Beba Zdravlje i njega bebe 22. siječnja 2017.

Beba već 10 dana ima zelenu stolicu

pelene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mladi roditelji često se pitaju je li zelena boja bebine stolice nešto zabrinjavajuće. Pročitajte što kažu stručnjaci

Imam bebu staru tri mjeseca koju hranim na prsima i adaptiranim mlijekom, iako većinom adaptiranim mlijekom. Beba je vesela, raspoložena, ne gubi na kilaži, ali već desetak dana ima zelenu stolicu. Kako kažu da je to stolica gladi, čim se pojavila, ponudili smo joj više hrane, no stolica je i dalje zelene boje. Ako joj ponudimo još više, ona ili odbija, ili pojede, ali onda obilno bljucka. Kako je prije imala Escherichiu (izliječili smo je antibioticima), pobojala sam se da nije opet nešto s te strane, pa smo otišli na Hitnu. Krv i urin su u redu i rečeno mi je da "dijete hranim na zahtjev", što i radim, ali po njima ispadne da je dijete gladno. Curica to nikako nije, jer za svoja tri mjeseca ima 6700 grama, i ponavljam, i dalje dobiva na težini, vesela je, uredno spava. Je li zelena stolica tako dugi period nešto zabrinjavajuće i može li upućivati na još nešto osim na glad?

"Zelena boja stolice sama za sebe nema nikakvo značenje ako je dijete dobro. Budući da ste rekli da je beba zadovoljna, napreduje na tjelesnoj masi i nema nikakve tegobe, boja stolice vas uopće ne treba zabrinjavati!", odgovara prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Broj i izgled stolica

Broj i izgled bebinih stolica često su razlog zabrinutosti za mlade roditelje. No, prema riječima američkog pedijatra prof. Kena Hallera, gustoća od mekane gline do kajgane je u redu, kao i boje od žute do zelene, ili smeđe. 

"Zelene stolice se ponekad nazivaju i 'stolice gladi', ali ako beba dobro napreduje, znači da nije gladna i nema razloga za brigu", kaže pedijatrica mr.sc. Giovanna Armano.

"Čvršća ili rjeđa stolica mogu povremeno biti prisutne kod zdravog djeteta, što također nije zabrinjavajuće. Proljevom se smatra samo kada dijete ima tri ili više rijetkih štrcajućih, vodenastih stolica u danu, koje mogu biti i sluzave. Ako takve učestale stolice potraju nekoliko dana, posjetite pedijatra", kaže pedijatrica.

Što se tiče zaista zabrinjavajućih boja, bijela može biti znak probavnih problema, a crvena ili crna upućuju na krv u stolici, a to može biti znak alergije na neku namirnicu. Ipak, pedijatrica Giovana Armano napominje da se i kod zdravog djeteta može dogoditi da uslijed napinjanja pukne kapilarica i pojavi se par kapi krvi na stolici ili peleni, ali to obično prođe i više se ne pojavljuje. Ako se krv javlja pri svakoj stolici, nužna je obrada.  

Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebate brinuti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.