Beba Zdravlje i njega bebe 22. svibnja 2023.

Dehidracija kod djece: Koji su znakovi dehidracije kod bebe i djeteta i kako je prepoznati?

dehidracija kod djeteta
Foto: Freepik ; Dehidracija kod djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znakovi i simptomi dehidracije razlikuju se obzirom na starost djeteta. Dojenčad i mala djeca skloniji su tome nego odrasli, pa je važno znati i prepoznati koji su znakovi dehidracije.

Dehidracija se događa kada dojenče ili dijete izgubi toliko tjelesne tekućine da nije u stanju održavati normalne funkcije. Znakovi dehidracije kod djeteta mogu uključivati suhu kožu, jezik i usne, ubrzano disanje, manje mokrih pelena i plač bez suza.

Možda te zanima... Od koje dobi bebi treba nuditi vodu i koliko često? Beba

Što je dehidracija?

Dehidracija je stanje u kojem netko gubi toliko tjelesne tekućine da ne može normalno funkcionirati. Naime, naše tijelo treba vodu za održavanje optimalne tjelesne temperature, očuvanje zdravlja, ali i svakodnevno funkcioniranje. Dehidracija kod djeteta se može dogoditi zbog povraćanja, proljeva, vrućice ili nedovoljne količine vode, donosi The Royal Children's Hospital Melbourne. Ako dijete ima ozbiljan slučaj dehidracije, možda neće moći nadomjestiti tjelesnu tekućinu normalnim pićem ili prehranom. U tim slučajevima dijete će možda morati u bolnicu.

Bebe i dojenčad posebno su izloženi riziku od dehidracije jer imaju malu tjelesnu težinu i osjetljivi su čak i na male količine izgubljene tekućine.

dehidracija beba | Author: Freepik Foto: Freepik ; Dehidracija kod beba

Znakovi i simptomi dehidracije kod djeteta?

Pedijatri tvrde da simptome dehidracije nije uvijek lako prepoznati, a posljedice ozbiljne dehidracije mogu biti vrlo ozbiljne i opasne. Ako je dijete blago dehidrirano, kod njega se mogu pojaviti ovi simptomi:

  • vrtoglavica
  • ošamućenost
  • mučnina ili glavobolja
  • tamnožuta ili smeđa mokraća
  • manje mokrih pelena ili pelene nisu mokre kao inače
  • slabija potreba za mokrenjem
  • suhe usne, jezik, usta ili grlo.

U slučaju da je kod djeteta već došlo do teške dehidracije, ono može biti vrlo žedno, letargično ili manje aktivno nego inače, blijedo, imati suzne oči, hladne ruke ili noge, ubrzano disati i imati ubrzan rad srca, biti razdražljivo, pospano ili zbunjeno. Pedijatri upozoravaju da roditelji trebaju smjesta potražiti pomoć ako primijete da se kod djeteta javljaju ovi znakovi ozbiljne dehidracije.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Znakovi dehidracije kod beba

Do dehidracije dolazi kad tijelo gubi više tekućine nego što se unosi. Znakovi dehidracije kod bebe jesu:

  • Utonula/mekana fontanela na glavi, odnosno velika fontanela je uvučena ispod razine okolnog koštanog tkiv
  • Jezik je suh, kod jače dehidracije i obložen bjelkastim naslagama, lijepi se za nepce
  • Ukupna količina urina je smanjena, manje mokrih pelena od uobičajenih
  • Urin je koncentriran i intenzivne boje
  • Malo ili uopće nemaju suza kad plaču
  • Puls je slabiji
  • Pospanost

Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci?

Kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu?

Ako proznate znakove dehidracije kod djetata, pomoć potražite u ljekarni. Gotovi prašci npr. Rehidromix, Humana elektrolit, koje je potrebno otopiti u vodi i davati djetetu da popije, nadomještaju izgubljene elektrolite i druge važne tvari kojima možete spriječiti dehidraciju. Mame koje doje trebaju dojiti što više i što češće, a bebe koje su na bočici smiju piti razrijeđeno mlijeko.

U slučaju da sumnjate na težu dehidraciju i ne uspijevate elektorlitima popraviti stanje i dijete ima vrtoglavicu, glavobolju ili gubi svijest, odmah pođite pedijatru.

Koliko vode dijete treba popiti?

Dojenčad u dobi 6-12 mjeseci većinu tekućine unosi mliječnim obrocima, uz koje treba popiti dodatnih 120-240 ml vode, a za vrućih dana treba vodu nuditi češće i više. U umjerenim vremenskim uvjetima i uz uobičajenu fizičku aktivnost, djeca u dobi 1-3 godine trebaju unijeti oko 1.1-1.3 l vode na dan, a djeca od 4-8 godina trebaju oko 1.6 l vode dnevno (EFSA smjernice).

Pije li moja beba dovoljno vode?

Dio te vode dijete će unijeti hranom (mlijeko, juhe, variva, svježe voće i povrće s visokim udijelom vode), ali roditelj treba pažljivo procijeniti što i koliko dijete jede, te nadoknaditi ostatak do preporučenog unosa tekućine vodom. S navršenih 9 godina treba težiti da dijete treba popiti oko 2 litre vode dnevno, slično kao i odrasli. Također treba prilagoditi unos tekućine fizičkoj aktivnosti i vanjskim uvjetima (temperatura i vlažnost zraka). Ukoliko postoje dodatni gubitci (vrućica, povraćanje, proljev, znojenje, sportska aktivnost), treba ih pažljivo nadoknaditi.

dehidracija | Author: Freepik Foto: Freepik ;: Koliko vode treba dijete piti?

Što učiniti ako beba dehidrira?

Dehidrirano dijete ne smije odjednom popiti veliku količinu vode. Umjesto toga, treba im dati razrijeđenu otopinu za rehidraciju. Možda će vam za unošenje tekućine trebati žličica ili šprica. 

Ako se ne liječi, dehidracija može biti prilično ozbiljna. U slučaju da sumnjate na težu dehidraciju i ne uspijevate elektorlitima popraviti stanje i dijete ima vrtoglavicu, glavobolju ili gubi svijest, odmah pođite pedijatru.

Koja tekućina treba bebama?

Prema British Nutrition Foundation, isključivo dojena djeca ne trebaju vodu dok ne počnu jesti čvrstu hranu, što je otprilike do šestog mjeseca života. "Bebe mlađe od šest mjeseci, ako su isključivo dojene, ne trebaju vodu. Njihove potrebe za tekućinom zadovoljit će majčino mlijeko.

Možda će tijekom vrućeg vremena dojiti više nego obično", kaže medicinska sestra Kathy Crew za Manchester Evening News. Bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom možda će trebati vodu tijekom vrućeg vremena, ali preporučljivo je o tome posavjetovati se s pedijatrom.

Voda, čaj ili majčino mlijeko: Koja je idealna tekućina za bebu ljeti?

Kakvu vodu mogu piti?

Ako bebama mlađima od šest mjeseci dajete vodu, onda bi to trebala biti ohlađena prokuhana voda iz slavine.

Možda te zanima... Je li beba žedna: Kad joj ponuditi vodu i kako znati da joj nedostaje tekućina? Native sadržaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.