Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivaanaaa
    13. Ožujak 2018. 17:39

larimara

ivaanaaa

Larimara imam pitanje.. sto se tice obavjesti poslodavca da bi koristila rodiljni dopis 3 godine.. to obavjestim pismeno kad rodim bebu ?

Da,nakon poroda trebas odnijeti formular (u kojem sve stoji) koliko ces bit na porodiljnom. Savjetuju da sluzbeno uzmes 2 godine,a ako se pozelis ranije vratit da to poslodavcu nije problem. Veci problem je ako uzmes godinu i onda bi produzila.
    Koliko znam 3 godine se ne uzimaju u komadu nego uzmes 2 i najkasnije 8 tjedana pred istek te 2 godine trazis i 3. godinu.
    Obavezno sve napismeno! Nikakva obecanja samo na rijecima. Tu trecu godinu mozes iskoristit do djetetovog 8. rodendana. Npr. sad 2 pa kad krene u skolu i tu trecu godinu. Elterngeld-a nema u 3. godini bez obzira kad je uzmes.

Puno hvala..to znam da ta 3 god nije placena..

• Narica123
    13. Ožujak 2018. 17:42

Nakon poroda imas 7 dana da to uradis, pazi na rok, po mojim saznanjima. Rodila sam 13.1. u subotu i imala sam do sljedece subote, tj. najkasnije u petak da predam zahtjev. 

Mame cija su djeca primala vakcine u Njemackoj. Moj je danas primio 6-fach i Pneumokok. Rotavirus smo odgodili jer potencijalno moze pogorsati kolike. Dosta je vristao, ali evo sad se smirio i spava u jajetu, nisam ga htjela vaditi, zao mi kad vec spava. Imate li kakva iskustva, savjete, neke reakcije, na sta paziti. Ako duze bude spavao, jeo je u 15:45 da li buditi i tako. Imamo cepice Paracetamola za svaki slucaj.

• Minamarina1313
    13. Ožujak 2018. 18:30

Narica123

Nakon poroda imas 7 dana da to uradis, pazi na rok, po mojim saznanjima. Rodila sam 13.1. u subotu i imala sam do sljedece subote, tj. najkasnije u petak da predam zahtjev.

Mame cija su djeca primala vakcine u Njemackoj. Moj je danas primio 6-fach i Pneumokok. Rotavirus smo odgodili jer potencijalno moze pogorsati kolike. Dosta je vristao, ali evo sad se smirio i spava u jajetu, nisam ga htjela vaditi, zao mi kad vec spava. Imate li kakva iskustva, savjete, neke reakcije, na sta paziti. Ako duze bude spavao, jeo je u 15:45 da li buditi i tako. Imamo cepice Paracetamola za svaki slucaj.

Znaci kad rodim u roku 7 dana moram prijavit se za Elterngeld il je to rok samo.ko.ce na duze vrijeme koristit Elterngeld ja imam namjeru 1 godinu ne vise

larimara
    13. Ožujak 2018. 18:53

Kod mene nije bilo 7 dana nakon poroda vec malo dulje od toga,ali svejedno moras im odnijeti rodni list da ti izracunaju Eltermzeit i da dobijes Mutterschaftsged. Moj poslodavac odnosno moja firma je dosta tolerantna pa moze biti da drugdje malo varira,ali bez obzira...ne mozes cekati predugo jer si im duzna pokazati rodni list post se sve u dan izracunava.
    Narice i mi smo sa starijim prosli sva cjepiva. Srecom sve je dobro podnio samo je prvi put imao temperaturu,dala sam mu paracetamol i sutradan kao da nista nije bilo.
    Od "Masern"Impfung je isto dobio jednom temperaturu i to je sve. Moguc je i osip,ali to nije imao.

• ivaanaaa
    13. Ožujak 2018. 19:39

Narica123

A taj zahtjev papir za ispunit (obrazac) ,od koga to dobim?

• Minamarina1313
    13. Ožujak 2018. 19:51

Muttershutzgeld za prvih 6 tjedana sam dobila a za sljedeci 8 tjedana teta na AOK mi je rekla da cu dobit kad rodim imam nes za ispunit pa kad rodim to.ispunim i njima odnesem jer im treba tocan datum rodenja djeteta i rodni list isto tako na AOK su mi dali papire za Kindergeld i Elterngeld dali to na Aok predajem ili i gdje se rodni list od djeteta dobije cula sam od nekih da u bolnici daju rodni list ali ako netko nesto zna evo bila.bih zahvalna 

Mira2007
    13. Ožujak 2018. 23:28

Ja isto ne znam ništa o tim formularima itd. Razmišljam da odem na rathaus Pa njih da pitam :/ ili eto u aok s obzirom da si ti tamo saznala nešto Minamarina .. a mi smo isto super reagirali na sva cjepiva do sad pa nemam nikakvih savjeta na žalost.. Nadam se da je bebica ok i da lijepo pajki.. moj je imao jednom samo temperaturu nakon injekcije i dala sam mu sirup paracetamol,to je bilo sa godinu dana starosti u hr i bilo je sve ok drugi dan..

• Minamarina1313
    13. Ožujak 2018. 23:42

Mira2007

Ja isto ne znam ništa o tim formularima itd. Razmišljam da odem na rathaus Pa njih da pitam :/ ili eto u aok s obzirom da si ti tamo saznala nešto Minamarina .. a mi smo isto super reagirali na sva cjepiva do sad pa nemam nikakvih savjeta na žalost.. Nadam se da je bebica ok i da lijepo pajki.. moj je imao jednom samo temperaturu nakon injekcije i dala sam mu sirup paracetamol,to je bilo sa godinu dana starosti u hr i bilo je sve ok drugi dan..

Meni.je na AOK dalo te formulare uglavnom.rijesit ce muz to ne sumnjam pa cu pisat

• Minamarina1313
    13. Ožujak 2018. 23:43

Minamarina1313

Mira2007

Meni.je na AOK dalo te formulare uglavnom.rijesit ce muz to ne sumnjam pa cu pisat..uglavnom.s koliko ide prvo cijepivo hoce li mi to reci u bolnici ili jojj nista neznam

larimara
    14. Ožujak 2018. 02:06

Minamarina1313

Muttershutzgeld za prvih 6 tjedana sam dobila a za sljedeci 8 tjedana teta na AOK mi je rekla da cu dobit kad rodim imam nes za ispunit pa kad rodim to.ispunim i njima odnesem jer im treba tocan datum rodenja djeteta i rodni list isto tako na AOK su mi dali papire za Kindergeld i Elterngeld dali to na Aok predajem ili i gdje se rodni list od djeteta dobije cula sam od nekih da u bolnici daju rodni list ali ako netko nesto zna evo bila.bih zahvalna

Evo mene u kasne sate,svi spavaju...milina! Rodni list se ne dobiva u bolnici vec u maticnom uredu. Kad se beba rodi,bolnica obavjesti maticni ured i onda odes kod njih. U bolnici nakon rodenja ionako moras pokazati u sekretarijatu tvoje i od muza papire,vjencani list. Na rodni list se ceka ovisno gdje vise ili manje. Mi smo dobili za 14 dana.
    U maticnom uredu dobijes 4 primjerka rodnog lista. Jedan je za Krankenkasse (ostavis im ga za Mutterschaftsgeld),drugi za Elterngeld (posaljes ga s ostalim papirima za Elterngeld) i treci je za Kindergeld, cetvrti je zapravo original i taj ostaje kod tebe i ne dajes ga nikome,samo kopiju.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.