Heparinske trudnice

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bananica80
    26. Veljača 2024. 17:37

purple13

Meni uopce nitko nije spominjao folnu/folate. Samo mi je preporucen Novalac od strane ginekologa (ali to je bilo dok se jos nije ni znalo za mutaciju). A MTHFR sam homozigot. 😅

Pola ginekologa ne dozivljava MTHFR a pola da. Cesto ni ne kazu da bi trebalo unositi folnu/folat dok se radi na djetetu - a tad je najbitnije jer treba tijelu da podigne razinu folata. Meni su neki reproduktivci to spomenuli, neki ne, neke koje sam pitala bas su rekli da svima preporucuju folat jer je tvz "aktivan" oblik, a svi su reki da je bitno da unosim nekakvi oblik folne ili folata. Pa sam ja odlucila kombinirani pristup za svaki slucaj. I literatura je dosta ne decidirana po tom pitanju. Samo mi je jedan gin koji je malo "vicniji" poremecajima koagulacije rekao da nije MTHFR bas tako bezvezna mutacija koja mozda zahtijeva samo folat, vec da moze bit i indikator za NMH sama po sebi. Al nisam detaljnije pitala

purple13
    26. Veljača 2024. 17:56

Bananica80

purple13

Meni uopce nitko nije spominjao folnu/folate. Samo mi je preporucen Novalac od strane ginekologa (ali to je bilo dok se jos nije ni znalo za mutaciju). A MTHFR sam homozigot. 😅
    Pola ginekologa ne dozivljava MTHFR a pola da. Cesto ni ne kazu da bi trebalo unositi folnu/folat dok se radi na djetetu - a tad je najbitnije jer treba tijelu da podigne razinu folata. Meni su neki reproduktivci to spomenuli, neki ne, neke koje sam pitala bas su rekli da svima preporucuju folat jer je tvz "aktivan" oblik, a svi su reki da je bitno da unosim nekakvi oblik folne ili folata. Pa sam ja odlucila kombinirani pristup za svaki slucaj. I literatura je dosta ne decidirana po tom pitanju. Samo mi je jedan gin koji je malo "vicniji" poremecajima koagulacije rekao da nije MTHFR bas tako bezvezna mutacija koja mozda zahtijeva samo folat, vec da moze bit i indikator za NMH sama po sebi. Al nisam detaljnije pitala

Na kraju se sve svede na to na koga naletis i koliko ces se izboriti za sebe. Bas me to nekad izbaci iz takta. 
    Meni su u dva navrata rekli da pai i mthfr homozigot nisu mutacije za terapiju heparinom po smjernicama svjetske zdravstvene organizacije, ALI ETO. Ispadne da ti rade uslugu kad ti daju te injekcije.

2x missed ab
    Pai/mthfr homozigot - clexane 0.4
    💙Baby boy 🤩

• Claire123
    26. Veljača 2024. 17:57

Ja znam muške osobe koje su imale trombozu u ranijoj dobi, a otkrili su im "samo" MTHFR mutaciju. Starija škola dr .propisuje visoke doze folne - Folacin i sl., i to isto zna dati rezultate jer realno snizi homocistein, a folate dobijaš iz više izvora,pogotovo ako paziš na prehranu, tako da nema panike i sve je ok ako nisi uzimala aktivni folat, očito ti je tijelo bilo u modeu gdje je moglo preraditi dio i opskrbiti bebu potrebnim, vidim da već lijepo napreduje😊.
    Meni je jedan reproduktivac rekao obavezno folat, drugi 5mg folne kiseline pa ti budi pametan 🤣🤣. Na kraju, pročitala sam znanstvena istraživanja i odlučila da je za mene najbolje da smanjim unos folne, a povećam unos folata. Da mi se homocistein nije snizio, uzela bih neko vrijeme i folacin, no u medjuvremenu sam ostala trudna.

32... Blagi PCOS, blaga hipotireoza - Euthyrox 25
    AMH- 29, MTHFR - C677T- heterozigot, PAI-1 -4G/5G,
    missed ab.-2023. - 9 + 5
    01/2024 - imamo +
    T: 19.9.2024.
    Clexane 0.4 💉

• curka2312
    26. Veljača 2024. 17:59

Cure, na prenatal novalcu vidim da ima i folata i folne? Jel to okej ili treba uz to jos uzimati dodatno?

*rani spontani- 01.24

• Bananica80
    26. Veljača 2024. 18:07

curka2312

Cure, na prenatal novalcu vidim da ima i folata i folne? Jel to okej ili treba uz to jos uzimati dodatno?

Kao da je doza za trudnocu 400 mg dnevno. Ja uzimam Novalac al uzimam jos i dodatno. Nekad preskocim uzet tako da nije svaki dan. Do nekih 900-1000 mg je okej (tako mi se cini da sam procitala), al i ako predjes 1000 nije drama. Neki ginici propisuju odmah 800mg. 
    Malo sam pozaboravljala ove detalje jer sam to istrazivala dok sam bila u MPO i u pocetku trudnoce.. 

purple13
    26. Veljača 2024. 18:18

Claire123

Ja znam muške osobe koje su imale trombozu u ranijoj dobi, a otkrili su im "samo" MTHFR mutaciju. Starija škola dr .propisuje visoke doze folne - Folacin i sl., i to isto zna dati rezultate jer realno snizi homocistein, a folate dobijaš iz više izvora,pogotovo ako paziš na prehranu, tako da nema panike i sve je ok ako nisi uzimala aktivni folat, očito ti je tijelo bilo u modeu gdje je moglo preraditi dio i opskrbiti bebu potrebnim, vidim da već lijepo napreduje😊.
    Meni je jedan reproduktivac rekao obavezno folat, drugi 5mg folne kiseline pa ti budi pametan 🤣🤣. Na kraju, pročitala sam znanstvena istraživanja i odlučila da je za mene najbolje da smanjim unos folne, a povećam unos folata. Da mi se homocistein nije snizio, uzela bih neko vrijeme i folacin, no u medjuvremenu sam ostala trudna.

Ma na kraju sam se sama informirala pa vidjela da novalac ima folata i uzela sam u ljekarni jos neki koji mi je preporucila zenska tamo, magnifood cini mi se. Ali te druge sam bas slabo pila, mozda samo par tableta kad bih se sjetila.
    Sve je to dobro ovaj put, nego skoro sve moras sam. (Ili uz forum :))

2x missed ab
    Pai/mthfr homozigot - clexane 0.4
    💙Baby boy 🤩

Kaća
    26. Veljača 2024. 23:13

Evo meni je između ostalog homozigotna za MTHFR i hematologica mi je prepisala 1x1 tjedno 30 dana ,pa 2-3 puta tjedno trajno folat i to dok nije znala da sam trudna. 
    Nalaz je bio za folnu 15,4 iako je donja granica 8.83 isto je smatrala da je moj rezultat dosta nisko. 

👩🏻‍🦰29 🧔33
    3/21 AIH - ❌
    4/21 prirodni IVF (clomifen) ❌
    6/21 - stimulirani IVF ❌
    2.8.'21 ➕ spontana trudnoća
    22.3.2022. Helena ♥️
    25.2.2024. ➕ (4+1)
    *Trombofilija

Kaća
    26. Veljača 2024. 23:14

1 dnevno, 30 dana*

👩🏻‍🦰29 🧔33
    3/21 AIH - ❌
    6/21 - stimulirani IVF ❌
    22.3.2022. Helena ♥️
    25.2.2024. ➕ (4+1)
    *Trombofilija

• MissMagic1
    27. Veljača 2024. 04:51

Hvala na utjesi 🥰. Bas je zeznuto (komplicirano / nije straight forward) sve skupa. 

👩33 (FV Leiden, MTHFR, PAI-1 heterozigot)
    👨‍🦱33
    19.8.2022. ➕, 1.9. dijagnoza blighted ovum, 8.9. spontani prekid trudnoće (7+0)
    23.2.2023. ➕, 16.3. hematom, sukrvica, čini se ok, 21.3. spontani pobačaj (7+1)
    27.8.2023. ➕
    terapija Fragmin —> Clexane
    18.9.2023. 💓 (6+4)
    6.11. NIFTY, stiže nam 👦 (24.10., 11+4)
    4.1. big anomaly, 3D/4D (22+0)
    25.4. Stigao nam je 👶 (38+0)

Kaća
    27. Veljača 2024. 08:56

Clair123 evo sam u rodilištu, kod dr Šunj se čeka termin al me dr Branica može odma primit. Jesi bila kod nje, jel znaš kakva je? 
    Bitno mi je samo da me sada prime, pa se lako prebacim kasnije kod Šunj ako uspijem. 

👩🏻‍🦰29 🧔33
    3/21 AIH - ❌
    6/21 - stimulirani IVF ❌
    22.3.2022. Helena ♥️
    25.2.2024. ➕ (4+1)
    *Trombofilija

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.