Ni mi nemamo bas neki izbor trgovina ovdje. S-Bahnom si zacas u Münchenu (na koji sam alergicna pa ne idem tamo). Malo dalje nam je Rosenheim oko 40km. Trenutno nam nista ne treba,sad ima svaki vikend Flohmarkt negdje pa se nade svasta.
Ako nesto specijalno treba,onda narucim preko interneta.
Uh….dobro,sad mi je lakse kad citam da i druga djeca kao moj jos ne pricaju! Ne ide u vrtic jos,niti znamo druge mame pa nema drustvo nazalost. Jos smo novi u ovom mjestu. Kad zatopli i budemo vise vani,nadam se poznanstvima drugih mama i dijece.
Ja se isto tome nadam a i našla sam Kindernest pa ću ga tamo voditi da ne zaboravi kako djeca izgledaju :/ :)
Ja sam tu u munchenu isla prvi put sa sinom na sistematski sa 3 godine tj.U7 nije jos bio krenuo u vrtic, i doktor je sve ispitivao kaj prica na hrvatskom i to, uopce nije spominjao njemacki.. rekao da kod kuce samo pricamo materinji jezik da ce on to naucit u vrticu... tako su nam rekli i u vrticu da mi pricamo kod kuce samo materinji jezik.. vrtic smo takoder dobili sa 3 i pol godine zbog manjka mjesta... na U8 doktor je neke stvari ispitivo na njemackom ali opet sto se tice padeza , jednine, mnozine opet je pitao dali to tocno upotrebljava na materinjem jeziku..da za njemacki ima vremena do skole...iako je on u godinu i pol sto ide u vrtic dobro svladao i njemacki.. tako da izgleda puno zavisi i od pedijatra.. logicno je da dijete u domu u kojem se prica materinji jezik nemoze naucit drugi...a sto se tice prijema za skolu, od poznanice mali prica jako lose njemacki, oni su tu 20 godina , ona i suprug pricaju perfektno, prosao na upisima bez problema tak da bez straha haha..
Ma iskreno ja mislim da svaki grad ima svoju politiku a drzava jedna..mi smo 1 godinu zivili u NRW u u Essenu em sta je sve puno zamotanih i crnih em sta su place bile grozne a o politici i zakonima i doktorima nemam opce komentara..u Bavarsku smo dosli 8.1.ove godine gdje nista nije isto ko gore ni zdrastvo mi bolnice ni zakoni ni place mi nista..u malom smo.gradu gdje je turizam na vrhuncu ducana fali to jest ali opet je bolje nego di smo bili..a sada ti vrtici neznamm kako to ide ali vam svima drzim palceve i mislim da ce to sve bit u redu..😀
Ma iskreno ja mislim da svaki grad ima svoju politiku a drzava jedna..mi smo 1 godinu zivili u NRW u u Essenu em sta je sve puno zamotanih i crnih em sta su place bile grozne a o politici i zakonima i doktorima nemam opce komentara..u Bavarsku smo dosli 8.1.ove godine gdje nista nije isto ko gore ni zdrastvo mi bolnice ni zakoni ni place mi nista..u malom smo.gradu gdje je turizam na vrhuncu ducana fali to jest ali opet je bolje nego di smo bili..a sada ti vrtici neznamm kako to ide ali vam svima drzim palceve i mislim da ce to sve bit u redu..😀
😘
Bokic zene, nema me 2 dana a vi se raspricale..barem imam sta citati hehe
Minamarina drago mi je da ti se bolnica svida.. sad ces bit malo opustenija jer su sve vidjela svojim ocima pa znas gdje ce tvoja bebica doci na svijet
Mira bas sam se nasmijala na komentar o ducanima za pse. Neki dan vozim kuci iz ducana, mali iza u jaju kenjka, ja malo stisnem gas a na nogostupu idu nekoliko zena, frendica i jedna fura nekakva mini uska crvenu kolica i unutra dukelu naprlitanu i s frizurom i nekakvim kaputicem.. Znacu dukela se zriktana vozi u setnju. Dam se kladiti da zenska nema zivot osim tog pesa. Po meni je to glupost, gubitak vremena i bolesno
Da se vratim na poantu, Mira nemoj se ti nista sekirati sta se tice govora, djeca su spuzve, propricat ce on njemacki dok si rekla keks. Dobro cure kazu, ti gledaj da on prica materinji a ostalo ce doci samo od sebe. Pa ce na kraju pricati 2 jezika i to tecno. Od prijateljice kcerkice dosle su ovdje prije 2godine, u hrv su imale neki mali tecaj jezika a sada obje cure imaju najbolje ocjene u razredu. Tako da don't worry
Ja mislim da nam nekima fali malo njemackog drustva za djecu. Kazem njemackog zbog njihovih obicaja, navika itd. Mozda vama mamama sto ste duze tu to i nije problem, jos ako imate stariju djecu. Ja gledam da moj bude s drugim bebama sto vise, nacionalnost mi nema nikakve veze ali opet fali mi za njega jos pokoji beba prijatelj ili da se prikljucimo nekoj Krabbelgruppe. Bili smo u jednoj grupi u posjeti ali nije bila po mojoj volji, a ja sam stvarno tolerantna. Nije islo.
Ali gdje i naci neko iole normalno drustvo?
Nego sad kad ste rekle gdje zivite slobodno se raspisete o godinama i iz kojeg dijela Hrvatske dolazite.
A sad vas pozdravljam s jugozapada, njemacko-francusko-svicarske granice i zelim vam laku noc.
A sto ces njima su psi kao i djeca .. ja volim životinje ali poznajem i razliku.. što se tiče jezika vjerujem da mi nebi bio toliki problem da moj klinac nije za 2 tj tri godine a zapravo visok metar tj nosi 110/116 i težak 18kg i tko god ga vidi svi misle da je to dijete od 4 ili 5 godina. Svi očekuju da već priča i cudno se sva djeca ponašaju prema njemu u igraonici ili drugdje tj odmicu se od njega .. a on jadnicak jako je drustven svoj djeci trči i frflja sto na sat :/ .. ali dobro neću vise ni o tome.. to je tako. Htjela sam ti samo reci ja sam pronašla druženje djece pod Familientreff pa mjesto gdje jesi probaj tako.. ja nisam za kave sa njima jer mi se puno nekih stvari ne sviđa. Malo bi kakili malo bi piskili :D trenutno mi odgovara da dijete ostavim da ga se čuva a ja da dobijem malo mira a kad se beba rodi vidjeti ću te grupe.. ja sam trebala ici zivjeti tamo gdje si ti ali sam se bojala da nema zivota drugdje osim Freiburg a. Mogle smo se družiti znaci.. A ja sam inace rodom iz Slavonije selo kod Đurđenovca. Udana u ZG i od tamo došla vamo i u 7 mj punim 34god.
Ja sam iz okolice zagreba, i u 3mj punim 30 .. u 4 mj stize seka velikom bratu koji u 5mj puni 5 godina
.. imamo i tatu koji zivi snama
I ja sam iz blize okolice ZG. U Njemackoj sam od 2000. Manji beban ima 3mjeseca,stariji brat ima godinu i 8 mjeseci, a ja...eh tu sam sigurno najstarijaza koji mjesec punim 42!
Ja imam 25godina, jedno dijete od 9mj i jednog muza
Dolazim sa sjevera, iz Međimurja i u Njemackoj sam od 10/2015.
I pozdravljam mamu tatu dedu baku i vas u studiju i reziji
Ninche bake,dede i ostala rodbina pozdravljaju i mi iz studija...
Sve ste lijepo i tate spomenule....ne zelim nasem nanjeti nepravdu pa ovim putem pozdrav i njemu koji nas prati iz susjedne sobe sigurno mu nedostajemo....
Sortiraj odgovore
Najstariji