007
    25. Ožujak 2018. 23:41

larimara

Sta ces Miro…vecina ih se na forumu izgubi. Ni Marijana nam se vise ne javlja. Pa zar te nitko od cura nije zvao?
    A za onaj tvoj odgovor gore vjerojatno je tako. Ima logike,ako si na cuvanju trudnoce,onda nema putovanja.
    Mozda cu zvucat bezobzirno i strogo…ima stvarno poslova gdje je opravdano imat Arbeitsverbot.
    Samo ne kapiram kako neki tek pocnu radit,ostanu trudne dok si rek´o keks i samo razmisljaju o Arbeitverbotu. Bila je jedna cura u mojoj firmi u nasoj kantini,dosla je na radno mjesto koje je bilo slobodno, radila svega par mjeseci,dobila ugovor i samo 7 dana kasnije saopcila da je trudna i nece dolazit radit…
    Kolege su izvisile jer im je tak nabrzaka otisla taman dok je svladala rad na kasi itd,a ne mozes preko noci odmah nekog nac i naucit ga poslu.
    Kad se to procuje da cure iz HR to rado prakticiraju,bogme ce svaki poslodavac 3 put dobro razmisli hoce li ih zaposlit. Moram iskreno rec da Njemice u manjoj mjeri to rade. Ne zelim generalizirat,ima itekako opravdanih slucajeva,ali mi je osobni dojam da je medu nasima dosta uzelo maha. Ja sam radila do zakonskog roka,a kad sam zavrsila u bolnici i onda na bolovanju,skinuli mi 33% place…nisam ni znala da postoji taj Arbeitsverbot!

Dalmatinka2 sretno :) još malo izdrži! Ja sam 34+3 pa vise ne mogu ..mogu zamisliti kako je tebi..
    Ne znam Larimara sto bih ti rekla. Ne bi mi bilo smiješno da se priča o komplikaciji ali ono.. tu sam na bolovanju ali idem na sljedećih 6 mj živjeti u Hrvatsku a Njemačka će redovito isplaćivati placu ?!?! Ja sam u prvoj trudnoći bila na komplikacijama i u to stvarno ne ulazim jer svatko zna što može. Trebala sam raditi u štiklama i minici i prodavati nakit a povracala sam prekomjerno i sefu nisam bila poželjna jer izgledam ko duh pa su me zamolili da se jace sminkam. Bilo mi je neugodno jer sam taman potpisala ugovor ali kad su bili takvi drage volje sam pristala na zabranu rada. Ima svega uglavnom..  meni je doktorica napomenula da ne smijem van Zagreba jer sam pod komplikacijama i da ću morati vratiti sav novac ako se nešto dogodi a ja na putu. Ako je u Hrvatskoj tako ovdje moze biti samo još strože.. ali svatko zna svoje jel.. i ne želim biti bezobrazna pa neću reci sto sve mislim još.. 
    Čula sam se kratko sa Ninche9 .. moram se javiti dobro si me podsjetila. Mozemo se i mi čuti ako si zapisala broj i ako i nademo vremena uopće pokraj klinaca i obaveza hihi

• ivaanaaa
    26. Ožujak 2018. 10:22

Ja kad imam potrebu nesto napisat ili iskomentirat onda se i javim. Prije svega smatram da je klokanica poprilicno dobar forum,i da ima mnogo losijih foruma,gdje kad pitas nesto ili ti je potreban savjet,dodes na predrasude i kritike. Naravno svako ima pravo na svoje misljenje i komentare,a na tebi je da prihvatis savjet kritiku ili da imas 2 uha.. ja sam relativno nova u njemackoj , nisam upoznata bas sa zakonima i sa nekim stvarima pa tako nisam ni adekvatna da dam neki savjet. Mogu sam rec iz osobnog iskustva. Ovdje je jako tesko dobiti zabranu rada u trudnoci,ako bas nisi u struci i na poslovima u kojima je to obavezno,pa nevjerujem da ( u ovom slucaju cu kao primjer stavit S231) ostala trudna i na temelju nicega dobila zabranu. Ona se nije izjasnila o tim podacima. Ako radi neki posao gdje to automatski ide to nije cuvanje trudnoce,tj sa trudnocom je sve uredu samo nije u stanju obavljati svoj posao jel bi to ugrozilo trudnocu. Pod tim okolnostima je dozvoljeno putovanje i sve normalne aktivnosti. Tako je meni receno. Iz iskustva i znam da mi nitko nece rec hvala sto sa trbuhom do zuba vucem,dizem i radim do poroda,tako da sto se tice kolega sefa i njemacke drzave mogu rec briga me. Cak smatram da bi svaka zena u trudnoci,ako ona to zeli naravno, bila postedena svega i nosena kao kap vode na dlanu. Naravno ako ti zelis radit i ic sa posla u rodiliste i to bi se trebalo omogucit. Svaka zena smatra da zna sto moze i zeli raditi u trudnoci. Ja sam osobno radila 5 mj i to zato sto sam morala,nisam htjela, dok nakraju zbog tezine posla nisam ugrozila svoju trudnocu,pa sam tek onda dobila zabranu rada. Iskreno nit sam neki domoljub da patim za hrvatskom ,niti sam luda za njemackom,meni je bitno da sam tamo gdje su mi djeca i suprug. A ako mi doticna drzava omogucavane neke stvari drage volje cu ih bez griznje savjesti iskoristiti...

larimara
    26. Ožujak 2018. 11:52

Ivaanaa vec sam napisala da ne zelim generalizirat,ali i ti si primjetila da u prici nesto fali, tj. S231 nije nista pisala o tome kakav posao radi itd. Mozda je sve najbolje i najkorektinije. Ja se nisam direktno na nju osvrnula nego opcenito.
    Svoje misljenje iznesem iako se nekome nece svidjeti. Jasno da treba iskoristit nesto na sto se ima pravo i sto je opravdano. Ni ja ne jurim na posao nakon godine dana porodiljnog vec koristim da budem doma koliko imam pravo.
    Ono sto ja osobno ne podnosim su ljenost i prenemaganje. ne moram rec koliko je s takvim ljudima tesko radit. Onaj koji zbog banalnosti ostaje doma je opterecenje za svoje kolege (tvrdim iz svog iskustva). Cim ga/ju muce vjetrovi  ili pukne nokat ostaje doma. Mi smo imali slucaj da je jedna kolegica ostala doma jer je svekrva slavila rodendan. Pa kad takvi "iskoriste" zakon i zbog takvh se ti ubijas na poslu...hvala lijepa na takvom "kolegi" 

A to smije li radit tokom Arbeitsverbota najbolje da pita nadlezne. Prije nekih 15 godina sam bila u jednoj firmi gdje je jedna mlada zena par puta bila na "bolovanju" jedanput ju je netko vidio za to vrijeme u pivnici,drugi put u disku itd. Iako je dok je radila bila marljiva...nakon takvoih prijava je dobila momentalni otkaz s obrazlozenjem ako si bolestan onda se neces provodit okolo. Isto tako tko prima socijalu,ne smije samo tako nekud otputovat iako nije "bolestan" vec moras trazit odobrenje od JOBCENTERA i u periodu koji ti odobre,nakon tog moras im se osobno javit (ne telefonom).
    Naravno mozes na svoju ruku ici,ali kao sto Mira kaze ako se nesto na putu dogodi,onda ces imat itekao ozbiljan financijski problem.

• MM2245
    26. Ožujak 2018. 13:44

Pozdrav cure.

Sto se tice putovanja na bolovanju, Arbeitsverbotu i sl.: Boli nekoga briga gdje si ti, jel putujes ili bolujes. Znaci, u tom periodu si odsutan s posla, imas potvrdu za to i samo moras paziti ako si na bolovanju da te netko od kolega ne vidi. A sto se tice trudnickog Arbeitsverbota jos je lakse. Budi gdje hoces, sama si placaj preglede van Njemacke i bitno je da se vratis na vrijeme i na zakazane termine. To vam je cijela mudrost.

Ljubek-zubek 2.2.2014.
    Misic-pisic 4.5.2016.
    Ljubicica 12.10.2017.

Mira2007
    26. Ožujak 2018. 18:47

Ne znam dal' je drugačije kako gdje. Ali nama je stric bio na bolovanju pa mu je rečeno da putovanja dolaze na njegovu odgovornost službeno se ne smije znati. Što se tiče ne dolaska na termine u njemacku kroz cijelu trudnoću stvarno ne vjerujem da je to dopušteno.. ali kazem .. to je moje mišljenje

• Skocki5
    26. Ožujak 2018. 19:02

Pozdrav cure...ja takodjer citam redovno koliko stignem,ali kad se u neke stvari ne razumijem pa i ne komentiram.
    Sto se bolovanja tice,samo cu vam jedan primjer dat za koji znam. Mozd ce nekome pomoc.  Zena Njemica je bila na bolovanju zbog obicne prehlade( radi kao Hebamme paa ne smije ni nahladjena na posao). Petak je trebala imat smjenu, vikend bit slobodna i s muzem doc kod nas na 2 dana.(300km udaljeni od nas) dosao je on sam,ona nije jer dok je na bolovanju se smije na put. Tako je tad rekla. Za Arbeitverbot ne znam kako ide. U svakom slucaju, svima zelim da vam uspije ono sto sebi planirate.

• ivaanaaa
    26. Ožujak 2018. 19:17

Upravo to,velika je razlika izmedu bolesti,bolovanja i trudnickog arbeitsverbota. Pod bolovanjem se nesmije putovati...mislim mozes al ako poslodavac sazna ili imas neke komplikacije tokom puta nepise ti se bas dobro.. 

• Salvadordali
    26. Ožujak 2018. 22:59

Ola zene!
    Vi koje ste predale zahtjev za jednokratnu naknadu za opremu za bebe, gdje ste predale zahtjev:
    Profamilia, Diakonia ili Caritas? Negdje sam čitala da najbolje nakande daje Diakonia, jesam li u krivu?

Ako je nek od Vas trudnica ili je bila trudnica koja nije vjenačana sa svojim partnerom, već zive skupa bez sluzbenog braka, neka se javi.
    Zanima me da li prilikom predaje zahtjeva treba dodatno predati još neke dokumente..

• upitnik
    27. Ožujak 2018. 09:23

Dobro jutro buducim majkama i onima koje to vec jesu! Zanima me da li se u Njemackoj odrzavaju tecajevi za trudnice na hrvatskom jeziku? Zanima me za podrucje Baden-Wurttemberg. Hvala

• S23I
    27. Ožujak 2018. 12:47

Ponovno se javljam. Vidim da su neki vidjeli moj komentar i pitanja. 
    Radim kod privatnika tj kod nasih ljudi. Posao nije tezak ali nije ni lagan. Radim u kuhinji gdje moras biti prisutan od jutra do sutra sa dva sata pauze u danu. Sub i nedjelja se radi 13 do 14 sati na dan bez te pauze. Odlazak u hladnjacu iz vruce kuhinje je neizbjezan po bezbroj puta na dan. 
    Zbog tih uvjeta rada sam dobila zabranu. Nemam nikakve komplikacije u trudnoci.
     Ali isto tako se ni ne razumijem u njemacke zakone niti znam njemacki bas najbolje. 
    Znam samo da sam dobila zabranu rada od svog ginekologa. 
    Sada cemo ipak ici za hrvatsku ako mi njemacka oduzme prava svejedno mi je. 
    Hvala vam na odgovorima i sto ste uzeli u obzir moje pitanje i komentirali ga. 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.