Heparinske trudnice

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Granger
    14. Prosinac 2023. 21:52

Bananica80

Granger

Bananica80

Ahaa. Dakle recimo ako nisam stvorila ugruske onda ce mi i d-dimeri biti niski jer ih nije nista imalo za napraviti?
    Tako je. S time da d-dimeri rastu i kod upale mišića jer se javljaju sitni ugrušci. U trudnoći vrijede drugačije referentne vrijednosti nego u normlanom stanju. Očekivano je da rastu kako trudnoća napreduje čak i kod osoba koje nemaju trombofiliju… Problem je ako idu jako visoko. Čitala sam da znaju kod nekih otići na 5000.
    Hvala ti na info. Ovo je bas korisno. Ja nemam trombofilju, al zbog APS mogu stvarati ugruske u posteljici. Srecom, protoci su mi zasad okej, al bas me zanima hoce li sto i d-dimeri pokazati

S time nemam baš nikakvih iskustva, ali baš me isto zanima kako to sve funkcionira tako da svakako javi. I samo bez brige, svaki doktor ionako sve radi po svome i sve tumači na svoj način. Najvažnije da je terapija tu i da bubica još malo ša dolazi. ❤️

👸36 (trombofilija)
    🤴36
    5.1.2022. ➕ (💉 Clexane) ➡️ 9/22 beba V 👶❤️

• Bananica80
    14. Prosinac 2023. 21:55

Granger , slazem se. Sretna sam sto se pikam 😁 Nekad se malo brinem jel doza dobra, al sto cu sad, ne mogu glumiti doktora- sigurno znaju sto rade bolje od mene 😁 Javim sto mi kaze imunologica na pregledu - iduci tjedan ☺

Martina1931
    14. Prosinac 2023. 22:04

Granger

Martina1931

Trombociti se prate radi nedajboze pada trombocita, da ne udjemo u trombocitopeniju i to moze biti opasno..al rijetka nuspojava heparina. Tako da nije bas tocno da se nisu trombociti povezani sa heparinom..

Tako je. Kad bi pali trombociti to bi značilo da su se negdje slijepili u ugruške što bi opet izazvalo povećanje d-dimera jer bi se ugrušci raspadali. Lakše je pratiti zapravo d-dimere u tom kontekstu jer govore više od samih trombocita. Kao što si rekla, trombocitipenija je rijetka i opasna nuspojava, ugrušci su stvarna prijetnja.

Koliko znam, pad trombocita znaci da se krv ne grusa vise kako treba i postoji opasnost od teskih krvarenja 🙈 npr neka velika porezotina, u kombinaciji sa niskim trombocitima je zivotno ugrozavajuce stanje..a  ne mislim da bi to dovelo do povecanja d dimera jer nema smisla to. Cista fiziologija jel😅 ( ako grijesim, nek me netko ispravi😊 ) Krv  treba se grusati u odredjenoj mjeri, u suprotnom dolazi do problema.
    Slazem se apsolutno da za nas je puno veca opasnost od ugrusaka, em jer je trudnoca stanje sa povecanim rizikom od ugrusaka em zbog nasih dijagnoza i ne mislim da bi nas trebalo ovo drugo toliko brinuti svakako :) ali ok je da se prati.

+ ❤️12.10.
    It'a girl🩷

Granger
    14. Prosinac 2023. 22:24

Martina1931

Granger

Martina1931

Trombociti se prate radi nedajboze pada trombocita, da ne udjemo u trombocitopeniju i to moze biti opasno..al rijetka nuspojava heparina. Tako da nije bas tocno da se nisu trombociti povezani sa heparinom..

Tako je. Kad bi pali trombociti to bi značilo da su se negdje slijepili u ugruške što bi opet izazvalo povećanje d-dimera jer bi se ugrušci raspadali. Lakše je pratiti zapravo d-dimere u tom kontekstu jer govore više od samih trombocita. Kao što si rekla, trombocitipenija je rijetka i opasna nuspojava, ugrušci su stvarna prijetnja.
    Koliko znam, pad trombocita znaci da se krv ne grusa vise kako treba i postoji opasnost od teskih krvarenja 🙈 npr neka velika porezotina, u kombinaciji sa niskim trombocitima je zivotno ugrozavajuce stanje..a ne mislim da bi to dovelo do povecanja d dimera jer nema smisla to. Cista fiziologija jel😅 ( ako grijesim, nek me netko ispravi😊 ) Krv treba se grusati u odredjenoj mjeri, u suprotnom dolazi do problema.
    Slazem se apsolutno da za nas je puno veca opasnost od ugrusaka, em jer je trudnoca stanje sa povecanim rizikom od ugrusaka em zbog nasih dijagnoza i ne mislim da bi nas trebalo ovo drugo toliko brinuti svakako :) ali ok je da se prati.

To zapravo ovisi o tome što je dovelo do pada trombocita. To može biti činjenica da ih je puno sljepljeno s fibrinogenom u nekom ugrušku ili pak je hematopoeza pošla po zlu pa ih tijelo ne proizvodi u dovoljnoj količini jel. Naravno da ako ih ima manje povećava se mogućnost iskrvarenja od neke ozljede, ali ako ih je malo zbog prvog razloga opet će d-dimeri biti povišeni. 
    Ja sam zapravo htjela reći da je praćenje d-dimera kod trombofilije vrijednija pretraga od praćenja trombocita, a svakako i njih treba pratiti upravo zbog mogućeg utjecaja heparina.
    Na kraju i da se ništa ne prati važno je samo da sve bude okej na kraju. Znaju doktori kod koga se treba što pratiti. Kod mene se recimo ni kod jednog doktora (nit moje gin., nit hematologice, niti 10tero gin. u bolnici) nikad nije povelo pitanje jetrenih enzima. 🤷 Uvijek kažem kako oni svak po svome rade. 

👸36 (trombofilija)
    🤴36

Martina1931
    14. Prosinac 2023. 22:29

Granger

Martina1931

Granger

Martina1931

Koliko znam, pad trombocita znaci da se krv ne grusa vise kako treba i postoji opasnost od teskih krvarenja 🙈 npr neka velika porezotina, u kombinaciji sa niskim trombocitima je zivotno ugrozavajuce stanje..a ne mislim da bi to dovelo do povecanja d dimera jer nema smisla to. Cista fiziologija jel😅 ( ako grijesim, nek me netko ispravi😊 ) Krv treba se grusati u odredjenoj mjeri, u suprotnom dolazi do problema.
    To zapravo ovisi o tome što je dovelo do pada trombocita. To može biti činjenica da ih je puno sljepljeno s fibrinogenom u nekom ugrušku ili pak je hematopoeza pošla po zlu pa ih tijelo ne proizvodi u dovoljnoj količini jel. Naravno da ako ih ima manje povećava se mogućnost iskrvarenja od neke ozljede, ali ako ih je malo zbog prvog razloga opet će d-dimeri biti povišeni.
    Ja sam zapravo htjela reći da je praćenje d-dimera kod trombofilije vrijednija pretraga od praćenja trombocita, a svakako i njih treba pratiti upravo zbog mogućeg utjecaja heparina.
    Na kraju i da se ništa ne prati važno je samo da sve bude okej na kraju. Znaju doktori kod koga se treba što pratiti. Kod mene se recimo ni kod jednog doktora (nit moje gin., nit hematologice, niti 10tero gin. u bolnici) nikad nije povelo pitanje jetrenih enzima. 🤷 Uvijek kažem kako oni svak po svome rade.

da..al u nasem slucaju pad moze doci zbog koristenja heparinske terapije🙈 
    mislim nije ni bitno, bitno je da smo pokriveni terapijom i da su nase bebice dobro😊 
    Buduci da i sama radim u zdravstvu vjerujem lijecnicima koji me vode, ali isto tako previse znam neke stvari pa me muci 100pitanja haha

+ ❤️12.10.
    It'a girl🩷

Granger
    14. Prosinac 2023. 22:51

Martina1931

Granger

Martina1931

da..al u nasem slucaju pad moze doci zbog koristenja heparinske terapije🙈
    mislim nije ni bitno, bitno je da smo pokriveni terapijom i da su nase bebice dobro😊
    Buduci da i sama radim u zdravstvu vjerujem lijecnicima koji me vode, ali isto tako previse znam neke stvari pa me muci 100pitanja haha

Tako je, zato i kažem da i njih isto svakako treba pratiti u našem slučaju. 🤭
    A imati 100 pitanja je dobra stvar jer tako učimo. Potpuno razumijem kako je biti te struke i blagoslov i prokletstvo jer puno toga znaš, a ne znaš sve što samo otvara nova pitanja. I sama sam u vrlo sličnoj situaciji.
    Sreća da se napokon kod nas heparin daje puno jednostavnijim postupcima nego nekad, kad se sjetim koliko sam čitala priča gdje ženama nisu htjeli dati terapiju jer je skupa dođe mi da plačem. 😢
    Vidi sve lavice ovdje koje su sretne jer se pikaju/su se pikale svaki dan. ❤️ 

👸36 (trombofilija)
    🤴36

purple13
    15. Prosinac 2023. 08:54

Granger

Martina1931

Granger

Martina1931

Sreća da se napokon kod nas heparin daje puno jednostavnijim postupcima nego nekad, kad se sjetim koliko sam čitala priča gdje ženama nisu htjeli dati terapiju jer je skupa dođe mi da plačem. 😢

Imam sreće da mi je ginekologinja divna i da me slala hematologu jer su određeni doktori rekli da mi nije ništa te da ne bi išli u tom smjeru. 😡 i onda moljakanje hematologinje koja je isto rekla da mi nije ništa, na kraju je pristala da dodem kad budem trudna. Sad kad sam trudna ona je odsutna, a drugi hematolozi mi nikad nisu prabili problem. Cim sam imala pozitivnu betu rekli su da mi treba heparin.🥰 

2x missed ab
    Pai/mthfr homozigot - clexane 0.4
    💙Baby boy 🤩

purple13
    15. Prosinac 2023. 09:13

marta10

Pozdrav cure,jeste li heparin dobile prije trudnoće ili nakon šta su se utvrdili otkucaji srca?U prošloj trudnoći sam primala Fragmin, ne zbog trombofilije nego bubrega, ali je uključen tek kasnije oko 14. tjedna.
    Sad kako planiramo trudnoću, a u međuvremenu sam saznala i za trombofiliju, htjela bi šta ranije krenuti s heparinom ali ne znam koja je procedura.
    U splitu sam na hitnoj ginekoloskoj uzimala fragmin ali tada je bio po preporuci bolničkog ginekologa.Hvala na odgovoru:)

Dobila sam cim sam saznala da sam trudna, donijela sam nalaz bete hematologu. Trazio me da za tjedan dana donesem UZV kako bi iskljucili vanmaternicnu. Nije cekao otkucaje jer u moja prva dva slučaja na prvom pregledu ne bi već bilo otkucaja...

2x missed ab
    Pai/mthfr homozigot - clexane 0.4
    💙Baby boy 🤩

• Bananica80
    15. Prosinac 2023. 10:06

marta, jel imaš dijagnozu trombofilije ili sumnjaš na nju? Ako ste u planiranju trudnoće, ja bi na tvom mjestu otišla u hematologa "po dijagnozu" tako da odmah možeš dobiti heparin. Nekad ga daju nakon pojave otkucaja, al ima i cura na potpomognutoj koje su bile na njemu i prije zaćeća (kao dio postupka). To valjda ovisi o razlogu davanja - dijagnozi. Koliko vidim nisu ni sve trombofilije iste, tj različiti faktori koji je izazivaju imaju i različite terapije. Zna se i dogoditi da hematolog zaključi da nalazi nisu za terapiju pa ne dobiješ heparin. Zna se i često dogoditi da se jedan hematolog složi sa terapijom, a drugi ne. U nekim bolnicama ne priznaju indikaciju ginekologa, a u nekima da. Ako si u prošloj primala heparin, veće su šanse da ga dobiješ i u ovoj. Pitaj i svog ginekologa koji će ti voditi trudnoću za info. Lako moguće da će ti reći da nakon pozitivnog testa se javiš u bolnicu i tamo nastaviš sa vođenjem trudnoće (gdje će ti izdavati heparin).    Ja sam ga kasno počela uzimati - od 18 tt, na indikaciju imunologa. Ovako kasno u t. jer su mi kasno došli nalazi u kojima je ustanovljen antifosfolipidni sindrom. Trombofiliju nemam prema mišljenju hematologa - i recimo samo temeljem hematologa i nalaza faktora trombofilije ne bi dobila terapiju. Kako mi je imunologica provjeravala i antikardiolipinska antitijela koja su promjenjiva (za razliku od mutacija), vidjela je da su povišena i da zahtijevaju terapiju. Odnosno, da su možda i granična za terapiju, ali da je bolje da igramo na sigurno. Tad sam prebacila vođenje trudnoće u bolnicu - moj ginekolog je rekao da mi on ne može davati heparin na recept, i da ga mogu dobiti od bolničkog ginekologa. U bolnici koju sam odabrala (Vinogradska) su se ginekolozi složili sa imunologicom i dobila sam tamo heparin - nisu mi tražili hematologa. Otišla sam još i kod njega za svaki slučaj, i on se složio sa terapijom - iako je rekao da sam granična za uzimanje, al ajde. Tako da ja lijek dobivam sada u bolnici temeljem nalaza bolničkog ginekologa, koji svoj nalaz i upute mijenja temeljem nalaza mog imunologa :) Al sam došla do 18tt bez terapije. No, kako nije klasična trombofilija onda su posljedice ne liječenja drugačije - recimo češći su kasni pobačaji i mrtvorođena djeca/prijevremeni porodi te manja porođajna težina, jer "moj" sindrom mahom uzrokuje sitne ugruške u posteljici, njenu oslabljenu funkciju i smanjene protoke, što onda rezultira ovim spomenutim užasima

Granger
    15. Prosinac 2023. 12:06

purple13

Granger

Martina1931

Granger

Martina1931

Imam sreće da mi je ginekologinja divna i da me slala hematologu jer su određeni doktori rekli da mi nije ništa te da ne bi išli u tom smjeru. 😡 i onda moljakanje hematologinje koja je isto rekla da mi nije ništa, na kraju je pristala da dodem kad budem trudna. Sad kad sam trudna ona je odsutna, a drugi hematolozi mi nikad nisu prabili problem. Cim sam imala pozitivnu betu rekli su da mi treba heparin.🥰

Tako bi i trebalo biti. Drago mi je čuti da ima i dobrih ginekologa koji su se spremni zauzeti za žene. ❤️

👸36 (trombofilija)
    🤴36

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.