Moj se samo vrti u krug. Ne puza jos. I za sada se okrece samo s ledja na trbuh i to u jednu stranu. U drugu isto jos nista 🤦🏻♀️
A vidila sam ga da nozni palac gura u usta i to jednom. Ima koji tjedan. Od onda nista. Cak se ne primi zq nozne prste nego za pidjamu kod koljena. Kad to nije najveca mala ljenurica koju znam, ne znam tko bi ga nadmasio.
Za mlijeko, ovo je copy paste s jednom foruma. Netko je kopirajo cijeli clanak. Kaze ovako:
Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka
Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i "bijela krv". Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.
Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti.
Sljedeće preporuke o čuvanju izdojenog majčinog mlijeka važe za majke koje imaju zdravu, donešenu djecu, koje spremaju mlijeko za kućnu upotrebu (za razliku od hranjenja u bolnici), koje peru ruke prije izdajanja i koje koriste spremnike, tj. posudice za mlijeko oprane deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga temeljito isprane. Svaki spremnik s mlijekom treba označiti datumom kad je mlijeko pohranjeno.
Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:
Kolostrum:
na 27-32 °C - 12 sati
Zrelo mlijeko:
Na sobnoj temperaturi
do 15 °C ....... 24 sata
19-22 °C ....... 10 sati
25 °C ........... 4-6 sati
30-38 °C ......... 4 sati
U hladnjaku:
na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana
U zamrzivaču:
- u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka) ....... do 2 tjedna
- u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)
....... 3-4 mjeseca
- u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže
Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.
Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog.
Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.
Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.
Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.
Mlijeko iz hladnjaka možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji.
Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.
Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.
Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.
Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.
Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.
Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.
Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.
Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.
Cure jel ima koja da je zamrzavala svoje mlijeko za kasniju upotrebu?zanima me postupak odmrzavanja jer sam citala ako se pregrije iznad 40 stupnjeva da mlijeko gubi svoja hranjiva svojstva?
Ja sam to radila, i evo pred kraj su mi i te zalihe. Kad bi vidjela da mi izdojenog friskog nece bit dovoljno, izvadim iz skrinje i stavim u frizider da se lagano otapa. Ako mi treba brze, stavim na sobnu temperaturu, a evo nocas je mala 4 puta htjela jest i u 4 ujutro sam morala vadit iz skrinje i stavila u toplu vodu. Za cas se to odmrzne. Samo kad ga podgrijavas pazi da je na lagano i to je to😊
I da, to moje odmrznuto smrdi uzasno, ali to je kazu normalno. Mala nikad nije odbijala, sve bi normalno pojela i nikad joj nije naskodilo
Moj se samo vrti u krug. Ne puza jos. I za sada se okrece samo s ledja na trbuh i to u jednu stranu. U drugu isto jos nista 🤦🏻♀️
A vidila sam ga da nozni palac gura u usta i to jednom. Ima koji tjedan. Od onda nista. Cak se ne primi zq nozne prste nego za pidjamu kod koljena. Kad to nije najveca mala ljenurica koju znam, ne znam tko bi ga nadmasio.
I moja se samo vrti u krug, a pod puzanje mislim da smatra da je to kad zauzme položaj padobranca, sve 4 u zrak😁
I zna se cesce primat isto tako za hlacice nego za stopala, ali dosta cesto i stipalo strpa u usta😊
Znas sta, ta djeca krino-mino su lijene male guzice. Sve oni mogu jer ih doslovno "uhvatis" nekad, ali im se ne da. Nema potrebe pa se stede 🤣🤣🤣
pa nikad nismo zadovoljne, nije dobro kad su lijeni a nije dobro ni kad se nadu svugdje 🤣🤣🤣
moj već baki presuđuje cvijeće i jede zemlju 🙈🙈
i curke jel ima još zubi ili samo ovaj moj grize sto god stigne. a bor ćemo morati danas raskitit jer malog samo vraćamo od bora a on ga silom želi srušiti 😩
i da bas sam nepismena i skačem s teme na temu. ovako piše i moja nećakinja koja je prvi osnovne 🤣😁
Ja mislim da ce kod nas mozda zubi uskoro. Bas je poceo nenormalno grist u zadnje vrijeme. Sve, ali sve sto mu se nadje blizu. Samo zine i ide redom 😂😂 uspio je sad uhvatit i onu gumu, pa gricka. Al prsti su mu najdrazi. Njegovi, ciji god 😂 kad smo bili kod pedice 17.12. rekla je da nista jos od zubica, ali nije tad jos toliko ni grickao sve. Bumo vidli..
Ja mislila da ce mome zubi prije mjesec dana pa nista od toga. Nocas smo se budili milijun puta. U placu. A nis. Sve i dalje oteceno, ali nema tih bisera 🤣
Sortiraj odgovore
Najstariji