Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. rujna 2021.

3 savjeta Montessori učiteljice za uspješno odvikavanje od pelena

Foto: Guliver ; Ključna komponenta Montessorija je praćenje djeteta odnosno promatranje fizičkih i psihičkih znakove spremnosti,
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete je jedinstveno pa ne postoji čarobna dob kad će se odviknuti od pelena. Ključna komponenta Montessorija je praćenje djeteta odnosno promatranje fizičkih i psihičkih znakove spremnosti

Naučiti dijete kako uspješno koristiti tutu je prekretnica i za mališane i za roditelje. Montessori učiteljica i mama s troje djece Stacy Keane, vodila je mnoge obitelji kroz ovaj proces s minimalnom dramom fokusirajući se na Montessori pristup učenja. 

Umjesto vanjskih nagrada, Montessori pristup učenja usredotočuje se na djetetovu unutarnju motivaciju i ponos koji proizlazi iz samostalnog korištenja toaleta. Ovo su savjeti ovakvog pristupa:

Ključ je pratiti znakove

Svako dijete je jedinstveno pa ne postoji čarobna dob kad će se odviknuti od pelena. Ključna komponenta Montessorija je praćenje djeteta odnosno promatranje fizičkih i psihičkih znakove spremnosti, kaže Stacy, a piše Insider.

Tjelesni znakovi uključuju samopouzdanje u hodanju. Možda ćeš također primijetiti da duže vrijeme imaju suhu pelenu. Ako je spremno, moglo bi se zainteresirati kada ti ili drugi članovi obitelji koristite toalet ili reći kada im trebaš promijeniti pelenu.

beba kahlica dijete tuta Možda te zanima... 6 trikova za lakši prelazak iz pelena na kahlicu Vrtić

Uredi kupaonicu i za njih

U kupaonici postavite nekoliko predmeta prikladne za dijete. Unaprijed pripremi njihov prostor, dok su još u pelenama, savjetuje Stacy. U ovaj prostor možete uključiti dodatno rublje, maramice, košaru s nekoliko knjiga te produžetak za stolicu ili slavinu za samostalno pranje ruku. Davanje autonomije djetetu u tom procesu pomoći će da bude voljan sudionik.

Pripremi se za veliki dan

Kad budeš spremna skinuti svom mališanu pelene, nema povratka. Morat ćeš ostati dosljedna u svom pristupu kako ne bi zbunila dijete. Ako je moguće, neka to bude za vikend kada ne morate nigdje ići. Prije toga, razgovaraj s djetetom o prelasku na rublje. Zatim, obavještavaj dijete da je vrijeme za korištenje tute svakih sat vremena.  Svaki neuspjeh iskoristite za savjete i podršku, dodaje Stacy.

Možda te zanima... 13 znakova da je dijete spremno na odvikavanje od pelena Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.