Beba Dohrana 16. travnja 2021.

Zašto je važno obratiti pažnju na bebinu probavu?

beba jede dohrana
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neredovita stolica i zatvor kod beba često brinu roditelje, ali to je sasvim uobičajena pojava nakon uvođenja dohrane jer beba počinje jesti krute namirnice. Saznaj kako pomoći bebi, a kada se javiti pedijatru

Hranjenje bebe, a naravno uz to i bebina stolica, okupiraju nove roditelje već od prvog dana. Mnogi roditelji brinu ima li njihova beba stolicu dovoljno često, a zatvor i neredovita probava jedna je od pojava zbog koje se javlja zabrinutost.

Beba može imati više stolica na dan ili samo dva-tri puta na tjedan, ali boja i konzistencija stolice trebaju biti uredne te beba treba uredno dobivati na težini. Ima li beba preduge razmake između stolice koji su stalno prisutni, vjerojatno je riječ o zatvoru. 

Zatvor ili konstipacija najčešće se javlja nakon promjene u prehrani, primjerice kad beba prelazi s majčinog na zamjensko mlijeko ili kad beba uz majčino ili zamjensko mlijeko počinje jesti krutu hranu, dakle nakon uvođenja dohrane. Ovo je sasvim normalna i uobičajena pojava jer kod uvođenja jedne za drugom namirnica koje stvrdnjavaju stolicu dijete ponekad nema stolicu sedam ili čak i do 10 dana. Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor često se može riješiti dovoljnim unosom tekućine te reguliranom prehranom.

Namirnice koje "zatvaraju" i "otvaraju"

Poznato je da određene namirnice "zatvaraju" dok druge omekšavaju stolicu i tako pomažu u "otvaranju". Stoga je potrebno pratiti bebinu stolicu i neko vrijeme prestati joj nuditi namirnice koje su joj uzrokovale zatvor, to su najčešće nezrela banana, kuhana mrkva i riža. U bebinu prehranu treba uvesti namirnice poput šljive, marelice, kruške i tamnozelenog lisnatog povrća, namirnice bogate prehrambenim vlaknima. I unos tekućine je važan kako bi stolica omekšala. Najbolje piće je čista izvorska voda, a mogu pomoći i čajevi i juhe, kompoti te sokovi od voća i povrća poput mrkve, cikle i celera.

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bebi može pomoći i masaža trbuščića nakon tople kupke koja je opušta i pomaže u radu crijeva. 

Nježno masiraj bebin trbuščić u smjeru kazaljke na satu. Postavi ruke na djetetov pupak i masiraj kružnim pokretima, pomicanjem ruku od centra bebinog trbuha. Zatim polegni bebu na leđa i lagano primi noge i postavi ih u polusavijeni položaj. Lagano pomiči bebine noge kao da vozi bicikl.  

Kada se javiti pedijatru?

Iako kod male djece nema normalnog broja ili rasporeda stolica jer svako dijete je individualno, a koliko često ima stolicu ovisi o tome što i koliko jede i pije, koliko je aktivno i koliko brzo probavlja hranu, ipak je važno prepoznati kada dođe do zatvora i kada se javiti pedijatru.

Znakovi koji mogu pokazivati da dijete pati od zatvora su manja učestalost pokretljivosti crijeva, suhe, tvrde stolice, ali i izrazito tekuće oskudne stolice koje se povremeno pojave u peleni ili na donjem rublju. Na prvi pogled može se pomisliti da se radi o proljevu, ali vjerojatnije je u pitanju zatvor.

beba, pelene, mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svakako se treba obratiti pedijatru ako se zatvor pojavi iznenada ili beba ima povišenu temperaturu. Nemoj paničariti ako vidiš tragove krvi na površini stolice ili na toaletnom papiru jer to su vjerojatno analne fisure, rascjep osjetljive kože oko anusa što je bezopasno stanje. Veće količine krvi pomiješane sa stolicom te crna stolica mogu ukazivati na opasnija stanja. Savjetuj se s pedijatrom ako se zatvor javi rano tijekom dojenaštva i nikad nemoj koristiti laksative bez recepta. Samo liječnik može propisati pravilnu terapiju, a može preporučiti omekšivače stolice poput glicerinskih štapića, lubrikant i laksative.

Ako je stolica vrlo rijetka, česta i neočekivana, radi se o proljevu. Kod proljeva dolazi do poremećaja ravnoteže crijevne mikroflore jer prevladavaju štetne bakterije. Bebe hranjene zamjenskim mlijekom podložnije su proljevu, zato je važno redovito sterilizirati bočicu i dudu. Bakterijske ili virusne infekcije koje zahvaćaju crijeva najčešći su uzrok proljeva kod djece, a češće dojenje pomaže u nadoknadi izgubljene tekućine.

Međutim ako je beba imala više od šest proljevastih stolica u 24 sata, moguća je dehidracija te je potrebno javiti se liječniku.  

Majke koje moraju odabrati zamjensko mlijeko kada ne doje ili dojenje nije moguće, a čija djeca pate od zatvora za pomoć oko odabira mliječnog pripravka trebale bi se obratiti svojem pedijatru. S više od 150 godina stručnosti i napornog rada, Nestlé® je postavio temelje za istraživanje i inovacije u prehrani dojenčadi i male djece. Uzimajući u obzir njihove prehrambene potrebe kako bi ispunili zahtjeve naših malih jedinstvenih potrošača. Za više informacija upitajte vašeg liječnika ili posjetite www.nestlebabyandme.hr stranicu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.