Jos sam u komadu..
Da, vise onako plinovi. Ali vecinu dana sam prelezala jer su mi bolovi i pritisak na ledja i trbuh dolje dosta jaci dok sjedim...
Idem sutra na amnioscopiju pa cemo vidjet, ali mislim da jos nista od toga...
I da, dr mi je rekla da za vrijeme trudova trbuh bude kao kamen... A ja vecinom osjecam da je stalno tvrd, odnosno, bas bebicu, njene koscice kad je velika.
O, moj Bože pa ja stalno imam pritisak na crijevo i stalno...jel'te idem na wc. A možda je to i od Ferrum žvakaćih tableta (fujček).
MalaMuca-danas smo uplatili novce i sklopili ugovor sa Zakladom. Pa da ti ukratko pojasnim... dakle, možeš krv iz pupkovine dati za javnu upotrebu, ali onda je ti ne možeš koristiti za svoje potrebe kao niti za potrebe svoje obitelji. Ako ju pohraniš u banku krvi Ane Rukavina, ovisno o roku na koji želiš pohraniti matične stanice, plaćaš pohranu. Nas je čuvanje na 18 godina došlo 15 889 kuna. Također, na dan kada sklapaš ugovor (kod njih podigneš primjerak ugovora i odneseš doma, kada ga ispuniš, odlaziš u Zakladu i uplaćuješ iznos, a oni ti daju u kutiji pribor koji doneseš sa sobom u rodilište i onda ti vade krv iz pupkovine). Treba naglasiti da vama ostaju dva primjerka ugovora, od toga vi jedan morate odnijeti u rodilište sa sobom i onda vam sestra u rodilištu zadužena za uzimanje krvi iz pupkovine vadi krv koja se dostavlja u Zakladu najkasnije u roku 24 sata od poroda. Najčešći je slučaj da od svih matičnih stanica, nisu iskoristive sve stanice, ali je potrebno 30 ml za pohranu. Izvaditi će vam iz ruke poslije poroda dvije epruvete krvi za testiranje prikupljene krvi iz pupkovine na HIV, hepatitis A, B, C i sifilis. Ukoliko se pokaže da su stanice neiskoristive ili zaražene, onda se uništavaju, njima ostaje iznos od 4500 kuna (moraju se i oni osigurati), a vama se vraća ostatak uplaćenog iznosa. Može se dogoditi u 3-5% slučajeva da dođe do bakterijske kontaminacije uslijed uzimanja krvi iz pupkovine. Nikome nisu iskoristive sve uzete stanice, ali se nadam da će biti veliki postotak iskoristivosti. Također, mogućnost da nakon 10 godine vaše stanice budu u Zakladi su 85% (misli se na to da ne daj Bože, dođe do zatajivanja sustava obrade itd.). Zaklada se nalazi na Rebru, idete u podrum (kao da ste u kotlovnici, zbilja jezivo). Otiđete iza ulaza za hitne intervencije, dakle zaobiđete ga, ali pitajte tamo, sve će vam znati reći.
Zaboravih napisati: ako svoje matične stanice pohranjujete za javnu nabavu, ne plaćate nikakve troškove.
Čekaj...ak pohraniš besplatno ne možeš koristit za svoju bebu i svoju obitelj?
Ne možeš, jer besplatno pohranjuješ jedino ako daješ u javnu pohranu, onda je to dostupno svima, ali tvojoj obitelji i tebi ne. Da biste mogli pohraniti za sebe i potrebe svoje obitelji, onda morate pohraniti u Zakladu Ana Rukavina i platiti...imate rok čuvanja od dvije, tri, 18 godina... i možete platiti u ratama, s time da vam se ne računaju kamate!
Vidiš...nama to nisu rekli bili na tečaju kad su govorili o zakladi....ma joj...puno mi je za privatnu pohrabu platit...kolko god to bilo super...ali opet...samo smo na plaći od dragog od sad pa nadalje (meni ugovor ističe par dana nakon otvaranja porodiljnog) a njemu plaća kasni i nikako nije redovna....iako bi bilo dobro za zlu ne trebalo al opet...
Znam, skupo je to! Ali vi možete pohraniti za javnu upotrebu, a ako tvoje stanice ostanu pohranjenje, odnosno ne nađe se osoba kojoj odgovaraju, opet ih ne možeš zadržati za sebe. To je za svakoga, ali tebe ne. Ali ako se pohranjuje za osobne potrebe, onda se plaća. Ne znam koliko bi koštalo da pohranjujete na rok od 2 godine... ,oram pogledati u papirima pa ako je cijena prihvatljiva... možete i na rate plaćati, bez kamata.
Pa ajd to ne bi bilo loše...al opet ....šta i dragi kaže...možda nije loše dati i za javno korištenje...ono...dobro se dobrim vraća
Sortiraj odgovore
Najstariji