Cure samo mali upad, vidjela sam Nikita da te brinu dani +/- i dimenzije bebe... Ja sam imala transfer na 15 dc, i to je bilo u redovnom ciklusu. Svi su mi računali po ZM datum termina i mene su zbilja bilo trudovi uhvatili tocno na datum termina. To doduše neka pravila. No da te ne zbunjuje i straši, mene je to u početku jako u prvoj trudnoći brinulo. Sve dimenzije bebe +/- 2 tjedna su uredne, oko 20tt ih pocinju pratiti na svakom uzv i vode brigu praktički da beba bude unutar toga, naročito štoviše tjedni odmiču. Meni i u prvoj trudnoći i sad se ponavlja isto trudna sam recim 35+6, ali bebina glavica je manja 34+2, trbuscic je 34+6, a noge odnosno bederna kost je 37. To je sve normalno. One mjere koje tamo pišu sa rezervom uzimaš nije to doslovno tako i da mora biti u dan točno. Genetska predispozicije je tu isto bitna. Mene je uvijek mucio taj trbuscic tanki, ali vidjela sam na prvoj bebi da nema smisla se brinuti, bitno da beba prati taj svoj razvoj. Ne sad da je na ovom uzv 2 tjedna veća pa na drugom 2 tjedna manja. Tako i kad rodiš, pp pravilu pedijatar prati percentile i bitno da je beba unutar svojih percentila. Moja kcer recimo nije dobilala na početku nista 200 gr mjesecno al je rasla po 4 cm. Srećom pedi je starija vec iskusna i nije radila drami, dok patronazna mlada koje je dolazil je digla bila frku da moramo u bolnicu. Tako da ima toga sto te jos moze stresirati, ali samo znajte da te mjere nisu crno na bijelo tako i da odstupanje je normalno posebno ako se ponavlja od kontrole do kontrole. Problem je i ako beba naglo pocne rasti tj dobije previše u mjesec dana ili uopće ne dobiva. I one grame na uzv nemoj uzet bas za ozbiljno. Tu isto znaju fulati, tocnost u kasnijim tjednima je +-350 grama. Kcer bila procijenjena u 39 tt na 4 kg, rodila se sa 3.1 kg.
To ti sve pišem i ostalim koje nemaju iskustva jer znam koliko je mene to pojelo u prvoj trudnoći i brige dalo. Datum poroda do praktički kraja mogu mijenjati to je okvirno samo da znaju kad što od pretraga je najbolje raditi, a svaka pretraga ima areal da se radi unutar nekih 2-4 tjedna.

I ako može još jedna sugestija, vama su bebe jesenjske pa se rapsitajte o cijepljenju za hripavac. Jako je opasan za novorođenče, do 3 mj bebe nemaju nikakvu zaštitu od hripavca, a u Europi je trenutno velik broj zaraženih. Ja sam se cjepila, cjepivo je sigurno za trudnice a preko posteljice beba dobije antitijela od vas. Posljedice mogu biti grozne, većina malih bebica bude hospitalizirana ako se zarazi, a kod beba se jako teško otkriva zaraza tj simptomi jer oni nemaju jos razvijenu mogućnost kasljanja, nego samo prestaju disati. Osobno sam imala hripavac prije 10 godina i bila u bolnici, pa sam zato dobila i preporuku, a nakon istraživanja svih za i protiv odlučila se cijepiti. Uz to kcer je vrticanka i lako može donijeti to doma pa jos jedan razlog više mi je bio da se cjepim.
Evo jedna preporuka ovako sa strane, dobronamjerna. Da ne bi neko mislio da zagovaram nešto, već samo svoje iskustvo prenosim i upozoravam, jer trenutno jako mali broj trudnica u hrv dobiva preporuku za to od ginekologa, dok u nekim zapadnim zemljama ide cijepljene trudnica po difoltu.

Jana1993 ajme divno, dečkić, čestitam, dobro došla u naš klub mama’s boys. 🤭💙
Clo sretno danas, uživaj na uzv. 😍 Ja sam u Poliklinici IVF dobila 4D fotkice, ali ne i video. To je meni doktor ovako sastrane napravio, nije da sam baš došla na 4D pa je tu maybe razlika.
Grizli puno ti hvala što si se javila, baš si me umirila. ❤️ Moram priznati da ja već danima čitam vašu temu Ljetne bebe (trenutno na cca 650 str.) i naučila sam jako korisne infose, koje sam planirala i ovdje prenijeti kad pročitam do kraja temu. Definitivno sam vidjela i kad ste pričale o cijepljenju i baš danas sam opet mislila tamo upasti da pitam jel se to preporuča i jesenskim trudnicama? Spominjale ste hripavac i RSV, i zanima me u kojem rasponu tjedana trudnoće se treba cijepiti?

👰🏼♀️Endometrioza IV, adenomioza, 🤵🏻♂️OK.
2009–2021: 3 operacije (3 LPSC + resekcija crijeva).
2014-2020: 1 AIH, 8 IVF postupaka. ❌
02/25 Stimulirani IVF – 1 blastica, 0 ❄️.
03/25 beta 9 dnt 181, 11 dnt 497,9, 13 dnt 1.136,1, 17 dnt 6.559,5.
04/25 6+4tt ❤️
05/25 Panorama 12tt ✅ 💙
Clo sretno danas, uživaj na uzv. 😍 Ja sam u Poliklinici IVF dobila 4D fotkice, ali ne i video. To je meni doktor ovako sastrane napravio, nije da sam baš došla na 4D pa je tu maybe razlika.
Hvala ti dragaaa 💙 Kako su ženice nahvalie GynaeArs, baš sam im se javila. Koliko vidim imaju i 5D 😍 pa ću tamo obaviti možda kroz tjedan - dva. Kad već danas idem na pregled, taman da lakše preživim do sljedeće kontrole hehhe
🙎🏻♀️30 ❤️ 👦🏻33
💙 25.8.2025. U 3:30 💙 palčić Otto 💙
Nala48 ja sam bila u bolnici na anomalyu, trajalo je par min, dobila sam dvije sličice u 2D.
Bila sam i privatno napraviti rani anomaly, dobila sam par sličica ali ne u 4d jer stvarno nismo uspjeli uloviti malca da ne izgleda kao alien 😂
Grizli i ja sam bacila oko na ljetnice i isto vidjela da se spominje cjepivo za hripavca. Neću se ponavljati, i mene zanima sve što i Nikkittu 😁

Nikkitta doktori najbolje znaju. Ako je veći rizik za tebe i bebu da rodiš vaginalno onds neka bude carski. Mogu ti samo reći da nije toliko strašno kako možeš pročitati,ako čitaš 🤣 je da imaš neko vrijeme osjećaj kao da će ti utroba ispast van pa se automatski držiš dolje za trbuh i ranu,al prođe i to. Meni je trebalo što se dizanja tiče oko 2 tjedna da mogu ustati bez nekog velikog napora a do prve kontrole kod svog gina sa 6 tjedana PP sam bila ko avion i bez problema vozila auto,a inače nisam osoba koja nešto super podnosi rane rezova kojekakvih i dosta dugo mi je trebalo još od djetinjstva da to zaraste 😆
Što se hripavca tiče, ja sam se cijepila u prvoj trudnoći jer je termin bio u prvom mjesecu usred zime i to u 29TT jer je najbolje između 28 i 32 tjedana trudnoće,al ovaj put neću jer će biti još vani toplo,neće krenuti sezona gripa, a realno,ako netko zakači hripavac,može ga zakačiti i ljeti pa ti prenijeti bebi,tako da je samo poanta u tome da nikome sa simptomima ne daš blizu bebe tih prvih 3-4mj dok malo ne ojačaju. Muž će biti ionako doma s nama prvih mjesec i pol zbog očinskog,malena neće odmah u vrtić jer bi joj to bilo prestresno da ide samo na adaptaciju pa doma na “čišćenje” do poroda tako da će krenuti kad zatopli negdje 2-3mj i beba će ojačati već, a inače nitko neće sa simptomima blizu kao ni kad je ona bila mala.
Samo sam se morala javiti u domu zdravlja svojoj epidemiološkoj da nabave cjepivo ako nemaju i naručili me sukladno tjednima kada je najbolje jer treba bar 4 tjedna da antitijela prođu kroz pupkovinu i naprave zaštitu bebi

Inače ne znam kako vi. Ja danas prebijena ko mačka,gladna svako malo,trbuh me baš zna boliti ko da ću dobiti, al to zbog malene jer ne sluša pa moram poduzimati mjere i dić ju pa automatski zaboli. Još sada učimo spuštanje po stepenicama unazad jer smo unaprijed savladali i onda smo na konju. Treniramo i tutu za odvikavanje od pelena,nešto nam ne ide pa možda i odustanem,vidjet ću. Jako mi je težak današnji dan pa se nadam da je vama lakše 😂

Ana_ meni je ta tema riznica, baš je aktivna, ima više cura nego naša tema, i fora je čitati od početaka njihovih trudnoća pa sad kad su zagazile u treće tromjesječje. A savjeta i info korisnih stvarno puno. ☺️ Mislila sam u par postova ovdje sumirati da i kod nas na temi bude za sve cure koje ne prate ostale teme detaljno. Budem pitala cure jel im to okej da prekopiramo neke bitne infose.
Regina baš gledam, meni će ti tjedni biti baš u rujnu, pa ozbiljno razmišljam o cijepljenju, posebice jer mi je termin iza 20.11., pa tad već krenu gripe i covidi i svakakve beštije harati. Meni je dan danas okej, nemam nekih tegoba osim mučnine nakon doručka, ali muž je u gužvi radi posla i onda je nervoza u stanu, pa smo neku glupost jeli za doručak i eto muka. Srećom prošla je do ručka, kao i muževa strka, pa je sad laganini, odmaram, a kasnije planiram šetnju. Vjerujem da ti je teško s malom, koliko je sad stara? Toddlerica?

👰🏼♀️Endometrioza IV, adenomioza, 🤵🏻♂️OK.
2009–2021: 3 operacije (3 LPSC + resekcija crijeva).
2014-2020: 1 AIH, 8 IVF postupaka. ❌
02/25 Stimulirani IVF – 1 blastica, 0 ❄️.
03/25 beta 9 dnt 181, 11 dnt 497,9, 13 dnt 1.136,1, 17 dnt 6.559,5.
04/25 6+4tt ❤️
05/25 Panorama 12tt ✅ 💙
Curke, evo da se samo malo javim, u gužvi sam na poslu pa ne stignem sve detaljno pratiti, čestitam na curkama i dečkićima, dobrim pregledima, a onima koje moraju mirovati želim strpljenja 💪💪💪
Mi smo isto pobjegli u Dalmaciju malo, imam neku poslovnu obavezu pa smo odmah spojili godišnji jer ne znam hoću li se kasnije odvažiti na put. More je toplo i trudnicama se inače preporučuje plivanje, mi se kupamo na divljim plažama pa se nadam da je voda čista, skroz sam zatvorena pa ne bi trebalo biti problema...
Regina suosjećam s natezanjima s toddlericom, naša se hvala bogu prošli tjedan odviknula od pelena i baš je olakšanje 💪
Nikkitta ti si pitala za suplemente - ja pijem uz ručak Novalac prenatal, Oelovit D vitamin, Solgar vit C 500 i Tardyferon (sad svaki drugi dan jer mi je prva kutija odlično digla željezo) i pred spavanje Bio Kult probiotik i Biolectra magnezij direkt. Od sljedećeg tjedna uvodim Omni Biotic Pandu.
👩 1988 AMH 9,5 🧑 1982 Asthenozoospermia
4/21 Missed ab
10/21 ICSI ET 3-dnevni 💔, 12/2021 FET, 2/2022 FET 💔💔
3/2022 ICSI u prirodnom ciklusu, ET 2-dnevni 💔
4/2022 blagi stimulirani > AIH 💔
5/2022 ICSI, ET 2 2-dnevna, 2 🐧🐧, 9 dpt +, beta 11 dpt: 237, 13 dpt: 686, 6+0 ❤️, Qualified ✅ 🩷, 2/2023 stiglo naše ☀️
11/2024 FET 💔
1/2025 + spontana trudnoća, Panorama ✅ 🩵
9/2025 stiglo nam još jedno 🌞
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji