Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Minamarina1313
    14. Ožujak 2018. 07:00

larimara

Minamarina1313

Muttershutzgeld za prvih 6 tjedana sam dobila a za sljedeci 8 tjedana teta na AOK mi je rekla da cu dobit kad rodim imam nes za ispunit pa kad rodim to.ispunim i njima odnesem jer im treba tocan datum rodenja djeteta i rodni list isto tako na AOK su mi dali papire za Kindergeld i Elterngeld dali to na Aok predajem ili i gdje se rodni list od djeteta dobije cula sam od nekih da u bolnici daju rodni list ali ako netko nesto zna evo bila.bih zahvalna

Evo mene u kasne sate,svi spavaju…milina! Rodni list se ne dobiva u bolnici vec u maticnom uredu. Kad se beba rodi,bolnica obavjesti maticni ured i onda odes kod njih. U bolnici nakon rodenja ionako moras pokazati u sekretarijatu tvoje i od muza papire,vjencani list. Na rodni list se ceka ovisno gdje vise ili manje. Mi smo dobili za 14 dana.
    U maticnom uredu dobijes 4 primjerka rodnog lista. Jedan je za Krankenkasse (ostavis im ga za Mutterschaftsgeld),drugi za Elterngeld (posaljes ga s ostalim papirima za Elterngeld) i treci je za Kindergeld, cetvrti je zapravo original i taj ostaje kod tebe i ne dajes ga nikome,samo kopiju.

Hvala Larimara olaksala si mnogo

Mira2007
    14. Ožujak 2018. 09:28

Hvala ti Larimara! Znači sve u Krankenkasse rješavamo okejcic .. :*

Ninche9
    14. Ožujak 2018. 21:29

Mira moja sad si me uplasila i moj sve gura u usta. Nadam se da cemo mi proci bez incidenata. Voli sve osim igracaka  u dnevnoj imam cvijeca, tu sam na posebnom oprezu
    Narice molim te nemoj navikavati muza i sebe i bebu na to da si ti TA koja je "zaduzena" za bebu. Muz radi pa mora odmorit. A ti ne radis? Radis draga i to cijele dane i noci jer si mama. I ja sam u pocetku mogla sve sama i bilo je sve super. Svi mi prije ili poslije trebamo nekog da nam pomogne. Ako imas muza "iskoristi" ga. Moja frendica je sama s malim 90% vremena i jako joj fali pomoc.
    Mene ljuti sto danas moramo biti "super mame" ..ak nemas rucak u 5 sljedova i kolac, sve cisto i uredeno nisi super mama.ak ti beba puno place i trebas pomoc nisi super mama. Pun mi je kufer sto se danas ocekuje da mi mame sve mozemo same jer ove ili one mogu. To su neke lude zene koje nam nastoje postaviti standard. Ja nisam takva super mama. Ali sam najbolja svom malcu.
    Ni ti ne moras biti super mama. Budi samo dobra mama svojoj bebici.
    A sve ostalo... vjeruj mi ozbiljno ce ti se obiti o glavu.
    Ja moram priznati da svog muza ne stedim puno. Zna skuhati bebi kasicu, zna ga obuci,previti, igrati se s njim, nahraniti ga. Iako ja to nekako radim na dnevnoj bazi i kad kuham kuham i njemu, ali i on ga hrani i previja i jako je angaziran.
    Kad bi mi se nesto desilo znam mirna sam jer se muz moze dobro pobrinuti za dijete.
    Ako ti odes u shoping a nades bebu uplakanu nije nista strasno. Sigurna sam da je i muz mazi i pazi i cuva. A bebe jednostavno placu. Nije to nista strasno.
    I jos jedan mali savjet, ne zaboravi tko je roditelj, ako tebi nesto ne odgovara u redu je reci ne..i "preodgojiti" dijete. Ja znam zenu cija malena evo vec 6mj spava s njom i nema dudu jer joj je cica DOSLOVNO duda. Zena je na rubu ocaja, ne spava nocima kako treba, samo na boku jer mala dudla cijele noci, ne moze joj izvuci cicu iz usta jer mala pocne plakat i protestirat 
    Na kraju krajeva i ti se moras osjecati dobro da bi se mogla dobro brinuti za dijete.
    Sta se tice nosenja, bebe vole blizinu, bile su 9mj s mamom tako da je blizina najnormalnija stvar. Probaj je staviti da spava kraj tebe umjesto na tebi..pa se mozda i ti bolje odmoris. Mazi je po glavici ili tako, to kod nas pomaze. Prvi dani su preljepi i jedinstveni..nemoj ih pamtiti po umoru i grcicima i to ce proci brzo.
    Ne znam zasto ne mogu maknuti ovaj smajl.

Mira2007
    14. Ožujak 2018. 22:28

Ninche9 sve si od riječi do riječi u pravu.. uopće ne postujemo svoj rad i pod normalnim spada od čišćenja kuhanja pa i dijete.. još kad sve zavrsi u  deset navečer čeka muž da i njega posluzis.. ma molim te .. same smo si krive najčešće jer se ne cijenimo i sve je nekako normalno majci a zaboravljamo da bi trebali podijeliti sve u braku.. moj se redovito pravi gluh ali meni nikad ne dojadi opomenuti i isto sve mora obavljati. Od kad govori da se boji kad dijete dođe što nas ceka...  ja samo kazem eh, nisi  se bojao dok si ga radio :D

• Narica123
    14. Ožujak 2018. 22:29

Hvala Ninche, bas si to sve lijepo opisala. A mislim evo danima da muzu kazem da mora dnevno bar pola sata provesti s bebom, ne zbog mene da se odmorim, nego zbog sebe. Dodje s posla, pronosa ga 10 min i ode spavati. Meni je to malo. Za neke konkretne stvari, okupati ga, pomoci kad je nesto tu je, al na redovnoj bazi jednostavno nije. Spava u drugoj sobi, da se odmori. A ja sam imala faze gdje sam pucala po savovima, gdje odem da se istusiram i cujem bebu kako bas place i ne prestaje, a tata spava. Prvu neprospavanu noc sam preplakala. Sad drugacije to sve shvatam, neke stvari nisu lakse, ali sam se ja navikla. 

I da, "uvalila" sam ipak svom djetetu dudu varalicu, jer vidim da dobro napreduje i vidim da ponekad ima potrebu nesto jednostavno da "sisa". Cesto i kad su grcevi, kad krene napad, on pocne trpati sve u usta i onda mu dam dudu. Ako je bas gladan, odbacit ce je ubrzo, inace se smiri, to je neka moja teorija. Na to su mi rekli, "ostat ce ti dijete gladno". Ja se nadam da nece, ipak redovno jede i dosad je dobio preko 2 kg (2 mjeseca). 

Kad pocne plakati zbog stomacica stavim ga na sebe, i zadnjih noci praktikujem da ga onda spustim kraj sebe i mazim. Nekad uspije, nekad ne. 

Jedina sreca, od mene se bar ne ocekuej da stan bude savrsen i da rucak bude gotov. Tu muz hoce uletiti i hvala mu do neba. Ali da, ja dok sam trudna bila, jele su se raznorazne djakonije i po citav dan sam kuhala sve sto on voli. Pa valjda sam zasluzila. 

Mamicaaa
    14. Ožujak 2018. 22:48

Bokic! Vidim ima puno novih cura i puno toga sam propustila. 
    Cure Ninche vam je sve lijepo rekla. Definitivno ne treba izigravat super mamu i zenu. Moj dragi ponekad zna rec joj ne mogu ja neznam, a itekako zna jer uspiju oni bez mene i 3h. 
    Rodni list dobijete u rathausu, larimara vam je sve lijepo objasnila 😊 
    Mira cavao? 😮 moj malac apsolutno sve stavlja usta uff stalno pazim gjde je i jel ima sto oko njega.
    Narica ja sam svom malcu dala dudu jos u bolnici a sad je teska beba 😂😂
    Uzivajte maksimalno u tim prvim danima, vrijeme brzo prolazi i za cas to vise nisu male bebice koje kak ostavis tak i nades. Moj malac je 9 i pol i ima ga svugdje, penje se, hoda dok se drzi za nesto i zapravo period do cca 6mj mi je bio "najmirniji" 

Mira2007
    14. Ožujak 2018. 23:37

Da bome.. cavao.. i to onaj sa navojima pretpostavljam za knauf :/ sad bi se smijala a onda sam umirala ali eto. . Mi mame sve možemo doživjeti i preživjeti šta ne?!

• ivaanaaa
    15. Ožujak 2018. 08:11

Cure moje dijete 7. dan ima visoku temp.. bili kod doktora u pon kaze gripa... paracetamol nepomaze,oblozi tusiranje sruse za 0.2 i ubrzo se opet digne..ibrupofen snizi al se kroz3-4 sata opet vrati i to kroz pol sata sa 38 skoci do 39,5-39,9. Vec je sedmi dan na ibrupofenu i to mi se cini dugo.. neki savjet.. vise manje su mu noge hladne i oko 38.5 pocne drhtavica..

• ivaanaaa
    15. Ožujak 2018. 08:12

Rijec je o petogodisnjaku... pije dosta tekucine.. apetit tak tak... 

larimara
    15. Ožujak 2018. 13:15

Uh... ne znam o djecjim bolestima puno. Tvoj maleni je 5 godina pa ne znam. Moj je s godinu imao temperaturu i stalno je padala pa rasla i isto smo uzeli ibuprofen. Bili smo kod doktora i znam da je rekao ako traje dulje od 3 dana da ponovo dodemo. Upravo je onda proslo. Kod tvog traje dulje,ja bih jednostavno isla ponovo. Uostalom otkud zna da je gripa? Je li uzeo bris? Eh da to za tekucinu su i nama rekli,ako jede nije toliko bitno,bitno samo da pije sto vise.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.