E da, bila sam negdje čitala da se mogu ti podlijevi prevenirati i brzinom davanja (tipa 10 sekundi), ali meni to nije funkcioniralo. Radije dam srednje brzo (recimo nekih 5 sekundi? Budem sutra bas brojala), da brzo prođe. I cure su preporučile ohladiti mjesto prije ubadanja (npr led ili onaj plavi gel) i onda piknuti pa opet hladiti. To sam radila prije, sada sam to nekako izbacila, kako sam se već ufurala u pikanje i sve skupa
👩33 (FV Leiden, MTHFR, PAI-1 heterozigot)
👨🦱33
19.8.2022. ➕, 1.9. dijagnoza blighted ovum, 8.9. spontani prekid trudnoće (7+0)
23.2.2023. ➕, 16.3. hematom, sukrvica, čini se ok, 21.3. spontani pobačaj (7+1)
27.8.2023. ➕
terapija Fragmin —> Clexane
18.9.2023. 💓 (6+4)
6.11. NIFTY, stiže nam 👦 (24.10., 11+4)
4.1. big anomaly, 3D/4D (22+0)
25.4. Stigao nam je 👶 (38+0)
MissMagic, super je znati da je normalno :) (novo normalno :D). Počela sam se pikati sa 18 tt i tad je bilo još mjesta u špeku bočno oko trbuha. Al sad mi u 24 tt već ponestaje mjesta, kako trbuh raste, i baš ne znam što će biti još u kasnijim tjednima. Čitala sam da se cure pikaju i u bedra/rame. Meni ni tu baš nema nekog kao špeka, malo se bojim da ne pogodim u mišić ako si tu dajem. Jel znaš može li u stražnjicu možda? Pitat ću na pregledu doduše, al čisto me zanimaju iskustva u kasnijim tjednima. I moram reći, nekad stvarno zaboli ovaj heparin :) Ne samo uštrcavanje makar to je uvijek neugodno, nego baš onaj ulazak igle... brrr
Hej, da da ovo novo normalno, ludnica 😂 mislila sam da neću to nikada moći i iznenadila sam jedan dan sebe (dopi* mi je bilo voziti se 12 minuta do ambulante i još toliko nazad 😂)! Ovako, druge opcije su ti točno: nadlaktice ili natkoljenice. Guza ne jer se sporo resorbira. Meni su sestre (u početku se nisam usudila sama pa sam išla po ambulantama 😂, znam koma gubitak vremena), osim u trbuh, dale u lijevo rame par puta (i to je bilo vjerojatno u misic i fakat me bolilo duže, čitav dan mi je bilo osjetljivo; tamo blizu gdje smo ko klinci cijepljeni; uopće mi nije bilo fora to s ramenom 😃, bas kao da si se mlatnula pa te boli, nije se podlilo) i dva put sam dobila u desnu potkoljenicu, bedro, ali s gornje strane, pokušala je dati potkožno (tu mi se isto bas nije svidjelo, mini podlijev sam imala u blizini uboda). Definitvno najmanje boli u trbuh: i tijekom dobivanja, i tijekom dana (trbuh prestane biti bolno mjesto uboda nakon par sati, ovo po rukama/nigama mi je valjda čitav dan bilo). Isto bas nisam spekasta (osim bedra, buza, trbuh) pa se i ja pitam kako ćemo to kasnije izvesti. Pokazala mi je sestra da može i nadlaktica, tamo iza, gdje imamo onaj spekic (ta ista koja me zapravo piknula naprijed prema mišiću 😂) da se i tamo može pikati. Zapravo sto je masnije to je bolja respiracija (osim guze koliko sam skužila, tamo je opet sporo). Da skratim: možeš nadlaktice i natkoljenice, svakako računam da će mi tu suprug morati davati, jer ne mogu pogoditi kut (ako ću si davati bedro, jer vidim da dosta okomito bodem trbuh) ili ne mogu stisnuti spek (nadlaktica tamo iza gdje ima nešto špeka). Pogodak u misic je vise bolan za tebe nego neki problem, i sporije se resorbira nego kada je dano u masno tkivo. Imaš u uputama nacrtano kako si dati u bedro ili ruku, da dobiješ dojam sto te/nas čeka 🤭Druga zanimljivost: rekli su mi u ambulanti na moru da oni (Rijeka) daju isključivo ruke ili noge, a ne i u trbuh, da im je to novo (kada sam rekla da su mene tako uputili). Očito svaka ekipa ima i svoju foru.
👨🦱33
27.8.2023. ➕
18.9.2023. 💓 (6+4)
Da, za ramena (nadlaktice) suprug će svakako morati, nemam treću ruku :) Za noge ću još vidjeti :) Ali, već vidim da će biti bolno iskustvo. Pokušati ću maksimalno iskoristiti ove "love handles" tj špekić bočno na trbuhu pa dokle ide. Hvala za info za mišić. Meni na Clexaneu piše da je za subkutano, pa sam mislila da ne smije u mišić. A šteta za guzu, tu barem ima špeka :) Isto, na Clexaneu su samo nacrtali trbuh, al mislim da je to slično ostalim n.m. heparinima. I plus u bolnici je sestra rekla da može rame i bedra. Usputno, meni je ovo trudnoća nakon potpomognute, s tim da sam odradila solidan broj IVFova i pikala sam se šta sama, šta suprug, šta medicinske sestre. I ovaj Clexan me najviše boli od svega dosada :) Kao da namjerno rade debele igle :)
Ajoj fakat si se nagnjavila; jako sam happy za vas! Jeste prirodno zanijeli ili je potpomognuta? Pretpostavljam prva beba 🥰?
Nije preporuka da ide u misic ali mi je definitivno u njega upiknula. Aha, ja sam prvo dobila Fragmin, pa su tamo u uputama bile te lokacije, nisam provjerila za Clexane. Vjerojatno su upute dostupne od Pfizer Fragmina online. I tu ima teorija; negdje piše manje od 90 stupnjeva negdje okomito, negdje pod 45 :D ni tu se nisu usuglasili. Valjda dokle god bodeš u potkožno si okej :D
👨🦱33
27.8.2023. ➕
18.9.2023. 💓 (6+4)
Potpomognuta, nakon 5 IVFova.. Da, prva trudnoća, tj. prva koja je "dogurala" ovoliko - imam jedan missed ab iza sebe U 7tt. On je prirodno bio začet, prije nego što smo išli na potpomognutu. Tako da je iza mene puno pokušaja i hrpetina pretraga i puno vremena... Zbog čega svega sam dosta paranoična sada. Al vidim po tvom potpisu da nažalost razumiješ taj trenutak.. :( Svakako, sretna sam što sam na Clexanima, pikala bi se i sa tupim nožem da znam da će mi garantirati pozitivan ishod na kraju... :D
Super zvučiš po porukama vezanim uz aktualnu trudnoću, ne kao paničar, ali i to je sasvim opravdano 🥰 Bogme sam se nauzivala različitih emocija, ni ne mogu si zamisliti kroz sto ste sve prošli i morali proći da bi se sada našli u ovom lijepom trenutku 🥰 najgore je iza, sada je samo pozitiva! Kad si osjetila prve udarce? Još ih čekam 🤭 Haha vjerujem za tupi nož, iako nije ni clexanova igla predaleko od toga 😂
👨🦱33
27.8.2023. ➕
18.9.2023. 💓 (6+4)
Možda sam malo pažljivija kad pišem na forumu, al nažalost, još uvijek sam u strahu da ne krene nešto po zlu. Mislim da ću biti tako do poroda. Imam noćne more povremeno, trzam na najmanje signale nevolje. Zapravo se bojim da se ovaj "san" neće ostvariti. A najveći mi je strah da neću na vrijeme prepoznati da nešto ne štima sa trudnoćom i da ću kasno odreagirati 😶 Tako da meni nije baš "blaženo" stanje i volila bi da sve skupa kraće traje 😬 No, pokušavam se skoncentrirati da idem dan po dan i da ne razmišljam predaleko 🙃 Prve udarce sam osjetila dosta rano: nekakve lagane senzacije sa 16 tt, a sa 18 sam bila sigurna da se to beba mrda. Je mi "prva" trudnoća, ali mi je posteljica straga, a i kroz potpomognutu sam se naučila gledati tijelo pod povećalom, pa sam možda i zato ranije skužila da je nešto netipično 😊 Sretna sam šta ga osjećam, al mi je to sad otvorilo i novi set paranojica pitanja: jel se mrda dovoljno često, jel normalno ovo kad ga ne osjetim, koliko ga trebam ne osjećat prije nego treba trčati na hitnu 🙈 Meni nema pomoći 😅 Nedavno sam nabavila Baby watcher pa ću sad njega koristiti kad mi se ne bude mrdao, da provjerim otkucaje. Jel ti osjećaš pokrete?
Jedino, možda da ne zachatavamo ovu temu, da se prebacimo na Proljetne bebe - tamo je više chat tema. A rekla bi po tjednima trudnoće da i ti tu upadaš ;)
O super , budem se priključila. Nova sam po forumima pa možda fulam nenamjerno teme! Odgovor ovdje da zaokružim razgovor, pa se prebacujem i tamo: ne, jos ne osjećam, ali iščekujem svakog trena 🙏
👨🦱33
27.8.2023. ➕
18.9.2023. 💓 (6+4)
Sortiraj odgovore
Najstariji