Beba Zdravlje i njega bebe 22. rujna 2023.

Video: Trik pomoću kojeg ćeš riješiti zatvor i probleme s probavom kod svoje bebe

Foto: Pexels/Leonardo Luz
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Viralni video prikazuje alternativni pristup rješavanja zatvora kod djece....

Zatvor i usporena probava muči velik broj djece, a od velike je važnosti na vrijeme prepoznati simptome i na adekvatan način liječiti zatvor kod djeteta. Neki od simptomi zatvora jesu stolica:

  • neugodnog mirisa
  • čudnog oblika
  • bol u trbuhu
  • napuhnuti trbuh
  • bol tijekom stolice
  • manje od 3 puta tjedno
  • suha, tvrda stolica
  • naprezanje
  • zadržavanje stolice
  • nedostatak apetita
  • manjak energije
  • loše raspoloženje
Možda te zanima... Kako na vrijeme prepoznati i liječiti zatvor kod djeteta Vrtić


Zatvor je vrlo često problem. Zbog toga je važno stolicu održavati mekanom.

"Nastojte izbjegavati grickalice, suhu hranu,rižu, banane, a pazite da dnevna količina mlijeka i mliječnog ne prelazi 1/2 litre jer i mlijeko zatvara. Ako sve te mjere ne urode plodom, možda ćete morati kroz neko vrijeme uvesti omekšivač stolice.

Najčešće dajemo laktulozu (Portalak, Duphalac ili Regulino), koju će vaš liječnik dozirati prema kilaži. U pravilu možete početi, ako je sirup sa 1ml/kg na dan, a ako je kristalna laktuloza sa 1gr/kg na dan rastopljeno u tekućini. Kad se sve normalizira, tada treba snižavati količinu do ukidanja", kaže prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, dr. med. spec. pedijatar. 

Možda te zanima... 11 namirnica koje pomažu kod neredovite stolice Vrtić

Alternativne metode 

No, uz klasične metode liječenja zatvora, mnoge majke isprobavaju i okreću se prirodnim alternativama. Mama i instruktorica masaže Elina Furman je na TikToku objavila videozapis u kojem objašnjava kako ublažiti bolan zatvor kod djeteta. Njezin je video ubrzo postao viralan, a svojim je roditeljskim trikovima prikupila gotovo milijun lajkova.

Prema njezinim riječima, za primjenu ove tehnike potrebno je tek nekoliko sekundi. Naglasila je i da će roditelji ostati zapanjeni koliko će se beba brzo pokakati. Naime, određene točke na trbuhu, primjerice ona koja se nalazi dva prsta ispod pupka, ne samo da je dobra za urednu probavu i zatvor stolice, nego je korisna i za bolove u donjem dijelu leđa. 

@kahlmi

This works. Babies, kids and adults! #babymassage #babypoop #reflexology

♬ Une miss s'immisce - Exotica

Trik se sastoji od nježnog pritiskanja nekoliko točaka na djetetovom tijelu.  "Prvo refleksoterapijom samo masirate tanko i debelo crijevo, a zatim napravite male krugove na sredini stopala", objasnila je.  Ova će tehnika, prema Elini, "energizirati" debelo i tanko crijevo, a zauzvrat će pomoći u ublažavanju zatvora. Detaljniji postupak možeš pogledati u videu.

@kahlmi

Bye bye to colic and gas ##babymassage ##colic ##newmom ##babytipa

♬ Jennesys - Emrod

Lagana masaža je vrlo jednostavan alat koji ne zahtijeva posebne vještine. 

@kahlmi

Baby massage is essential! ##newmom ##babytips

♬ Une miss s'immisce - Exotica

djevojčica zatvor bol trbuh Možda te zanima... Koji su najčešći uzroci zatvora kod djece? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.