Beba Zdravlje i njega bebe 23. svibnja 2023.

Naučite kako brzo i učinkovito odviknuti dijete od pelena

Foto: Freepik ; Odvikavanje od pelena
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz certificiranu edukatoricu međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Ivu Brčić, polaznici će saznati kako brzo i učinkovito odviknuti dijete od pelena

Ljeto je pred vratima i za mnoge roditelje još jedan od brojnih izazova s kojima se susreću - odvikavanje od pelena. Međutim, odvikavanje od pelena može biti puno lakše ako na to gledate na jedan drugi način. Kao zabavu u kojoj sudjeluje cijela obitelj s naglaskom na jedan cilj - da odvikavanje od pelena bude vesela i interesantna aktivnost. A obavljanje nužde u tutu je nešto što će doći uz put.

Kada krenuti s odvikavanjem od pelena?

Ako imate dijete koje je usavršilo čvrsto sjedenje (oko 6. ili 7. mjesec starosti) i ako osjećate da ste vi i beba spremni, možete krenuti u odvikavanje. Već ste sigurno primijetili da gdje bebu stavite, više manje tu i ostane. U tom periodu nije previše zainteresirana za proučavanje okoline, već su joj puno zanimljiviji prstići na nogama koje pokušava strpati u usta. To se može mnogima učiniti čudnim, ali donedavno to je bila uobičajena praksa i savjet pedijatara. Čak su to i vaše bake ili mame prakticirale.

Možda te zanima... Bebu od 6 mjeseci lakše je odviknuti od pelena nego dijete koje prohoda Vrtić

Ako ste pak preskočili tu prvu mogućnost za odvikavanje, tada bi bilo dobro pričekati da dijete samo počne signalizirati da je spremno (pokušava skinuti pelenu, oponaša roditelje ili pak govori nešto poput pipi, kaka). To je obično između 18. i 24. mjeseca starosti. Međutim, to je i vrijeme kada usavršavaju hodanje i kada su jako zainteresirani za istraživanje okoline, pa ih pridobiti da mirno sjede par minuta na tuti, može biti poprilično izazovno.

Kako krenuti s odvikavanjem?

Bilo bi dobro da mama i tata provjere jesu li spremni krenuti u odvikavanje, te da li je i njihova beba spremna. A onda krenite s ovim aktivnostima: maknuti tepihe, obući djetetu gaćice, stavljati dijete na tutu kod svakog buđenja, kod svakog pijenja ili jedenja, prije svakog spavanja ili izlaska.

Što je sve potrebno za odvikavanje od pelena:

1. Puuuuno strpljenja

2. Puno zabave i igre

4. Sredstvo za čišćenje poda

5. Tuta

6. Oko 30 gaćica

7. Rezervna odjeća za djecu i roditelje (posebno važno za izlaske), jer nikad ne znate kada će nezgoda završiti u vašem krilu.

Za sve one koji žele saznati kako cijeli process izgleda, mogu se prijaviti za webinar Odvikavanje od pelena.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ovo su teme kojima će se baviti:

· brzo i jednostavno odviknuti dijete već sa 6 mjeseci starosti od pelena

· kako brzo i učinkovito odviknuti dijete od pelena

· kako znati da je dijete spremno na odvikavanje

· kada krenuti u odvikavanje od pelena

· dječji jezik (jezik razumljiv maloj djeci) i njegova primjena kod odbijanja tute

· kako kroz igru privoliti dijete na upotrebu tute

· kada skinuti noćnu pelenu

· što kada dijete odbija tutu

· što kada se ide na put i odvikava od pelene

Vrijeme održavanja: 9.6. u 20 sati

Mjesto održavanja: Zoom

Cijena radionice: 26 eura po osobi, za roditeljski par 20 eura

Za sve dodatne informacije javite se na najsretnijabeba@gmail.com

O Ivi Brčić, mag.soc/phil., The Happiest Baby edukatorici:

Iva Brčić je mama koja kroz svoj rad u udruzi Najsretnija beba Hrvatska™ pruža pomoć i podršku roditeljima već od prvih dana roditeljstva. Iva u udruzi vodi razne projekte usmjerene podršci roditeljima, piše Kids friendly osvrte medijskog sadržaja, bavi se istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade, te prevencijom vršnjačkog nasilja. Surađuje s vrtićima, školama, te fakultetima gdje provodi predavanja na temu odgoja i roditeljstva.

Kroz udrugu Najsretnija beba Hrvatska™ provodi radionice poput Spavanje bez suza, Vrtić bez suza, Izbirljivost u jelu, Prevencija nasilnog ponašanja.

odvikavanje od pelena Možda te zanima... Savjeti stručnjaka: Kako i kada odviknuti dijete od pelena? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.