Hehe cure, vi onda sljedeci vikend…ja sam planirala oko drugog cetvrtka - 25.5 mi je bas lijepi datum, ali i 1.6. nije los 😂
Mene tješi ono što si ti jednom napisala da ako prenesem da ću slijedeće godine biti dulje na prodiljnom
Haha daaaa...gleda se datum stvarnog poroda, a ne termin, ako se prenese. Tak mi je i sestrična imala slučaj 😂
Lagerha i meni je tak isto pisalo ono prije, a zašto me nije slala nemam pojma…i ja sam 0+. Danas imam pregled na Sv Duhu i doktor mi je rekao da mu napomenem za krvnu sliku zbog epiduralne. Sumnjam da bi unutar toga bilo i ovo o čemu pišeš…
To se ne treba raditi zbog epiduralne... Ja bih slijedeći put rekla doktoru i to: "da me nisu slali u transfuzijski zavod u 8. mj. trudnoće". Čisto za svaki slučaj. Evo što piše poliklinika Harni:
Određivanje prisutnosti antieritrocitnih protutijela u majčinoj krvi obvezni je dio antenatalne skrbi trudnica.
Ovaj test (indirektni Coombsov test ili antiglobulinski test) obavlja se kod prvog pregleda trudnice i određivanja krvne grupe, a potom se kontrolira kod Rh pozitivnih trudnica u 32. tjednu trudnoće. Kod Rh negativnih trudnica druga pretraga obavlja se u 24. tjednu i treća pretraga u 32. tjednu trudnoće.
Ukoliko ova pretraga ukazuje na prisutnost antieritrocitnih protutijela u titru višem od 1:8 i ovaj titar raste napredovanjem trudnoće, postoji sumnja na hemolitičku bolest fetusa.
U ovakvim slučajevima radi se amniocenteza i određuje razina bilirubina u plodnoj vodi. Po potrebi punktira se pupčana arterija (kordocenteza) i određuje razina hemoglobina i prisutnost anemije u fetusa.
Fetalni hidrops nastupa kod pada razine hemoglobina ispod 40 g/l. Već nakon 20. tjedna trudnoće može se u specijaliziranim centrima poduzeti intrauterina transfuzija kompatibilne krvi. Količina krvi koja se transfundira varira između 40 i 120 ml, ovisno o stadiju trudnoće i veličini fetusa.
Liječenje se obično ponavlja svaka 2 tjedna do navršenih 34. tjedna trudnoće, kada se trudnoća dovršava carskim rezom.
Niti kod jedne druge bolesti u trudnoći nisu postignuti tako dobri rezultati kao kod Rh inkompatibilnosti. Redovita antenatalna skrb, ultrazvučni pregledi i određivanje bilirubina u plodnoj vodi, kao i porod ovisno o stanju fetusa i visini trudnoće snizili su pre- i perinatalnu smrtnost djece kod Rh inkompatibilnosti na 0.05 - 0.1 promil.
Bas cu pitati danas, hvala ti...budem to napomenula da znaju just in case
VI ste se svi baš navadili krvi. Ja sam vadila 2 puta na početku i nedavno jednom ali zato sto sam imala neku upalu. JOs me nije slao na Ogtt, čini mi se da niti neće.
NIkad nisam mogla niti darivati krv jer sam uvijek imala oko 50 kg.
Dobila sam Fisher price mobil za krevetić na kojem se može upaliti samo da svijetli, nadam se da ce biti dovoljno , meni se čini malo slabo svjetlo.
E da kupila sam onu kantu za pelene, platila sam ju 85 kn u Mulleru sa jednom kasetom. ( 99kn i popust bon 15 %). Ako mi se i kasnije ne bude dalo kupovati nove kasete mogu ju koristiti kao običnu kantu. Baby vac vam je isto najjeftiniji u Mulleru, barem što sam ja nasla. Tamo je redovna cijena 99 kn.
Jeste li kupili toplomjer? Meni to jos treba i ne znam koji bi
Lagertha, apropo tog drugog vađenja u Petrovoj, nije me slala ginica, dala mi je samo željezo na svoju ruku i bok. Makar mi je na onom prvom nalazu pisalo da se ponovi krvna slika u 8.mj trudnoće. Inace nemam problema sa željezom, bas naprotiv, uvijek mi je cak dosta visoko, ali ok obzirom da cu na porodu i poslije zbog lohija izgubiti dosta krvi.
U vezi darivanja krvi, moraš imati minimalno 55kg zbog toga sto je osobi s tom tjelesnom težinom 450ml krvi prakticki 15% ukupne krvi. Svima uzimaju 450ml pa nije isto ima li osoba 55kg (zena) ili 100kg (muškarac)…muškarcu od 100kg je 450ml mozda 8% njegove ukupne krvi. Nadalje, potrebno je vrijeme da se ta uzeta količina krvi obnovi, zato zene mogu rjeđe dati krv jer je njima 450ml veci postotak nego muškima. To kod mene nikad nije bilo 3x godišnje jer se mora poklopiti sredina ciklusa ( nekih 2tj iza menge), željezo tj hemoglobin mora biti super, tlak također, tako da se meni potrefi oko 1-2x godišnje da mogu darivati. Do sad sam 18x dala krv, od svoje 18-te god, a 6x su me odbili zbog niskog željeza.
U Petrovoj se ne gleda željezo, bar mislim. U studenomsu mi radili pretragu na krvnu grupu (ja sam 0+) i pisalo je da u palzmi nisu nađena antieritrocitna protutijela te da je indirektni antiglobulinski test negativan. Na tom nalazu je i žig: "Molimo kontrolu u 8 mjesecu trudnoće" pa me moj gin posalo još u ožujku i tada sam dobila samo jedan nalaz da je taj indirektni antiglobulinski test i dalje negativan.
Ovaj test otkriva da li se u serumu trudnice nalaze antieritrocitna antitijela koja mogu uzrokovati hemolitičku bolest novorođenčadi (stanje je u kojem antitijela iz majčine krvi koja su prošla kroz posteljicu razaraju eritrocite fetusa).
Radi se još jednom u 8. mjesecu trudnoće i kod rh pozitivnih majki zato što postoji mala mogućnost da se i kod njih pojave ta antieritrocitna antitijela, a kad se to desi i ako se ne zna to može rezultirati smrću bebe na žalost.
Lagertha, to se ne mora biti nataste? Cini mi se da je tako pisali kod njih tamo, ali da provjerim vec kad si bila...
Mrva, ne treba biti na tašte.
Carmen012, ja sam kupila za 93 kn Baby Vac u Bubamari, jučer je bilo 15% popusta, inače imaju 13% utorkom za trudnice... ali ok, nije to neka razlika u cijeni Vjerojatno će opet biti i većih popusta.
žene, jeste razmišljale o njezi u slučaju epiziotomije? kod nas u osječkoj bolnici je praksa rezanja međice kod prvorotkinja a nigdje nisam pročitala kako kasnije njegovati ranu?
Sortiraj odgovore
Najstariji