Ljetne Bebe 2022 🌞🌊🤱🏻

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sunchica555
    06. Kolovoz 2023. 09:03

Burito, da eto svaka beba je za sebe, nema pravila. Moja otkako je na godišnjem samo bubri, mislim da se čak previše deblja, al trudim se davat joj samo zdravo, bas je mali gurman, pojede svoje i ako slučajno netko jede za stolom poslije hoće ona i malo toga probati, a ne znam di joj više stane. Paše joj sve od poriluka do mahuna, kelja, mesine sve vrste, voća, žitarica, ribe, lignje joj dala isto prolazi. 
    Mi čak i nismo išli tom metodom, nego klasika krenuli od kašica, al evo mala mete sve što joj je na putu, osim mlijeka 

• Burito
    06. Kolovoz 2023. 11:02

Tinchy, procitala sam knjigu 'Born to eat' koja mi je bas bila otvaranje ociju. Nisam puno mislila o toj metodi osim da bi htjela pocet s komadima i to je to. No tamo sam nasla more neocekivanih stvari. Opisano je da je kriticno razdoblje bebe za upoznavanje novih tekstura do devetog mjeseca. Ako se upoznaju sa raznovrsnim teksturama do tada, cesce lakse prihvacaju nove oblike hrane i raznovrsna jela u starijoj dobi. Takodjer je opisano kako dijete na ovaj nacin samo regulira koliko i sto jede i nauci slusati svoje tijelo. Ideja je da samo odluci kada ce stati i sto izabrati bez da mi sa strane vazemo jel to bilo dovoljno ili ne, i bez da mu nudimo jos onu jednu zlicu pa gotovo :) Na taj nacin razvijaju zdrav odnos prema hrani i svom tijelu. Takodjer, po tome mi nebi trebali pomagati u jelu. Fakat mi se svidja taj pristup, al zbilja je bilo izazovno u pocetku. Ja sam joj nudila pribor od prvog dana, i sada ga ona vec prilicno spretno koristi, al na sta je to licilo prije ajme meni. Rukama je naravno uglavnom jela, al cesto bi posegla i za zlicom. No oni su sa 6 mjeseci toliko jos nespretni, da se stvarno trebaju dobro potruditi da nesto stave u zeludac. Tak da nekad treba snaga volje da se ne uskace :D A nekad ostanu i gladniji pa bude nervoze, vise cicanja, al po meni isplati se svega. Ima super zlica od kojih poceti sa 6 mjeseci, pa zlice na koje preci sa cca 8, pa sa godinu. Takodjer treba prilagoditi tanjurice i hranilice.Vecinu stvari bi ionako kupili, samo treba gledati da je zgodno da beba jede sama. Osim u knjizi nasla sam i profil jedne zene na instagramu po kojoj i danas kuham :) Tako da smo mi zapravo svi malo promjenili nas meni kako bi se uskladili da svi jedemo isti rucak. I stvarno je to bila super stvar :)

• Burito
    06. Kolovoz 2023. 11:02

Sto se namirnica tice, sve sam uvodila od 6 mjeseci. (Osim meda, secera, soli i kravljeg mlijeka u smislu napitka). Alergene jadan tjedno. Mislim da nam je jaje bilo prvo i s time se dobije more mogucnosti za nove recepte. Nisam isla metodom jedna nova namirnica dnevno (za nealergene), nego po par njih. Tako da je od prvog dana to bio cjelovit obrok. 
    Sada postoji i nasa knjiga od nutri.mame 'Beba za stolom' i vjerujem da je teorijski dio priblizno jednak. Recepti su u svakoj knjizi malo drugaciji, logicno :) Ja sam si za Born to eat otvorila mjesec dana triala na scribdu pa procitala, jer zapravo nisam bila ni sigurna hoce li mi se sve to svidjeti :P
    I za secer je pokazano da djeca imaju prirodnu preferenciju prema slatkom. No ako se seceri i zasladjivaci izbjegavaju do druge godine (tu ne ubrajam voce i to, vec bas dodavanje sladila u jela), ta se preferencija  moze promjeniti. Tako da smo mi odlucili probat zgurat da do druge godine ne zasladjujemo. A sad, vidit cemo kolko je moguce to izbjec danas kad su klinci sa svih strana obasipani slatkisima, cokoladicama itd.
    Uglavnom ja preporucam, mi smo prezadovoljni. Al opet, ne odgovara to svakom, neko kombinira, neko uvodi samo kasice...dok su svi sretni to je onda prava stvar:)

• Burito
    06. Kolovoz 2023. 11:09

Ako te zanimaju profili, ima 'kidfriendlymeals' na instagramu. Ona ima i web stranicu: mjandhungryman. Meni je to najbolji profil ikad:) Takodjer nudi i vodic kroz tih prvih tri mjeseca hranjenja, sa receptima, planiranjem shoppinga itd. I videa njene bebe kako je to jela. No malo je skuplje to kupiti, mi smo se snasli i bez toga. Svasta korisnog objavljuje i ovako.
    sunchica, e tak je i kod nas, meni je to presimpa :) Isto se zna i prebaciti na bratov tanjur 

• Tinchy300
    06. Kolovoz 2023. 13:29

Hvala Burito. Mene je bilo strah gusenja pa nisam htjela krenuti sa takvim nacinom prehrane. Vidis mislim da kasnim sa time da jede sama zlicom. Jede prsticima, a zlicu gura u usta i zvace hahahah. Mislim ima godinu dana. Da li bi trebala vec sada jesti sa zlicom 🤨

• Burito
    06. Kolovoz 2023. 14:59

Nije nikad ni prekasno ni prerano. Ako ti njoj nudis zlicu svoj si posao obavila. Ostalo ona odlucuje:) Al super je kada skupa jedete pa ima tebe za modela kak se jede. A ima uvijek i poglavlja o gusenju i razliku od gag refleksa i kako to prepoznati. Ja mislim da moja intervencija nije nikad bila potrebna, u magli mi je samo jedna neka polusituacija koje se prav ni ne sjecam. S njom nemam ni strah kad jede gluposti s poda. Sada to dobro to kontrolira i kada dodjem do nje i trazim da pljune, poslusa. 

• sunchica555
    06. Kolovoz 2023. 17:57

Burito svaka čast da si imala živaca nuditi žlicu već tako rano, ja nudim al povremeno, kuzi već kak se stavlja u usta i sve ali je još prilično nespretno, ja priznajem nemam živaca za to, posebno da mi završi na podu sve što sam joj skuhala, ajoj, ponudila bi. 
    Ali imaš pravo sada će ti biti top kad je samostalna u hranjenju.
    Moja će u montessori pa se nadam da budu i tete pripomogle.😆 A valjda ko roditelj neke stvari staviš pod prioritetne da "sredis" a neke su ti manje prioritetne. Meni je bilo važno da sredim uspavljivanje i spavanje i mislim da sam na to sve zivce gubila pa mi se nije još sa žlicom i hranom dalo baviti jer je ona užasno nervozna i zivcana ako je gladna🤣 a jela je ovako dobro, a bude naucila i toja svojoj ionako kolko god da stavim sve pojede😅nema onog još samo žlicu,  moram joj brzo vodu uvalit da ne "žica" jos hrane

Crazypeach
    06. Kolovoz 2023. 19:16

Meni se to nekak nije dalo.... isto valjda nemam živaca za to. Pogotovo za početak,zvuči zahtjevno-ali vjerujem da je super> kad ti uđe u neku naviku. Zvuči sigurno prirodnije od "ajde još jednu žlicu" za mamu ili tatu iako smo krenuli s kašicama moj pokazuje interes i želju da jede samostalno. Neke stvari mu dajem da jede sam i u redu se služi s priborom ALI kod juhe povlačim crtu. Oni to sve u vrtiću uče. Tete im pripomažu ali uglavnom je naglasak da djeca jedu sama. Nek njima maže

• Burito
    07. Kolovoz 2023. 01:06

Ma da, to fakat treba zeljet jer nered je stvaran. Bacanje hrane takodjer. Ja uvijek nakuham da ima i previse pa sam spremna na to da ona moze pobacat, a ja uvijek imam jos ako zatreba. No sad je vec stvarno bolje. Al kak velite, ovisi kaj ti je prioritet, nama je hrana zbilja pri vrhu. I prije braka smo mm i ja voljeli zajedno kuhati, uzivati u hrani, proucavati to... Tako da nam je ovo samo bio nastavak. Za zlicu mi i nije bilo pretesko davati joj. I malcu sam davala od prvog obroka, a on je bio na kasicama. Tak da sam znala sto ocekivati

Mala nam se pocela opasno pustati da samostalno stoji, danas cijeli dan pokusava. Braco joj bio sav uzbudjen pa navija. Bas su mi dobar tandem Ja inace odbrojavam dane do mora, zbilja ne mogi vise docekat. 

Crazypeach
    07. Kolovoz 2023. 07:32

Super da stoji  joj blago tebi,za nas je more za ovu godinu vjerojatno završeno. Bili smo 3 tjedna,ali je osjećaj kao da smo bili tjedan. Klinci su bili odlični. Preko vikenda mi se neda jer ispada da si dole onda samo jedan dan, kad se mogu vikendi spojiti onda je gužva na cesti i tak... 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.