sto mali nema samopouzdanja neznaci da su batine krive,mozda su ga tukli a nisu mu objasnili zasto,a mozda mu se nisu dovoljno posvecivali,uvijek ga sputavali-´´ti si mali,sta ti znas´´i tako to.
sto grize nokte i to nema veze s batinama.svi mi imamo faze da grizemo nokte nenormalno pa dodje faza da ih negrizemo. moj muz grize nokte kad gleda nogometnu utakmicu,sto neznaci da ga je nekad netko loptom napucavao pa da mu je to sok.dajte molim vas,nemojte gluposti vezati uz batine.
koji god problem bio zakljucak je-E RODITELJI SU GA JEDNOM PLJASNILI PO GUZI PA MU OSTALE TRAUME.
danas roditelji od djece prave mimoze,imam primjera oko sebe kad vise djeca nesmiju ici autobusom do skole ako pada kisa,istopit ce se ko da su od secera.mora ih mama odvest autom i odnijet u skolu da ih kap kise ne dohvati. uskoro ce izaci i zakon o tome. kao i to pljesnes svoje dijete sto je zasluzilo i odmah bi ti ga oduzeli.
da se razumijemo,nepodrzavam nasilje,udaranje djece bezveze i samo zato sto je meni dan los,al nema nista lose u tome sto ce dobit cusku nakon sto mu 20 puta kazes NE TO RADIT.
Kad se udas iz ljubavi onda nedjeljom peres,peglas,kuhas.
A kad se udas iz interesa onda ides na manikuru,pedikuru....
Ajme kanite se zene! Njeno dite i njen izbor! Postoji li iko ode ko svom ditetu ne zeli sve najbolje? Svi mi odgajamo dicu onako kako mislimo da je najispravnije! Evo ja sam zakinuta za neke stvari ko dite al vodim se na nacin da svom ditetu ne napravim isto to vec da dobije sve ono sto je meni falilo! Stoga da je neko premlacivan u djetinjstvu te da mu je to tolika trauma, ne mislim bas da bi djetetu priustio istu tu stvar ako je iole stabilna osoba. Ja ne vjerujem kakav stav danas ljudi imaju o odgoju. Dica na ulici ne pozdravljaju starije, djecaci dobacuju vulgarne komentare curama koje su ih prakticki mogle rodit, rugaju se dici koja ne nose air max tene jer to je must have, nosaju mobitele od par tisuca kn, vise po fejsu itd, itd.. toga u nase vrime nije bilo! Znalo se da se postiva starije i da se moze dobit onoliko koliko situacija dopusta! Amo pustit dici sve s ovog svita jer su mali i ne razumiju. Mislin ako ce jedno puckanje po guzi ostavit nepovratnu traumu na dite onda stvarno u pm..evo nek se jave te istraumatizirane majke!
Dragi moji,moj komentar kao jednoj iskusnoj majci tri prekrasne djevojčice (srednja, osnovna škola i vrtićka dob) je da je ok tu i tamo dati po guzi.Pojašnjenje toga je da se djeci MORAJU postaviti granice do kojih smiju ići i nikako ih prijeći.Djeca se rode slobodna a na nama je da ih oblikujemo u ljude.Ako se postave meke granice zna se dogoditi da vam se djeca ponašaju kao djeca rastavljenih roditelja točno znaju kad i kod koga mogu provoditi svoje hirove.Zatko kad se jednom kaže NE to je za sva vremena NE.Koji put je teško to provesti u djelo.Koji put kazna ne pomaže.Koji put takvo ponašanje prijeđe u trans u kojem naše riječi ne dopiru do njih. Iz takve situacije koje nisu bile česte jedan puk po guzi u mojem slučaju budio ih je i odjednom su se moje riječi čule.Naravno da nisam za namlaćivanja, maltretiranja tomu slično.Mislim da moja djecu zbog toga nemaju traume već naprotiv imam dobro odgojenu djecu koja mi nikad nisu pravila probleme svojim ponašanjem.Danas primjećujem da su djeca sve manje odgojena. Primjećujem da roditelji samo pričaju a ništa ne poduzimaju naprimjer prijete im se nekim kaznama koje ne povode u djela i naravno da djeca to iskorištavaju i ponašaju se po principu je je samo ti pričaj a ja ću po svom.Vraćam se na gore rečeno. Granice se moraju postavit. Djeca to i traže od vas. Ako uspijete to postići samo razgovorom bravo za vas.Eto to je sve od mene.
Dragi moji,moj komentar kao jednoj iskusnoj majci tri prekrasne djevojčice (srednja, osnovna škola i vrtićka dob) je da je ok tu i tamo dati po guzi.Pojašnjenje toga je da se djeci MORAJU postaviti granice do kojih smiju ići i nikako ih prijeći.Djeca se rode slobodna a na nama je da ih oblikujemo u ljude.Ako se postave meke granice zna se dogoditi da vam se djeca ponašaju kao djeca rastavljenih roditelja točno znaju kad i kod koga mogu provoditi svoje hirove.Zatko kad se jednom kaže NE to je za sva vremena NE.Koji put je teško to provesti u djelo.Koji put kazna ne pomaže.Koji put takvo ponašanje prijeđe u trans u kojem naše riječi ne dopiru do njih. Iz takve situacije koje nisu bile česte jedan puk po guzi u mojem slučaju budio ih je i odjednom su se moje riječi čule.Naravno da nisam za namlaćivanja, maltretiranja tomu slično.Mislim da moja djecu zbog toga nemaju traume već naprotiv imam dobro odgojenu djecu koja mi nikad nisu pravila probleme svojim ponašanjem.Danas primjećujem da su djeca sve manje odgojena. Primjećujem da roditelji samo pričaju a ništa ne poduzimaju naprimjer prijete im se nekim kaznama koje ne povode u djela i naravno da djeca to iskorištavaju i ponašaju se po principu je je samo ti pričaj a ja ću po svom.Vraćam se na gore rečeno. Granice se moraju postavit. Djeca to i traže od vas. Ako uspijete to postići samo razgovorom bravo za vas.Eto to je sve od mene.
Najbolji mogući odg!
Bravo!:)
Ja sam Ivana Zovak i svoje dijete neću udariti po guzi.
Dalo bi se štošta reći na ovu temu. Smeta mi što gospođa koja ima veliku medijsku pažnju i doseg do čitatelja kroz svoju kolmnu promiče neprihvatljive stavove o odgoju djece.
Fizičko kažnjavanje djece je s razlogom i zakonom zabranjeno.
Trenutak udarca je slabost roditelja koji se ne može emocionalno iskontrolirati, a ne može se iskontrolirati jer mu njegovi roditelji krivim odgojnim metodama nisu razvili mehanizme za emocionalnu kontrolu. Loš se odgoj ovako prenosi s generacije na generaciju. Dijete će iz toga naućiti da se problemi rješavaju nasiljem i također će ostati emocionalno neizregulirana osoba.
#NePoGuzi
mene je u osnovnoj školi doktorica ošamarila, pred mojom mamom. i svi smo ostali u šoku ali djelovalo je. prijateljice su me uplašile cijepljenjem jer sam se ja zbog prehlade cijepila kasnije pa su vidjele priliku i imale vremena i ja sam se od panike izbezumila. šamar me vratio iz transa u kojem nikakve riječi do mene nisu dopirale i sve skupa je bilo gotovo začas. bez ikakvih trajnih posljedica na moju psihu a kod iste dr. sam i dan danas 20tak i više godina kasnije.
FLUFF je najbolje opisala današnju situaciju i ja se iskreno plašim kako će se moj dobro odgojeni, pristojni sin (i ne, to nisam postigla premlačivanjem ali koji puta je sigurno dobio po guzi ili prstićima ako je krenuo u nešto opasno) snaći među toliko djece koja ne znaju ni osnove dobrog ponašanja i misle da im je sve rođenjem dano i da su iznad svih već od malih nogu
Ruku na djecu dižu slabići i kukavice. Dijete se može sasvim lijepo odgojiti bez batina. Znam dosta primjera. A isto tako znam i primjera gdje su batine imale kontraefekt i stvarale agresivne i bijesne ljude. O batinama kao o odgojnoj metodi moglo bi se raspravljati kad bi ih se zaista primjenjivalo kao metodu a ne kao trenutačnu bijesnu reakciju ili gubitak samokontrole. Nikad još nisam vidio takav primjer, da netko primjenjuje batine kao metodu potpuno smireno uz objašnjenje da je to posljedica postupaka. Sve batine koje sam vidio da su djeca dobivala, uključujući i batine koje sam sam dobio kao dijete, bile su izljev bijesa ili rezultat gubitka samokontole roditelja. Djeca imaju ispade, izljeve bijesa jer se ne znaju nositi s frustracijama, a mi im trebamo biti potpora i uzor.
Djeca su ogledalo roditelja.
Citam komentare i citam dokaze zasto su vecina danasnje djece raspustena i neodgojena. Imam curicu od cetiri godine koju sam sama odgajala i puno puta su mi govorili kako je dobra i kako je lijepo odgojena. A odgojena je s puno muke i truda, puno strpljenja i volje ali i uz najvece strpljenje udarila sam ju par puta po prstima i guzi. I imala je kaznu na stolici od godinu dana. I nikad nije imala izljeve bjesa. Zato sto sam ju krenula odgajati od cetiri mjeseca kad je polazivala zamimanje za igracke i vec onda sam ju upoznavala s rijeci NE, ostro kratko i jasno. I kad god sam joj rekla NE istim tim tonom nikad vise to nije pokusala. Imam prijatelje koji tuku jako svoju djecu i gotovo svakodnevno i to mema nikakvog ucinka,djeca su nasilnici i tuku sa svojih 6 god roditelje i ostro sam protiv takvog odgoja sibom ili kuhacom. Ali mala packa po ruci i guzi ODGAJA djecu u prave ljude koji VOLE I POSTUJU druge osobe. I uvijek cu biti prije za takav odgoj nego za nikakav kakav danas prevladava i djeca postaju uzasna i nemoguca za suzivot.
Žalosno je što očito većina ljudi misli da su batine dobra odgojna metoda. Granice se postavljaju na drugačiji način, a ne udaranjem po guzi. Djecu tuku oni roditelji koji su nemoćni i koji nemaju drugih metoda i znanja o discipliniranju djece. Udariti dijete, znači izgubiti kontrolu. Ako me nekad toliko izludi moje dijete, da od nemoći i bijesa i ne znam čega dignem ruku na njega, bit će me sramota i neću planirati kako ću i sljedeći put udariti to malo biće, nego ću se nadati da ću imati dovoljno strpljenja i mudrosti da reagiram na pravilan način.
poznajem puno mama koje tuku svoju djecu,ne po guzi ni malo po prstićima,već sa šibom...
ja imam 2 mala anđela i neznam što me čeka,sa starijim sinom koji ima 4g.smo to nekako uspjesno
prošli,a sa curicom nas to još čeka.
nisam za to da ih treba tući jer ima i alternativa kao kazne,nama je bila uspješna sjedenje u kutu ili ležanje u krevetu u sobi.
marina
Sortiraj odgovore
Najstariji