Ja sam iz Splita i 13.3.punim 28 godina ovo mi je prva beba kazem beba jer neznamo spol..bebac stize takoder u ovom mjesecu a u Njemackoj sam godinu i dva mjeseca
Ja sam iz Splita i 13.3.punim 28 godina ovo mi je prva beba kazem beba jer neznamo spol..bebac stize takoder u ovom mjesecu a u Njemackoj sam godinu i dva mjeseca
Jednog supruga naravno imam
Da nisam vidjela od Njemica da je normalno imati dva ili tri oca znači svako dijete drugi tata onda bih se cudila vasim komentarima ali ovako evo i ja da spomenem gospodina tatu, oca mojih sinova. Rodom iz Sesveta :D
Da se i ja predstavim malo. Dolazim iz Hercegovine, a u Njemackoj sam 5 mjeseci. Imam 26 godina i cekam prvu bebicu koja stize u kolovozu. 😊
Da se i ja predstavim. Rodom sam iz Zagreba ali su mi roditelji iz Bosne dakle i ja sam ponosna Bosanka. Imam 25 godina i ovo nam je prva bebica. U Njemackoj sam 2,5 godine, ali sam bila kao dijete tu isto 5 godina.
E sad mamice da vas malo umirim sto se toce njemackog i djece. Dakle sestra blizanka i ja dosle u njemacku sa 11 mjeseci. Krenule u vrtic ja mislim sa 2 godine. Kod kuce se pricao samo hrvatski jer roditelji nisu znali njemacki a i normalno je da se kuci prica materinji jezik. Sestra i ja smo naucile njemacki perfekt u roku godine dana, toliko dobro smo ga znale da smo recitirale u vrticu pjesmicu za gradonacelnikom rodendan i nitko nije vjerovo da smo Auslenderi. Nazalost vratili se u hrvatsku silom prilika sa nepunih 6 godina. I kasnije dolazili kod bake i djeda i odrzavale njemacki tako da ga i dan danas znamo a nismo ga nikad ucile u skoli. Eto moje iskustvo nadam se da ce vas malo smirit. Djeca upijaju kao spuzve samo im treba dati vremena :D
Da se i ja predstavim. Rodom sam iz Zagreba ali su mi roditelji iz Bosne dakle i ja sam ponosna Bosanka. Imam 25 godina i ovo nam je prva bebica. U Njemackoj sam 2,5 godine, ali sam bila kao dijete tu isto 5 godina.
E sad mamice da vas malo umirim sto se toce njemackog i djece. Dakle sestra blizanka i ja dosle u njemacku sa 11 mjeseci. Krenule u vrtic ja mislim sa 2 godine. Kod kuce se pricao samo hrvatski jer roditelji nisu znali njemacki a i normalno je da se kuci prica materinji jezik. Sestra i ja smo naucile njemacki perfekt u roku godine dana, toliko dobro smo ga znale da smo recitirale u vrticu pjesmicu za gradonacelnikom rodendan i nitko nije vjerovo da smo Auslenderi. Nazalost vratili se u hrvatsku silom prilika sa nepunih 6 godina. I kasnije dolazili kod bake i djeda i odrzavale njemacki tako da ga i dan danas znamo a nismo ga nikad ucile u skoli. Eto moje iskustvo nadam se da ce vas malo smirit. Djeca upijaju kao spuzve samo im treba dati vremena :D
Marina25 slazem se s tobom 100 % ja imam mnogo muzeve rodbine koji zive u Eassenu i imaju malu djecu koja su bez problema pohvatala jezik a i nisu zbog jezika imali problema za vrtic i skolu..meni je muz takode roden u Zenici ali za vrijeme rata su bili.u Njemackoj 3 godine gdje je on zavrsio 3 razreda potom se vratili u Hrvatsku i jezik nije koristio 18 godina prije 2 godine dosao je u Njemacku i govori ga perfektno nije ga zaboravio nitko nevjeruje da je Auslender..osobno moje iskustvo ja sam dosla prosle godine i nisam znala nista ni dobar dan ni dovidenja odmah sam upisala kurs isla sam svaki dan po 4 sata na tecaj koji.je trajao 9 miseci i uredno ga polozila i pomogao mi je mnogo jer bez ikakvog straha ja komuniciram svakodnevno i na poslu dok sam radila i u svemu ostalom..tako da ako mi stariji mozemo kao.ja koja je od 0 krenula i nisam bas nesto za jezike onda definitivno.za djecu nema brige
Pozdrav svima !Ja sam upravo saznala da sam trudna ,živim već tri godine u njemačkoj i imam dvije kćeri,radim kao njegovateljica u staračkom domu i sad me strah jer je to jako težak posao !moram dizati ljude koji imaju poprilično dosta kilograma i takoder radim noćne!molim savjet
Mery
Pozdrav svima !Ja sam upravo saznala da sam trudna ,živim već tri godine u njemačkoj i imam dvije kćeri,radim kao njegovateljica u staračkom domu i sad me strah jer je to jako težak posao !moram dizati ljude koji imaju poprilično dosta kilograma i takoder radim noćne!molim savjet
Pozdrav.. kad dobis potvrdu od ginekologa da si trudna, onda obavjestis poslodavca pa dalje snjim dogovaras. Kao trudnica imas pravo ne raditi nocne, i teske fizicke poslove.. moguce da ce ti mjenjat radno mjesto pa svremeno mozes dobit zabranu rada... samo se izbori za sebe i svoju bebu... nemoj si dozvoliti da radis nista fizicki tesko..
Pozdrav.. kad dobis potvrdu od ginekologa da si trudna, onda obavjestis poslodavca pa dalje snjim dogovaras. Kao trudnica imas pravo ne raditi nocne, i teske fizicke poslove.. moguce da ce ti mjenjat radno mjesto pa svremeno mozes dobit zabranu rada… samo se izbori za sebe i svoju bebu… nemoj si dozvoliti da radis nista fizicki tesko..
Hvala puno na informacijama..tako ću i učiniti!beba je najvažnija 🤗
Mery
Kad se samo sjetim mog dolaska ovamo te davne 2000....prolivenih suza,pakiranja kofera i vracanja pa ponovnog dolazenja.
Nije problem bio i jeziku jer sam dosta dobro znala francuski i skoro ga pocela studirati,nakraju sam bila ipak studirala nesto drugo. Iako francuski nije slican njemackom...po tezini su si blizu pa mi nije njemacki bio problem.
Ovaj mentalitet ovdje (nisam se druzila s nasima) hrana, nista mi nije pasalo. Dosla sam s diplomom faksa i papirima iz HR,to nije nikog zanimalo niti me tko dozivljavao. Mogla sam samo uzet metlu i cistit.
Sa svojih skoro 30 sjela ponovo u klupu i udri ponovo na predavanja i nastavu,a vikendom i poslije podne jos radit jer nisam imala srecu da mi Jobcenter pomogne. Tako godinama do diplome. Posao s njihovim papirima sam dobila nakon 2 mjeseca i 2 Bewerbunga.
Sortiraj odgovore
Najstariji