Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    27. Ožujak 2018. 13:05

Pozdrav svima, nedavno sam stigla u Njemacku. Zanima me da li gubim hrvatsko zdravstveno osiguranje ako se zaposlim ovdje ili ako prijavim privremeno boraviste u njemackoj?  Unaprijed se zahvaljujem

• marina25
    27. Ožujak 2018. 13:38

S231 ja se na tvom mjestu nebi igrala bas. Znam da je moj tata slomio nogu na poslu i bio je na bolovanju dosta dugo i taman u tom periodu je bila moja svadba u Hr i naravno trebo je ici na godisnji pod bolovanjem i moro je pitat sefa pa mu je sef reko da mora javit u Berufsgenossenschaft da ce biti odsutan 2 tjedna iz tog i tog razloga (jer su ga oni placali tijekom bolovanja zbog Arbeitsunfall). I javio se njima i rekli su mu da mu u slucaju potrebe za doktorom pokrivaju ta 2 tjedna ali vise od toga ne nego se mora ovdje vratiti. I tako je i bilo. Pretpostavljam da je slicno i za Vasu situaciju.

Drage mame i buduce mame citavm Vas redovito ali kad nemam nista "pametno" za pisati onda se suzdrzim samo na citanju ☺

• ivaanaaa
    27. Ožujak 2018. 14:34

marina25

S231 ja se na tvom mjestu nebi igrala bas. Znam da je moj tata slomio nogu na poslu i bio je na bolovanju dosta dugo i taman u tom periodu je bila moja svadba u Hr i naravno trebo je ici na godisnji pod bolovanjem i moro je pitat sefa pa mu je sef reko da mora javit u Berufsgenossenschaft da ce biti odsutan 2 tjedna iz tog i tog razloga (jer su ga oni placali tijekom bolovanja zbog Arbeitsunfall). I javio se njima i rekli su mu da mu u slucaju potrebe za doktorom pokrivaju ta 2 tjedna ali vise od toga ne nego se mora ovdje vratiti. I tako je i bilo. Pretpostavljam da je slicno i za Vasu situaciju.

Drage mame i buduce mame citavm Vas redovito ali kad nemam nista "pametno" za pisati onda se suzdrzim samo na citanju ☺

Da,al S231 nije na bolovanju. Ona ima arbeitsverbot na temelju  radnog mjesta.. nije ona na bolovanju radi trudnoce..

• ivaanaaa
    27. Ožujak 2018. 14:36

S23I

Ponovno se javljam. Vidim da su neki vidjeli moj komentar i pitanja.
    Radim kod privatnika tj kod nasih ljudi. Posao nije tezak ali nije ni lagan. Radim u kuhinji gdje moras biti prisutan od jutra do sutra sa dva sata pauze u danu. Sub i nedjelja se radi 13 do 14 sati na dan bez te pauze. Odlazak u hladnjacu iz vruce kuhinje je neizbjezan po bezbroj puta na dan.
    Zbog tih uvjeta rada sam dobila zabranu. Nemam nikakve komplikacije u trudnoci.
    Ali isto tako se ni ne razumijem u njemacke zakone niti znam njemacki bas najbolje.
    Znam samo da sam dobila zabranu rada od svog ginekologa.
    Sada cemo ipak ici za hrvatsku ako mi njemacka oduzme prava svejedno mi je.
    Hvala vam na odgovorima i sto ste uzeli u obzir moje pitanje i komentirali ga.

Ja osobno radila taj posao u starackom domu,i na temelju tih uvjeta nisam dobila arbeitsverbot. Izgleda da puno ovisi i o ginekologu..

larimara
    27. Ožujak 2018. 14:58

...ja sam radila s potencijalno infektivnim materijalom , toksicnim bojama,svjezom krvi koju sam morala i mikroskopirati pa nista od Arbeitsverbota.

Mira2007
    27. Ožujak 2018. 15:05

Ja isto vjerujem da je do doktora. Čudno mi je ipak da mi je doktorica u hr objasnila da u komplikacijama u trudnoći ne smijem nikud po zakonu jel a u Njemačkoj da to nema veze. Kuzim, Arbeitsverbot je zabrana rada jer mjesto nije pogodno za trudnocu ali se čuva trudnoća time te mi je normalno da su i putovanja rizična u čuvanju trudnoće. Ma uglavnom, svaka mama će učiniti po svojoj savjesti i sto misli da je najbolje za nju i bebu.. lijepi pozdrav svima

• ivaanaaa
    27. Ožujak 2018. 15:36

Mira2007

Ja isto vjerujem da je do doktora. Čudno mi je ipak da mi je doktorica u hr objasnila da u komplikacijama u trudnoći ne smijem nikud po zakonu jel a u Njemačkoj da to nema veze. Kuzim, Arbeitsverbot je zabrana rada jer mjesto nije pogodno za trudnocu ali se čuva trudnoća time te mi je normalno da su i putovanja rizična u čuvanju trudnoće. Ma uglavnom, svaka mama će učiniti po svojoj savjesti i sto misli da je najbolje za nju i bebu.. lijepi pozdrav svima

Da naravno ako imas komplikacije u trudnoci i na temelju toga dobis arbeitsverbot( primjer ja) nesmijes putovat. Morala sam mirovat od 21 do 28 tjedna..onda mi je doktor dao zeleno svijetlo da za vikend odem do RH. A ako nemas problema u trudnoci smijes putovati kud te volja. Ako se osjecas dobro.. smijes cak vozit i bicikl i bavit se umjereno sportom... Kod nas u hrvatskoj nemas te zabrane rade ,vec si na ocuvanju trudnoce, komplikacija ili ti bolovanju.. ovdje bolovanje i arbeitsverbot na temelju radnog mjesta nisu isto.. bar je meni tako objasnjeno

• Salvadordali
    27. Ožujak 2018. 17:17

Ja sam Arbeitsverbot dobila od poslodavca, ne od doktora. Ima i ta varijanta, kad ti ne mogu omoguciti radno mjesto za trudnice na poslu. 
    Trudnoća mi je bila notmalna. 

• Salvadordali
    27. Ožujak 2018. 17:18

*normalna

• ivaanaaa
    27. Ožujak 2018. 17:33

Salvadordali

Ja sam Arbeitsverbot dobila od poslodavca, ne od doktora. Ima i ta varijanta, kad ti ne mogu omoguciti radno mjesto za trudnice na poslu.
    Trudnoća mi je bila notmalna.

Da ima i ta opcija! I dali si smjela putovat i te stvari,posto nisi imala problema?

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.