Schinin nadam se da cemo oko uskrsa popit kavicu :) u 12.mj nismo tu jer idemo za hr ako sve bude uredu naravno ako bog da. :)
Sto se tice DHA ja prva 3mj pijem elevit onda nakon 3.mj elevit 2 koji sadrzi DHA gin mi je takoder rekla da je to jako vazno :)
Folnu sam pila mozda cca 2 tjedna i prestala jer mi je stvarala odvratne mucnine i promjene raspolozenja.
Tetta 55 ja vec mj dana ne jedem skoro nista jer nemam apetit. Tako sam i u prvoj trudnoci, izgubila 5kg u pocetku. Nista mi se nije jelo tu i tamo malo voca i neki sendvic kroz dan. Al zato ne mogu zapocet dan bez cokolade hehe
A dane provodim vecinom lezuci haha muz ode radit, mali se igra na podu ili u gajbi a ja lezim i gledam haha
Veks dobrodosla :) bas me je ganula tvoja prica, i ovo vam je sigurno najbolji poklon za vjencanje :)
Netko je spomenuo ciste. U prosloj trudnoci sam imala dosta veliku cistu, gin je rekla da to zna bit normalno na pocetku i da ce otic sama kako trudnoca bude isla i tako je i bilo :)
https://www.livestrong.com/article/375305-what-are-the-benefits-of-folic-acid-after-12-weeks-of-pregnancy/
https://www.samanthagilbert.com/dangers-folic-acid-supplements-pregnant/
https://www.google.hr/amp/s/klokanica.24sata.hr/amp/trudnoca/kako-folna-kiselina-nakon-prvog-tromjesecja-steti-bebi-9472
ufff jesi mi dala zadacu od 5 sati ujutro citam studija (naravno sa prekidima
) dakle studija na koju se referiraju prvi i zadnji link je radjena na ovcama, koje nemaju bas exaktno isti metabolizam kao ljudi, osim toga nisu dobivale samo folnu (koja je ljudima preporucena 400-800 MIKROgrama, ovce su dobivale 300 MILIgrama, dakle dosta vise) nego komplex razlicitih substanci i to su napravili kontrolnu grupu, grupu model intrauterini usporeni/zastoj u razvoju (IUGR) i intrauterini zastoj/usporen u razvoju koji je dobivao suplemente...treba reci da nije bilo velike razlike u grupi IUGR sa ili bez suplemenata, tako da samo na osnovu te studije "okriviti" folnu za nastanak alergija i astme je malo nedovoljno. s druge strane ima studija koja pokazuje da uzimanje folne, ovaj put u misevima, sprecava prijevremeni porod u slucajevima inflamacije.
studija na koju se referira Samatha Gilbert nije randomizirana, drugim rijecima ne zna se ni ko pije, ni ko placa. oni su uzeli prilicno veliki broj zena iodnosno djece, sastavili grupe sa smetnjama iz autisticnog spektra i bez i pitali mame jesu li uzimali kakve suplemente, nije definirano, koje, koliko itd. doci do razlicitih suplemenata u USA nije nikakav problem, kako vi u HR kupujete zvake tako se ovdje kupuju razliciti medikamenti i vitamini, u supermarketu... i puno njih misli kako uzimalje tih svakakvih pilula je zdravo, ono hrani se iz konzerve, nije vidjelo svjezeg voca i povrca ali se uzme saka tableta...tako da ko zna sto su te zene uzimale...osim toga uzeta je "siromasnija" populacija, grubo zvuci ali ovdje u toj populaciji ima masa drugih risikofaktora i za alergije i za astmu. i sami autori kazu da bi se rezultati mogli uzeti kao nekakav trend koji trazi daljna istrazivanja, niposto kao cinjenica.
I na kraju razlicite metaanalize nisu pokazale neki postotak stetnosti uzimanja folne i nakon 12tt
facit: ne zelim te nikako na nista nagovarati, vec sam rekla na svakome je da odluci sto i kako, moje misljenje je da benefit folne daleko prevazidjuje moguce rizike, tako da ja ostajem pri mom kombipreparatu koji je sadrzi (i u prvoj T sam tako)
vazi Pandice, javim ti se
dobrodosle nove cure, skolsku trudnocu vam zellim
dame koje dolazite s pregleda cestitke nek tako i ostane
Schinin znam da ima i ostalih istrazivanja koja kazu da ju je dobro piti iza. Ima raznih istrazivanja i s razlicitim uzorkom.
Nisam medicinske struke pa da sam skroz detaljno upoznata s tematikom.
Moja ginekologina je rekla mi da obavezno do 12 tj, a iza a nema smisla. Prijateljici je isto tako prebacilo je bilo na neki dodatak s manjim udjelom folne.
Bude li mi krv ok ja iza mislim samo Mg pit. Jako se zdravo hranim. Dva kuhana obroka s povrcem. Ujutro voce i zobene. Riba dvaput tjedno i skoro nikad rafinirani seceri i jednostavni ugljikohidrati.
No kad mi nestane ovog Pre mama mislim uzet Elevit. Nasla sam na par strana da je on od dodataka u idealnom omjeru za trudnice i da se jedini vodi kao lijek, a ostali kao dodaci prehrani.
Evo mene s pregleda. Cula sam srceko ❤ veliki smo 0,9 cm i po uzv je trudnoca tjedan dana manja nego po zm tako da smo pomaknuli termin na 12.10. A i sama sam znala da mi je ovulacija kasnila nekoliko dana. Jos uvijek se na uzv vidi sitno krvarenje pa nastavljam s utrogestanima i zbog toga kontrola za 3 tj. Uglavnom, sretni smo zbog malog ❤ i polako guramo dalje 😊
Jupyyyyy, čestitam 😀, u kojem si sad tjednu?
Hvala… po zm bih trebala biti 7+4, ali po uzv sam 6+5 i tako mi je zapisano u knjizici 😊 Dobila sam i uputnicu za vadenje krvi. Drzim svima fige da cim prije cujete svoja mals ❤
Pitala sam te za tjedne čisto radi usporedbe, kod mene je bilo 7+2 i 11 mm, znači da smo školski primjeri 😀😄😀
Joj kako smo se poredale sa pregledima, srcekima i terminima. I meni je pomaknit za 4 dana znog duzeg ciklusa... tako da je termin po uzv 4.10. Bilo bi super ako netko cita sa kompa pa da slozi neku tablicu sa svima nama i terminima jer nas je vec dosta na popisu. Vidim dosta borbe oko vitamina i prenatala. Ako cemo citat svaki posebno na trzistu, svaki je najbolji. Nitko nam nikad nigdje nije objasnio da mi mozemo piti folacin, ali mozda uopce nemamo enzim koji ga razgradjuje. Ali ima poseban oblik folne kiseline koji svi razgradjujemo koji se nalazi u odredjenim prenatalima. Ako cemo iskreno, do 8.tj bi se trebala zatvoriti neuralna cijev i dotad je dosta piti folnu. A ostali vitamini nikad ne stete bez obzira na svu silnu dobri prehranu, jer vjerujte mi nikad ih dosta u organizmu. Mene muci kad citam po aplikacijama, pa navode duljinu ploda po danima. I sad npr meni kaze da bi plod trebao biti duljine cca 0.6cm a jos prosli tjedan je bio 0.93 cm... kakva je kod vas situacija?
Joj kako smo se poredale sa pregledima, srcekima i terminima. I meni je pomaknit za 4 dana znog duzeg ciklusa… tako da je termin po uzv 4.10. Bilo bi super ako netko cita sa kompa pa da slozi neku tablicu sa svima nama i terminima jer nas je vec dosta na popisu. Vidim dosta borbe oko vitamina i prenatala. Ako cemo citat svaki posebno na trzistu, svaki je najbolji. Nitko nam nikad nigdje nije objasnio da mi mozemo piti folacin, ali mozda uopce nemamo enzim koji ga razgradjuje. Ali ima poseban oblik folne kiseline koji svi razgradjujemo koji se nalazi u odredjenim prenatalima. Ako cemo iskreno, do 8.tj bi se trebala zatvoriti neuralna cijev i dotad je dosta piti folnu. A ostali vitamini nikad ne stete bez obzira na svu silnu dobri prehranu, jer vjerujte mi nikad ih dosta u organizmu. Mene muci kad citam po aplikacijama, pa navode duljinu ploda po danima. I sad npr meni kaze da bi plod trebao biti duljine cca 0.6cm a jos prosli tjedan je bio 0.93 cm… kakva je kod vas situacija?
Sad sam baš išla gledati te tablice, u svakoj piše drugačije, po tim tablicama kod mene nije niš dobro, a po doktorima sve super (2 različita ginekologa), u tablici piše za 12 tjedan da bi trebalo biti 65mm, a kod mene je bilo neki dan 38mm što po uzv odgovara 11+1, što je za 2 dana veća trudnoća od izračuna moje ginekologica, u četvrtak idem na pregled opet pa me baš zanima kaj bu rekla, više mi niš nije jasno 😱
Evo našla sam na plivazdravlje.hr mjere koje kod mene odgovaraju onome što ginekolozi kažu. Znači da punih 11 tjedana veličina ploda je 35mm, kod mene 11+1 je bilo 38 mm. Tako da mi je to najpozdanije ispalo. Kakva je situacija kod vas????
Sortiraj odgovore
Najstariji